KALENDAR RADOVA

Što sve možete raditi tijekom travnja u vrtu doznajte od vrtlarice Marije Martinović

 ALEKSANDARNAKIC/GETTY IMAGES
Ove sve akcije možete sada obaviti vani i pripazite na jednu koju morate obaviti u zatvorenom

Što ovih lijepih dana raditi u vrtu, što u cvijetnjaku, a što možemo i u kući? Za D&D Vrt piše Marija Martinović (www.maricavrtlarica.com)

Sada je pravo vrijeme za detaljno čišćenje praznih gredica od korova, sadnju naklijanog krumpira, ali i malina i kupina ako želite u njihovim ukusnim plodovima uživati ove sezone.

image
Unsplash
Jonas Jacobsson

U CVJETNJAKU

Vrijeme je za sjetvu cvijeća na otvorenom. Ono otporno na velike temperaturne razlike između dana i noći, poput različka, kalifornijskog maka, karanfila i nevena, vrlo će brzo svojim bojama razigrati vrtno zelenilo. Ako niste sigurni što od cvijeća odabrati, isprobajte gotove mješavine. Pognojite tlo u cvjetnjaku, a ono oko trajnica, grmova i stabala malčem zaštitite od isušivanja zbog sve toplijeg vremena. U drugoj polovici mjeseca idealno je vrijeme za sadnju ljetnih lukovica i gomolja poput gladiola, dalija i ljiljana. Posadite ih na sunčano mjesto, a nakon što niknu, počnite s prihranom.

Pregledajte i, prema potrebi, popravite ili izradite nove potpornje za penjačice prije nego što počnu s bujnim rastom. Kao pripremu za cvjetnu sezonu uzgojite presadnice dragoljuba, suncokreta, kadife, cinije i ukrasne kadulje. Na taj ćete način imati raniju cvatnju i do nekoliko tjedana, a samim time dulje uživati u njihovim ljepotama.

image
SANJERI/GETTY IMAGES

U POVRTNJAKU

Prazne gredice očistite od korova i ukopajte sloj komposta. Pokrijete li ih agrotekstilom, tlo će biti toplije i spremnije za sjetvu. Želite li lijepe i pravilne korijene, mrkvu valja prorijediti kada lišće naraste oko 5 cm. Posijte još koji red mrkve na gredici pa ćete tako produljiti berbu. Kao dobar susjed, špinat će se lijepo snaći u redovima s mrkvom, a zbog ugodnih temperatura bit će dostupan sve do ljeta.

Iskoristite toplo vrijeme pa posijte različite vrste cikli, a sijete li je svaka dva do tri tjedna, uživat ćete u njima tijekom cijelog ljeta. Ne zaboravite na sjetvu začina poput peršina, vlasca i kopra, ali i trajnih začina poput kadulje, timijana i ružmarina.

Kupusnjače, poput različitih vrsta kelja i cvjetače, zbog duge vegetacije valja početi uzgajati već sad. Presadnice će se lijepo razviti uzgajate li ih na otvorenim vrtnim gredicama.

Vrijeme je za sadnju naklijanog krumpira. Sadi se u dobro pognojeno i pripremljeno tlo, na dubinu od 15-ak cm. Isprobajte i sadnju krumpira u teglama. Jednostavno je, a biljka sama po sebi tijekom rasta vrlo efektno izgleda.

U zatvorenome je vrijeme za sjetvu bosiljka, tikvica i tikvi, dinja i lubenica, krastavaca i kukuruza šećerca za presadnice, koje će za sadnju na otvoreno dospjeti taman nakon kasnih mrazeva.

image
Unsplash
Jjustus Menke

U VOĆNJAKU

Travanj je krajnje vrijeme za sadnju jagoda ako želite ove sezone uživati u njihovim plodovima. Sadite li jagode u vrtu ovog proljeća, pripremite tlo gnojeći ga stajskim gnojem. Nakon sadnje, zbog velikih temperaturnih razlika između dana i noći, jagodama osigurajte zaštitu nekom vrstom pokrivala, naročito u vrijeme cvatnje.

Želite li još malina i kupina u svom vrtu, posadite ih prije ljetnih vrućina, dobro pognojite i redovito zalijevajte. Važno je da se biljke ukorijene prije nego što počnu visoke temperature i duga sušna razdoblja.

Ne zaboravite na zaštitu voćaka. Proljetno je prskanje, nažalost, nužno želimo li zdrave voćke i plodove. Tlo oko voćaka malčirajte kompostom pomiješanim s gnojivom. Na taj će se način spriječiti brzo isušivanje tla prilikom sve većih temperatura, ali i osigurati potrebno hranjivo tijekom cvatnje.

Bijeljenje voćaka u ovoj je fazi vrlo važno jer je sunce sve jače, a noći su još uvijek hladne. Iako mnogi smatraju da je ova radnja samo "šminkanje" voćnjaka, bojanje debla važnije je u proljeće, nego u jesen. Velike proljetne temperaturne razlike između dana i noći uzrokuju pucanje kore, što dovodi do propadanja cijele voćke.

image
Unsplash
Lauren Mancke

NA ŠTO JOŠ PRIPAZITI OVAJ MJESEC?

Pripazite na sobno bilje. Kako vrijeme postaje sve toplije, a dani sve dulji, počet će sa svojim intenzivnim rastom. Presađivanje je gotovo primarna radnja svakog proljeća, a odaberete li lijepe tegle, sobno će bilje biti više od ukrasa u vašem domu. Ne zaboravite na redovito zalijevanje i prihranu.

image
ALEKSANDARNAKIC/GETTY IMAGES

OSTALI POSLOVI U VRTU

U plasteniku je vrijeme za rasađivanje paprika, rajčica i patlidžana, a možete nastaviti i sa sjetvom jednogodišnjeg cvijeća za presadnice.

Vrijeme je za sjetvu novog, ali i popravljanje starog travnjaka. Slijedi razdoblje košnje i prozračivanja travnate površine te redovito gnojenje dušičnim gnojivima.Redovitom košnjom osigurajte bujnost travnjaka, a naglasak dajte rubovima uz staze.

Pregledajte kompostnu hrpu. Odvojite dio koji je spreman za uporabu, a u ostatak umiješajte gotovi pripravak za bržu razgradnju jer će vam uskoro biti potrebne veće količine komposta.

Preduhitrite najezdu puževa i na vrijeme osigurajte zaštitu biljaka piljevinom ili nekim od već isprobanih pripravaka za njihovo suzbijanje.

Svojim vrtnim saveznicima - pticama osigurajte hranilice i kućice za gniježđenje, a one će vam vratiti u borbi protiv nametnika.

Očistite vrtne i balkonske tegle. Prema potrebi ih popravite, izribajte i pripremite za nove biljke. Poigrajte se kombinacijom začina i cvijeća, imajući na umu da stvarate švedski stol za pčele.

Koristite li pokrivala za biljke ili imate staklenik, ne zaboravite na redovito provjetravanje, a kod sasvim zatvorenog prostora i na dostupnost oprašivača.

Redovito zalijevanje glavna je radnja, bez obzira na to je li riječ o povrtnjaku, cvjetnjaku ili voćnjaku, zato razmislite o spremnicima za skupljanje kišnice.

Mariju Martinović možete pratiti na: www.maricavrtlarica.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. travanj 2024 15:19