LIRSKI FIKUS

Smokva s violinskim listovima - najdraži zeleni kućni div

 /SHUTTERSTOCK

Lirski fikus (ficus lyrata) jedna je od najdekorativnijih i trenutačno najpopularnijih biljaka u interijerima. Njezino ime na engleskom je fiddle-leaf fig, što u slobodnom prijevodu znači ‘smokva s violinskim listovima‘ - jer veliki zeleni listovi podsjećaju na violinu. Lirski fikus podignut će svaki prostor, a ako ga pravilno njegujete, može narasti i do tri metra. Evo kako da vam to uspije.

image
/SHUTTERSTOCK

Ova vrsta fikusa treba puno svjetla pa ga smjestite blizu prozora, ali nikako na mjesto blizu radijatora ili propuh, jer to ne podnosi. Zalijevajte ga umjereno - tek kad se prvi sloj zemlje osuši, ali svakih nekoliko dana prskajte listove vodom (po mogućnošću destiliranom da vam ne ostanu bijele točkice od kamenca). Također, jednom tjedno obrišite listove vlažnom krpom od mikrofibre ili blazinicom.

image
/SHUTTERSTOCK

Obično raste u visinu, ali ako vam je prevelik, odrežite ga vrtlarskim škarama na visinu koja vam odgovara. Biljka nakon toga više neće rasti u visinu nego će se granati u širinu. Odrezani dio stavite u posudu s vodom, u kojoj će pustiti korijenje pa ga nakon nekog vremena možete presaditi u zemlju. Nagli rast možete spriječiti i tako da podrežete korijenje (najviše 20 posto) i ne presađujete ga svake dvije godine u veću teglu.

image
/SHUTTERSTOCK

U razdoblju od proljeća do kasne jeseni lirski fikus je potrebno dohranjivati tekućim gnojivom za lisne sobne biljke.

Nije osobito zahtjevan za uzgoj ako ga stavite na mjesto koje mu odgovara. Na mjestu gdje nema dovoljno svjetla počet će mu opadati listovi. U tom ga slučaju svakako premjestite, a kako bi izbjegli naginjanje biljke prema svjetlu, povremeno je rotirajte.

Dobra osobina lirskog fikusa je to što pročišćava zrak, a loša što je toksičan ako ga pojedu djeca ili kućni ljubimci. Njegov mliječni sok može izazvati alergijske reakcije u dodiru s kožom.

Po predaji, simbolizira istinu i nadu. Ako ga darujete, predstavlja izraz želje za bolju budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 05:58