ZLATA VRIJEDNI SAVJETI

Što sve trebate znati o pravilnom zalijevanju biljaka ljeti?

 /SHUTTERSTOCK

Vrućine, sparina, jako sunce...Naravno, sve je to ljeto, ali što s biljkama koje ste cijelu godinu pažljivo njegovali i brinuli se o njima? Konkretnije, kako i koliko ih zalijevati tijekom ovih ljetnih mjeseci? Pročitajte naše jednostavno, a učinkovite savjete koji će vam sigurno uvelike pomoći da ovaj posao odradite kako treba.

image
/SHUTTERSTOCK

Prije svega, važna je temperatura vode s kojom zalijevate. Voda mlake temperature puno je bolji izbor od one jako tople ili jako hladne. Nadalje, proučite i raspitajte se koju biljku trebate zaliti jer ne trebaju sve biljke istu količinu vode. Važno je i znati da je zalijevanje ujutro poželjnije od onog večernjeg jer tako omogućujete biljkama da se suše i brže isparavaju tijekom dana kada su temperature najviše.

image
/SHUTTERSTOCK

Vrtlari nadalje ističu da treba pripaziti na stalno suhu zemlju i žuto lišće. Ako to primijetite, možda, osim količine vode, vašoj biljci treba premještanje na neko polusjenovito mjesto. Možda je previše izložena sunčevim zrakama koje ju onda direktno oštećuju.
Ako imate cvjetnjak, vrtlari preporučuju da jednostavno pustite vodu da teče u tlo i da ga dobro namoči (osim ako nemate sustav navodnjavanja).Zalijevanje crijevom je dobro jedino ako cvijeće zalijevate baš uz korijen. I zadnje, ali ne najmanje važno - nikada ne zalijevajte biljku po lišću.To može prouzročiti razna oboljenja biljke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:28