Iako je u zadnjih tjedan dana kiša pružila malo predaha od toplinskog vala koji je nedavno zadesio Hrvatsku, početkom idućeg tjedna očekuje se povratak vrućina koje biljke u vašim vrtovima nikako ne podnose.
Pogođene valom vrućine venu, suše se i ne uspijevaju preživjeti brutalne uvjete. No, stručnjaci imaju za to neobično, ali učinkovito rješenje - jedno povrće može im pomoći da ostanu hidrirane.
Waine Delaney, stručnjak za gljive iz tvrtke Monotub, tvrdi da obične gljive, one koje koristimo u kuhinji, mogu postati snažno oružje u očuvanju vlažnosti tla i zdravlja biljaka. Iako se možda ne biste sjetili gljiva dok gledate u žedne cvjetove i povrtnice, upravo one kriju jedno izuzetno svojstvo koje bi moglo spasiti vaš vrt.
Kao spužve čuvaju vodu
Naime, gljive djeluju kao prirodne spužve u tlu - upijaju višak vlage, a zatim je postupno otpuštaju kada je tlo suho. Zahvaljujući toj sposobnosti, gljive su među vrtlarima dobile nadimak "hidratacijske kapsule". Kada se biljke zalijevaju vodom u kojoj su se prethodno namakale gljive, ta voda se znatno sporije upija u tlo i još sporije isparava tijekom najvrućih sati dana. Time biljke dulje zadržavaju prijeko potrebnu vlagu.
Ova metoda nije korisna samo za očuvanje vlage. Gljive u sebi sadrže bogat spektar mikroelemenata koji su idealni za biljnu prehranu. Kalij, bakar, mangan i kalcij sastojci su koji potpomažu rast i funkciju biljaka, posebno kad su pod stresom zbog visokih temperatura.
Jeftinije i sigurnije od gotovih gnojiva
Za razliku od kupovnih prihrana koje mogu izazvati pretjerano hranjenje i naštetiti biljkama, gljive pružaju nježniji i prirodniji način prehrane. Osim toga, gljive sadrže i mikroskopske niti poznate kao micelij. Kada ih unesemo u tlo, one potiču rast korisnih gljivica, a istovremeno poboljšavaju strukturu tla i njegovu sposobnost zadržavanja vode.
Delaney preporučuje da svatko tko ima vrt, balkon ili barem nekoliko teglica, iskuša ovu jednostavnu tehniku: Uzmete šaku gljiva (može bilo koja vrsta iz trgovine), nasjeckate ih i potopite u hladnu vodu iz slavine. Ostavite da stoje između 12 i 24 sata, a nakon toga dobivenu tekućinu koristite za zalijevanje.
Zanimljivo je da iste gljive možete koristiti i do tri puta. Dakle, nakon prvog namakanja mogu se ponovno potopiti i koristiti za još nekoliko zalijevanja. Nakon toga, umjesto da ih bacite, jednostavno ih ubacite u kompost, gdje će nastaviti pomagati vašim biljkama, ovaj put kao prirodno gnojivo.
Zalijevanje tijekom vrućina
Uz upotrebu gljiva, stručnjaci podsjećaju na važnost pravog vremena za zalijevanje. Biljke je najbolje zalijevati rano ujutro ili navečer, kada su temperature niže, a isparavanje vode sa zemlje sporije. Na taj način voda ima vremena prodrijeti dublje u tlo i doći do korijena, umjesto da odmah ispari s površine.
Također se preporučuje malčiranje - prekrivanje tla piljevinom, slamom, korom drveta ili čak kompostom, kako bi se dodatno smanjilo isparavanje i očuvala vlaga.
Borba protiv klimatskih uvjeta
Sve je jasnije da ekstremni vremenski uvjeti, uključujući toplinske valove, postaju sve učestaliji i intenzivniji. Biljke koje su tradicionalno uspijevale u umjerenim klimatskim uvjetima sada sve teže podnose ljetne suše, što znači da će se i tehnike vrtlarenja morati prilagoditi.
Upotreba gljiva kao prirodnog saveznika u očuvanju vlage samo je jedan od mnogih primjera kako se znanost i praksa mogu spojiti u borbi za očuvanje vrtova i zelenila u gradovima.
Osim što je metoda učinkovita, jeftina je i dostupna gotovo svakome – jer gljive se mogu pronaći u svakom supermarketu.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....