KAD GOD POŽELITE

Sobna biljka svekrvin jezik: Ovo su 3 jednostavne metode za umnožavanje

 Unsplash
Umnožite biljku svekrvin jezik uz pomoć ovih jednostavnih metoda i poklonite prijateljima nove biljke koje se iznimno lako uzgajaju

Popularna sobna biljka svekrvin jezik, osim što je vrhunski pročišćivač zraka jednako je tako jedna od najlakših biljaka za uzgoj. Jeste li znali da ih je također lako razmnožavati kad god želite? Listovi nalik maču ove tropske sobne biljke lako se ukorjenjuju u vodi ili tlu, a podjela je izvrsna opcija za velike biljke. Sve što trebate za umnožavanje svoje biljke je vrijeme, oštar nož, zemlja i voda. Nekoliko jednostavnih savjeta osigurat će da mlade biljke napreduju, dajući puno novih biljaka koje možete dodati u svoju džunglu u zatvorenom prostoru ili ih možete podijeliti s prijateljima. Ukorjenjivanje novih biljaka traje nekoliko mjeseci, ali čekanje se isplati, pogotovo kada se počnu pojavljivati novi izbojci.

Znajte što ćete dobiti

Jedinstveni uzorci listova sa zlatnim rubovima, obično se gube kada se biljka zmija pomnoži reznicama. Raznobojna lisna reznica će ukorijeniti, a novi izbojci koji se pojavljuju obično su samo zeleni. Novonastala biljka jednako je dobra; jednostavno znajte da reznica neće proizvesti repliku matične biljke. Da biste dobili novu biljku koja izgleda točno kao matična biljka, podjela je onda bolji izbor za umnožavanje. Ako na taj način podijelite biljku, dobit ćete nove biljke koje će imati istu boju lišća kao izvorna biljka.

1. Podjela biljke

Podjela uključuje razdvajanje biljke na dijelove i korisna je metoda za umnožavanje većih biljaka. Započnite uklanjanjem cijele biljke iz posude, korijena i svega. Upotrijebite oštar nož ili škare da razrežite čvrsto zamršenu korijensku kuglu. Nastojte stvoriti podjele s najmanje 3 lista i pripadajućim korijenima.

Posadite svaki odjeljak u posudu napunjenu mješavinom za sobne biljke. Dobro zalijte odjeljke, dopustite im da temeljito upiju vodu. Stavite biljke na jako, ali neizravno svjetlo. Zalijevajte kada je tlo suho na dodir.

2. Reznice korijena u vodi

Ukorjenjivanje reznica biljke jednostavno je kao stavljanje lista u staklenku s čistom vodom. Počnite tako što ćete odrezati list s etablirane biljke. Izrezani list trebao bi biti visok najmanje 15 centimetara (viši listovi su još bolji). Stavite odrezani kraj lista u staklenku napunjenu vodom. Stavite staklenku na svijetlo mjesto i povremeno mijenjajte vodu, ispirući staklenku, jednom tjedno. Korijenje bi se trebalo formirati u podnožju reznice za otprilike dva mjeseca. Nakon formiranja korijena, posadite ukorijenjenu reznicu u posudu napunjenu mješavinom za sobne biljke.

3. Reznice u tlu

Reznice biljaka također će se ukorijeniti u vlažnoj mješavini u posudi. Najprije uklonite list sa ustaljene biljke, izrežite list u podnožju biljke sa škarama ili nožem. Možete povećati broj novih biljaka vodoravnim rezanjem lista na komade od 5 centimetara. Napravite kutne rezove ili zarežite dijelove lista kako biste lakše zapamtili koji je kraj "dno", a koji "vrh".

Kako biste potaknuli ukorjenjivanje i spriječili truljenje, umočite donji kraj svake lisne reznice u hormon za ukorjenjivanje. Stavite reznicu oko centimetar duboko u vlažnu mješavinu za biljke i stavite posudu na svijetlo mjesto. Održavajte tlo vlažnim, ali ne mokrim. Nakon otprilike dva mjeseca pokušajte nježno podići rez iz zemlje. Ako osjetite otpor, reznica se ukorijenila i učvrstila u svojoj novoj posudi. Ako reznica iskoči iz zemlje, ponovno je zasadite i nastavite zalijevati kada se tlo osuši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 08:36