KALENDAR RADOVA

Što sve možete raditi tijekom ožujka u vrtu doznajte od vrtlarice Marije Martinović

Instagram @casakorpilinna
Pripremite se, dragi vrtlari, čeka nas duga i zanimljiva sezona. Pa što možemo sve raditi ovaj mjesec?

Što ovih lijepih dana raditi u vrtu, što u cvijetnjaku, a što možemo i u kući? Za D&D Vrt piše Marija Martinović (www.maricavrtlarica.com)

Zima je i kalendarski gotovo prošla, snijeg se otopio. Možemo s veseljem reći kako će svakim danom vremenski uvjeti za rad na otvorenom biti sve povoljniji. Pripremite se, dragi vrtlari, čeka nas duga i zanimljiva sezona. Pa što možemo sve raditi ovaj mjesec?

image
Annie Spratt, Unsplash

U CVJETNJAKU

1. Vjerojatno ste već počeli razmišljati o novim biljkama za svoj cvjetnjak. Ako ste se odlučili za gotove presadnice, 15 do 20 dana nakon što ste ih kupili posadite ih u zasebne teglice i time osigurajte jačanje korijena prije sadnje na otvorenom. Ako vremenski uvjeti to dopuste, u cvjetnjak ukopajte kompost ili peletirano gnojivo te tako pripremite tlo za narednu sezonu.

2. Osim cvjetnjaka prihranite i ukrasno drveće, grmlje i živice.

3. Vrijeme je za uljepšavanje hortenzija. Uklonite suhe cvjetove, a želite li bujniji rast, orežite sve stare cvjetne grane tik do zemlje.

4. Iskoristite vrijeme i obogatite svoj vrt novom sadnicom ruže. One stare primjerke prihranite specijaliziranim gnojivima i orežite ih kako biste potaknuli snažniji i bujniji rast.

5. Pripazite na pojavu puževa u cvjetnjaku. Suzbijte napade nekim od organskih pripravaka.

image
Amber, Unsplash

ZAŠTITITE JAGODE

6. Mraz je u ovom razdoblju vrlo opasan, pa je poželjno sadnice jagoda zaštititi agrotekstilom. Tako ćete stvoriti ugodnu proljetnu klimu jagodama, a one će uzvratiti ranijom cvatnjom i kvalitetnijim plodovima.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

U POVRTNJAKU

7. Napokon je došlo vrijeme za sjetvu na otvorenom. Želite li nešto raniji početak, ukopajte sloj komposta, a površinu prekrijte agrotekstilom. Na taj će se način tlo brže ugrijati i spriječiti isušivanje gredica uslijed pojave sve toplijih sunčevih zraka. Inače već u prvim danima ožujka – a ove godine upravo sada, kad se konačno otopio ožujski snijeg - možete na otvorenom početi sjetvu boba, graška, špinata, peršina, mrkve i rotkvice te posaditi luk i češnjak.

image
Christian Joudrey, Unsplash

Ako ste ovu godinu odlučili u vrtu posaditi nešto novo, poput rabarbare, učinite to u ožujku. Starije sadnice nahranite slojem komposta pomiješanim s peletiranim gnojivom.

8. Vrijeme za sadnju novih malina!

U VOĆNJAKU

9. Sadnja novih grmova malina je u tijeku. Posadite ih uz ogradu, te im tako osigurajte oslonac, a sebi jednostavniji pristup plodovima.

10. Krajnje je vrijeme za sadnju koštuničava voća poput breskvi, trešanja i šljiva.

11. Premažite debla voćaka zaštitnim sredstvima protiv mrazopuca (velikih temperaturnih razlika između dana i noći). Ovdje su najosjetljivije marelice, breskve i nektarine. Također pripazite na mrazove pa manje krošnje zaštitite agrotekstilom.

image
Jen Theodore, Unsplash

U STAKLENIKU

12. Ožujak je vrijeme intenzivnog uzgoja presadnica. Pripremite sjetveni materijal poput posudica i supstrata. Počnite sjetvu kupusnjača, rajčice i salate, a prema potrebi još paprika, čilija i patlidžana.

Ako je vrijeme prohladno, poželjno je grijati prostor ili ispod sjetvenih posudica postaviti grijače. U ovu svrhu poslužit će stare božićne lampice koje će osigurati potrebnu toplinu.

13. Početkom mjeseca posijte jednogodišnje cvijeće, poput kadifa, nevena, pakujca i cinija. Tako ćete i do mjesec dana ranije moći uživati u njihovu cvatu.

A ŠTO JE S TRAVNJAKOM?

14. Uredite rubove travnjaka uz cvjetnjak, stazu i vrt, ali i oko voćaka. Na taj ćete si način olakšati prvu ovosezonsku košnju. Prva košnja mora biti nešto viša nego inače, u protivnom dolazi do osjetljivosti trave na toplinu i isušivanje, odnosno na hladnoću i vlagu. Mjesta na kojima je trava slaba ili ima osušene dijelove trebaju obnovu. Takve površine pograbljajte pa ih u tankom sloju posipajte mješavinom komposta, pijeska i sjemena trave.

image
Kelly Sikkema, Unsplash

OSTALI POSLOVI NA OKUĆNICI

  • Mahovinu nastalu uslijed vlažnih zimskih mjeseci očistite s trijemova i terasa.
  • Čišćenje korova postaje svakodnevni posao jer se oni, nažalost, puno prije razviju od ostalog bilja.
  • Pregledajte kompostarnik kako biste vidjeli je li dio komposta već spreman za uporabu. Prema potrebi naručite još komposta za sezonu.
  • Spremnike za kišnicu očistite sredstvima protiv gljivica te pripremite za korištenje.
  • Imate li mjesta na okućnici, izradite hladna klijališta za uzgoj presadnica.
image
Eco Warrior Princess, Unsplash

ZGODNE STVARI KOJE JOŠ MOŽETE NAPRAVITI

1. Nakon što ocvatu presadite orhideje i prihranite ih specijaliziranim gnojivima.

2. Još uvijek stignete pribaviti sjeme cvijeća. Bez obzira je li riječ o cvijeću u dvorištu ili na balkonu, okušajte se u uzgoju iz sjemena različitih cvjetnica.

3. Razvrstajte paketiće sjemena prema mjesecu sadnje, što će u vrijeme početka intenzivnih radova biti od velike koristi.

4. Također je dobro zapisati kada ste što posijali ili posadili. Vjerujte, kasnije ćete biti zahvalni sami sebi!

Više savjeta i više detalja svaki dan možete pročitati na blogu Marica vrtlarica!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 15:49