ZELENI PROČIŠĆIVAČI

Stanite na kraj zagađenim prostorima! Sobne biljke koje čiste zrak od toksičnih tvari

 Owen Lystrup, Unsplash
Prema podacima čak 30 posto novih ili obnovljenih zgrada izaziva zdravstvene smetnje poput iritacije sluznice i kože, kašlja...

Većinu svojeg vremena čovjek danas provodi u zatvorenom prostoru potpuno odvojen od utjecaja prirodnih sila. Gdje god se nalazio u kući, shoping centru ili uredu okružen je vrhunskim izolacijskim materijalima, klimatizacijskim uređajima, osvježivačima zraka koji stvaraju umjetnu okolinu čija je kvaliteta upitnog karaktera.

SINDROM BOLESNE ZGRADE

U mnogim uredskim prostorima nije moguće otvoriti prozor pa se protok zraka vrši preko klima uređaja zbog čega se stvara posebna mikroklima koja nije uvijek povoljna za ljudsko zdravlje. Primjerice, jedan od najčešćih zagađivača zraka formaldehid koristi se u više od 3 tisuće proizvoda od kojih se većina nalazi u stanovima – prešano drvo, osvježivači prostora, dim cigarete, zavjese, sredstva protiv moljaca, plastika, kozmetika, papirnati ručnici itd.

Zadržavanje toksičnih tvari u zraku može uzrokovati različite zdrastvene probleme koje je Svjetska zdravstvena organizacija 1984. godine definirala kao Sindrom bolesne zgrade. Prema podacima čak 30 posto novih ili obnovljenih zgrada izaziva zdravstvene smetnje poput iritacije sluznice i kože, kašlja i suhoće grla ili kroničnog konjunktivitisa.

image
Matthias Koch, Unsplash

JEFTINO RJEŠENJE

Iako je najbolje rješenje odseliti se iz takve “bolesne” zgrade, postoji niz mogućnosti koje se mogu primijeniti kako bi se smanjio štetni učinak na zdravlje. Jednostavan i jeftini pristup je oplemenjivanje prostora sobnim biljkama koje pročišćavaju zrak od toksičnih tvari.

Zahvaljujući istraživanju koje je 90-ih provela agencija NASA (National Aeronautics and Space Administration) otkriveno je da sobne biljke ne samo da obogaćuju zrak kisikom, već ga oslobađaju i od toksičnih tvari poput formaldehida, benzena ili trikloretilena. Istraživanje agencije NASA pokazalo je da određene sobne biljke mogu tijekom 24 sata ukloniti i do 87% zagađivača zraka. Biljke poput filodrendona (lat. Philodendron) i klorofituma (lat. Chlorophytum Comosum) najefikasnije su u pročišćavanju zraka od molekula formaldehida. Dok su sobne biljke drvo života (lat. Dracaena fragrans) ili spatifilum (lat. Spathiphyllum) odstranile i do 80% benzena iz zatvorenih prostorija.

No, da biljke kvalitetno pročišćavaju zrak preporuka je agencije da se postavi minimalno dvije biljke unutar 10 kvadratnih metara u prostoru sa stropom visine do 3 metra.

LAKO SE ODRŽAVAJU I EFIKASNE SU

Spatifilum - (lat. Spathiphyllum)

Tropska biljka koja nema velike prohtjeve u vidu direktne sunčeve svjetlosti i vode. Ukoliko je se zaboravi zaliti, potrebu za vodom pokazat će preko listova koji će joj klonuti. Čisti prostor od benzena, formaldehida te apsorbira štetni elektrostatički naboj ekrana.

Klorofitum - (lat. Chlorophytum Comosum)

Porijeklom iz Južne Afrike idealna je za početnike jer dobro podnosi neredovito zalijevanje. Iako voli svijetle pozicije, uspijeva i u sjeni.

Čisti prostor od ksilena, ugljičnog dioksida i formaldehida.

image
Severin Candrian, Unsplash

Dracena

Jedna od najpoznatijih Dracena je zasigurno Dracaena fragrans koja je još poznata kao drvo života. Dobro podnosi slabo osvijetljena mjesta, ne odgovara joj temperatura niža od 16 stupnjeva niti učestalo zalijevanje tijekom zimskih mjeseci. Čisti prostor od formaldehida.

NAJBOLJI ZELENI PROČIŠĆIVAČI:

 1. Philodendron scandens
 2. Philodendron selloum
 3. Hedera helix – Bršljan
 4. Chlorophytum comosum – Klorofitum
 5. Ficus benjamina – Fikus benjamin
 6. Epipremnum aureum – Zlatna puzavica
 7. Spathiphyllum – Spatifilum
 8. Dracaena fragans – Drvo života
 9. Dracaena marginata
 10. Aglaonema modestum
 11. Chamaedorea seifrizii – Sobna palma
 12. Sansevieria trifasciata – Sanseverija, sabljica

KVALITETNO UZGAJANJE

Sobne biljke vrlo dobro podnose klimatske uvjete u stambenim i uredskim prostorima, budući da su podrijetlom iz tropskih područja. Visoka temperatura zraka i manjak prirodne svjetlosti, ne predstavlja im problem, no da bi preživjele potrebno je zadovoljiti minimum osnovnih životnih zahtjeva. Zato je za svaku biljku potrebno naći dobar omjer svjetla i ventilacije jer će to znatno utjecati na njihovu sposobnost pročišćavanja zraka.

Nedostatak svjetlosti lako ćemo prepoznati prema tankim i izduženim izdancima koji rastu u smjeru izvora svjetla. S druge strane, ukoliko se biljka izravno izloži sunčevim zrakama vrlo vjerojatno će doći do oštećenja nadzemnog dijela biljke.

Kad je u pitanju temperatura zraka najviše im odgovara do 21 stupanj C s time da se biljke mogu prilagoditi ukoliko je temperatura za koji stupanj viša ili niža od optimalne.

Količina vode kojom se zalijeva biljka ovisi o nizu faktora – propusnosti zemlje, sobnoj temperaturi, razvijenosti biljke, zasićenosti zraka vlagom, da li je izložena suncu ili je zasjenjena. Većina sobnih biljaka zalijeva se umjereno jedan do dva puta tjedno odstajalom vodom, budući da je voda iz vodovodne mreže obično pretvrda i tretirana klorom. Također nije svaki dan jednako pogodan za zalijevanje. Za vrijeme tmurnih kišnih dana kada je zbog oblaka smanjena svjetlost nije potrebno obilno zalijevati, no ukoliko je biljka suha i uvela mora se odmah zaliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. listopad 2021 05:34