Vrtlarski radovi

Što orezati u travnju i opće pravilo kojeg se morate pridržavati prilikom rezidbe

 VALERIY_G/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Travanj je odlično vrijeme za orezivanje u vrtu, pripremanje biljaka i drveća za sezonu rasta koja je pred nama

Mnogim vrtnim biljkama koristi obrezivanje jer pomaže u poboljšanju strukture stabla ili grma, i potiče zdrav rast. Međutim, važno je da obavite ovaj zadatak u pravo doba godine kako bi izbjegli nanošenje štete biljkama i usporili njihova rasta.

Što bi trebali orezati u travnju.

Ovog mjeseca treba orezati sve ukrasne trave prije nego što izraste nova trava.

Kada prođu posljednji mrazevi, možete također ukloniti stare stabljike sa zimzelenih biljaka poput kamelija i božikovine.

image
OOYOO/GETTY IMAGES

Možete orezati i hortenziju nakon što prođu najgori mrazevi.

Važno je napomenuti da se različite vrste hortenzija moraju orezati na različite načine, jer neke cvjetaju na starom, a neke na novom drvu. Svakako provjerite koju vrstu imate kako biste spriječili probleme s cvatnjom. Mrtvi cvjetovi na hortenzijama mogu se ukloniti odmah nakon cvatnje, iako ih je najbolje ostaviti na biljci preko zime kako bi se osigurala zaštita od smrzavanja. Mrtve cvjetove treba ukloniti do prvog jakog, zdravog para pupova.

image
OLGAPONOMARENKO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Trebali bi izbjegavati obrezivanje voćaka jer biste mogli slučajno odrezati plodove i pupoljke koji se tek trebaju razviti.

Kada obrezujete, tražite mrtve, bolesne ili grane koje se suše. Također biste trebali pripaziti na grane koje se križaju i koje se mogu trljati o druge.

Najbolji način rezidbe je napraviti rez točno iznad svih vidljivih pupova. Pokušajte ne ostavljati duge stabljike jer će to dovesti do ponovnog odumiranja. Približite se pupoljku što je više moguće bez nanošenja štete.

Imajte na umu da je jedna od najvećih pogrešaka kada je u pitanju rezidba je da se uopće ne oreže. To može biti zbog lijenosti ili straha da ćete na kraju pogrešno obaviti ključni posao.

image
COX, STUART/LIVING4MEDIA

Međutim, ostavljanje grmova i biljaka neobrezanih može dovesti do njihovog puno bržeg umiranja jer se ne stimulira novi rast.

Iako se to može činiti kao dodatni posao, obrezivanje je ključno kako bi vaše biljke bile zdrave i pravilno rasle.

Druga pogreška je obrezivanje u pogrešno doba godine, a ovisno o biljci ili grmu, može biti zima ili rano proljeće.

Ako napravite ozbiljne pogreške u sezonskom orezivanju i obrežete drvo ljeti ili u jesen, možda uklonili pupoljke, cvjetove ili plodove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 07:37