POGLEDAJTE VIDEO

Spasite orhideju koja se počela sušiti: Dodajte u korijen sastojak koji imate u kuhinji i svjedočite čudu

 /SHUTTERSTOCK

Ako cvjetovi vaše orhideje izgube boju i lišće počne opadati, vrijeme je da izvadite orhideju iz lonca i počnete presađivati. Najčešće je razlog propadanju vaše orhideje truli korijen koji je izgubio vitalnost, a to se najčešće događa zbog pretjeranog zalijevanja. Ako se oko korijena stvorila spužva koja je potpuno žilava, to znači da trebate pripazite na količinu vode koju koristite prilikom zalijevanja. U ovom slučaju, prvo što trebate učiniti je izrezati truli korijen. Nakon toga listove orhideje obavezno operite i dezinficirajte. Za ovo će vam trebati bijeli luk. Prednost bijelog luka je še u tome što ubija sve bolesti i bakterije koje se lako zalijepe za korijen orhideje, što ubrzava njegovo propadanje. Preporuča se otkidanje cvjetnih grančica jer je korijen već slab, a listovi mekani, piše Krstarica.

image
/SHUTTERSTOCK

Zatim uzmite plastičnu ili staklenu čašu, bitno je da je prozirna, dodajte malo vode i umetnite listove tako da vrhovi dodiruju vodu dok je stabljika podignuta. Zatim uzmite još jednu takvu čašu, napravite male rupice na vrhu i preklopite biljku kako biste dobili efekt staklenika. Najbolje bi bilo dvije čašice učvrstiti selotejpom i staviti blizu prozora kako bi biljka imala dovoljno svjetla.

image
/SHUTTERSTOCK

Nakon dva do tri tjedna primijetit ćete prve korijene, a za tri mjeseca trebali biste imati zdrave i jake korijene spremne za sadnju.

Ako ste već isprobali ove trikove i nisu upalili, razlog je vjerojatno krivo vlaženje novog korijena.

U videu možete pogledati cijeli proces oporavka korijena i presađivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:56