PROBAJTE OVO

Stavite koštice marelice u hladnjak i uzgojite vlastito stablo

 /SHUTTERSTOCK

Sezona je marelica i tržnice su ih pune, a lako ih je pronaći i u trgovinama. Zašto se ne biste okušali u uzgoju marelice iz koštice? Za to vam ne treba ništa što nemate kod kuće, a krajnje je jednostavno. Ako imate vrt, moguće je da će se iz koštice razviti pravo stablo s plodovima, a ako ste u stanu, biljka može biti lijep ukras.

image
/SHUTTERSTOCK

Za početak su vam potrebne koštice zrelih, još bolje prezrelih marelica. Pojedite nekoliko komada pa koštice dobro operite u hladnoj vodi i uklonite ostatke pulpe. Stavite ih na papirnati ručnik jedan dan-dva da se dobro osuše. Potom ih čekićem nježno razbijte i izvadite sjemenku kako bi marelice brže proklijale.

image
/SHUTTERSTOCK

Nakon toga sjemenke zamotajte u vodom navlažene papirnate ručnike i stavite ih u hladnjak, gdje trebaju ostati narednih dva do tri mjeseca. Hlađenje im je potrebno kako bi završile sazrijevanje prije nego što proklijaju. To i se postiže izlaganjem sjemena temperaturama od četiri do šest stupnjeva dva do tri mjeseca. Kad razdoblje hlađenja prođe, posadite sjemenke tri do pet centimetara duboko u zemlju, lagano zalijte i čekajte da proklijaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 12:30