ZIMA IM PAŠE

Što je vani hladnije, mrkva i kelj pupčar su slađi! Evo zašto

 /SHUTTERSTOCK

Možda niste znali, ali nekom povrću, primjerice raznim vrstama kupusnjača i mrkvi, niske temperature poboljšavaju okus. Naime, u korijenu se zbog hladnoće dodatno nakupljaju šećeri, a rezultat je slasno povrće usred zime.

image
/SHUTTERSTOCK

Najotpornije su na zimu brokula, cvjetača i koraba, koje mogu preživjeti i na temperaturama do - 5 stupnjeva. Zimske sorte i razni hibridi kupusa, raštike, kelja i kelja pupčara također vole hladnoću, ali ne tako drastičnu. Smrznut će se na -2 stupnja Celzijusa, ali sve iznad toga je u redu - zadržat će i kvalitetu i okus. Zato se mogu uzgajati tijekom cijele zime. Osjetljivi su jedino u rano proljeće, kad počnu cvjetati. Tada ih može pokositi mraz, a posebno je osjetljiv mladi kupus. Važno je i koliko dugo traju minusi, jer to su duži, veća je šansa da se biljke smrznu.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako se to ne bi dogodilo, sadite ih u rahlu zemlju (za njih je pogubno nakupljanje vode) na mjestima zaštićenim od jake bure ili sjeverca. Ako nemate izbora, kad je najhladnije pokrijte ih agroplatnom ili malčirajte. Možete koristiti sijeno ili slamu, a malčiranje će održati temperaturu i spriječiti smrzavanje korijena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:26