LAKO ZA UZGOJ

Šljive, marelice, breskve i nektarine na jednom stablu! Ne, nije izmišljotina

 @fruit.salad.trees
Postoje četiri glavne vrste stabala voćne salate, a to su koštičavo voće, citrusi, multi jabuke i multi nashi

Stablo "voćne salate" odnosi se na stablo koje donosi do osam različitih, ali srodnih plodova. Stručnjaci su stvorili stabla voćnih salata kombinacijom voća unutar iste obitelji. Ipak, trenutačno nije moguće spojiti nepovezano voće poput naranči, banana i jabuka na isto stablo. Stablo voćne salate bila je ideja koju su osmislili James i Kerry West početkom 1990-ih. U Australiji. Posljedično, prva stabla voćne salate uspješno su uzgojena u baš na tom kontinentu. Međutim, s vremenom se ovo sjeme proširilo i na druge zemlje gdje su ga ljudi rado prihvatili zbog toga što ih je lako uzgajati bilo na otvorenom bilo u posudama.

Vrste stabala voćne salate

Postoje četiri glavne vrste stabala voćne salate, a to su koštičavo voće, citrusi, multi jabuke i multi nashi. Koštičava vrsta je stablo koje ima kombinaciju šljive, marelice, breskve i nektarine. Dobro uspijeva u toplim podnebljima. Stablo citrusa, s druge strane, daje limun, grejp, naranče, tangelo, pomelo, mandarine i limetu. Osim stabala koštičavih i citrusnih salata, tu je i stablo jabuke koje rađa različite vrste poput zelene, žute i crvene jabuke. Konačno, stablo multi nashi je drvo salate koje daje razne vrste azijskih krušaka.

Prednosti i nedostaci

Značajna prednost stabla voćne salate je njegova praktičnost. To je prije svega zbog prostora potrebnog za uspješan uzgoj stabala i činjenica da na jednoj poziciji dobijete više vrsta voća. Drugo, imate slobodu odabrati vrstu voća koje želite uzgajati u svojim vrtovima. Treće, budući da plodovi sazrijevaju u različito vrijeme spremni su za konzumaciju u različito vrijeme. Dakle, postoji stalna proizvodnja voća.

Jedan nedostatak stabla voćne salate je to što ne može uzgajati nepovezano voće poput banane i jabuke na istom stablu. Drugo, pojedinac bi trebao naučiti postupak cijepljenja ako želi uspjeti u uzgoju stabala voćne salate.

Proces uzgoja stabala voćne salate

Prvi korak u procesu uzgoja stabala voćne salate je namakanje korijena preko noći u kanti punoj vode. Drugo, iskopati veliku rupu u zemlji, raširiti korijenje i uroniti drvo u rupu. Treba voditi računa o vrsti tla koje se koristi za sadnju. Ako je tlo teška glina, tada treba dodati malo gipsa kako bi se poboljšala kvaliteta tla. Naprotiv, ako se radi o pjeskovitom tlu, za njegovo dopunjavanje treba koristiti organski kompost. Gnojidba stabla obavlja se dva puta godišnje tijekom zimske i ljetne sezone. Nadalje, preporučuje se malčiranje kako bi se očuvala vlažnost tla. Nakon sadnje stabla voćne salate, prva voćna salata pojavljuje se u vremenu od 6-18 mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 22:59