5 NAJBOLJIH

Stabla koja možete uzgojiti u posudama i zaštititi se od pogleda i na najmanjem balkonu

 @acerissima/Instagram
Visoke ograde, suncobrani ili zastori mogli biti vaš izbor, ali ideje za zeleniji pogled mogu ponuditi vizualno privlačnija rješenja

Nema ništa bolje od opuštanja u dvorištu ili na balkonu u ljetno poslijepodne, ali ako vaš susjeda gleda na vaš vanjski prostor, može biti teško opustiti se. Dok bi visoke ograde, suncobrani ili zastori za privatnost mogli biti vaš izbor, ideje za zeleniji pogled mogu ponuditi vizualno privlačnija rješenja, a za njih vam ne treba nužno ni široka gredica.

To je zato što je lako uzgojiti prekrasna grmolika stabla u posudama kako bi se ponudio dodatni sloj privatnosti od znatiželjnih očiju. Bilo da imate čist travnjak s prostranim cvjetnim gredicama ili malo gradsko dvorište bez zemlje na vidiku ili samo balkon, stabla uzgojena u posudama su stilska ideja za uređenje krajolika koja vaš vanjski prostor čini privatnom oazom rezerviranom samo za vaše oči.

Ovo su neka od najboljih stabala koje možete uzgojiti u posudama kako biste si uskoro osigurali privatnost od neželjenih pogleda.

1. PATULJASTA SMREKA ALBERTA

Svi cijenimo svoju privatnost, pogotovo zato što je teško pronaći trenutak tišine u našem užurbanom modernom svijetu. Jedno od najboljih stabala za privatnost koje će to sigurno učiniti još dostižnijim je patuljasta smreka, grmolika zimzelena crnogorica klasičnog oblika piramide koja je odlična za uzgoj u posudama.

Sa svojim simetričnim oblikom, ova su stabla sjajan način za dodavanje strukture svakom prostoru i mogu narasti do 180 centimetara u posudama, pomažući da vaš balkon ostane skriven. Kada je u pitanju njihov uzgoj u posudama, odaberite veliku posudu s dobrim drenažom i napunite je visokokvalitetnom mješavinom za posude. Stablo postavite na sunčano mjesto u djelomičnu sjenu i redovito ga zalijevajte, pazeći da tlo ostane stalno vlažno, ali ne i natopljeno vodom. U proljeće pognojite granuliranim gnojivom sa sporim otpuštanjem i lagano orežite kako biste zadržali oblik.

2. JAPANSKI JAVOR

Jedno od najljepših stabala za uzgoj u posudama, japanski javor čini pravi spektakl zahvaljujući svojim jarko crvenim ukrasnim listovima.

Iako zimi gube svoju gustu krošnju lišća, njihova zamršena struktura grana čini vaš prostor zanimljivim tijekom hladnijih mjeseci. Odaberite patuljastu ili spororastuću sortu i posadite je u posudu s dobrom drenažom napunjenu kiselom mješavinom za posude. Postavite stablo na mjesto sa sjenom kako bi se lišće zaštitilo od opekotina po vrućem vremenu.

3. LOVOR

Lovor je tradicionalno ukrasno drvo za uređenje krajolika, koje se često viđa uz stepenice ili uz prednji trijem, ali su također izvrsna biljka za privatnost.

Da biste ga unijeli u svoje prostore, odaberite patuljastu ili kompaktnu sortu i posadite je u veliku posudu s dobrom drenažom s visokokvalitetnom mješavinom za posude. Stablo postavite na mjesto s punim suncem u djelomičnu sjenu i redovito ga zalijevajte, dopuštajući da se tlo malo osuši između dva zalijevanja. Gnojite uravnoteženim gnojivom sa sporim otpuštanjem u proljeće i orežite po potrebi kako biste zadržali željeni oblik i veličinu.

4. MASLINA

Stablo masline u posudi od terakote je ideja za uređenje u mediteranskom stilu za kojom svi žudimo, ali budite oprezni jer ova stabla najbolje uspijevaju u toplijim podnebljima. Odraslo stablo masline bit će ukrašeno srebrno-zelenim lišćem koje nudi privatnost i hladovinu. Ako imate sreće, neke će sorte čak ljeti dati jestive plodove.

Odaberite patuljasto stablo masline i posadite ga u veliku posudu s dobrom drenažom s visokokvalitetnom mješavinom za posude. Stablo postavite na sunčano mjesto i redovito ga zalijevajte, dopuštajući da se tlo malo osuši između dva zalijevanja.

5. SMARAGDNA TUJA

Još jedna zimzelena crnogorica koja je prikladna za većinu otpornih zona je smaragdna tuja. Ovo zimzeleno stablo stožastog oblika može narasti do 450 centimetara i savršeno je za stvaranje zaklona za privatnost.

Najbolja stvar kod ovih lisnatih stabala je da relativno brzo rastu. Kada birate posudu za svoje stablo, važno je odabrati onu koja je dovoljno velika da primi korijenski sustav stabla. Spremnik s drenažnim rupama također je važan kako bi se osigurala ispravna drenaža vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:49