Korak po korak

Stručnjaci otkrivaju tri koraka do savršenog travnjaka: lakše je nego što mislite, a evo što vam treba

 ONURDONGEL/GETTY IMAGES

Ako želite stvoriti oazu za uživanje u proljeće, sada je vrijeme da saznate što trebate učiniti kako biste imali savršen travnjak.

Svi volimo vidjeti dobro njegovan travnjak. Možda vam se čini da je idealnu travnatu površinu teško pronaći, ali zapravo nije ako imate dobar plan. Pred vama je jedini vodič koji će vas korak po korak dovesti do travnjaka vaših snova. Još jedan razlog za uređenje travnjaka brojne su studije koje pokazuju da ljudi koji se bave vrtlarenjem žive i do 14 godina dulje od onih koji nikad ne vrtlare.

image
LIVING4MEDIA/

Kako pripremiti zemlju

Sigurno jedva čekate ubaciti sjeme trave, zaliti ga i čekati rezultate. Međutim, to nije sve. Prije svega, morate dobro pripremiti zemlju kako bi sjeme trave bolje prodrlo u tlo prilikom sjetve. To zapravo znači da će vaša trava niknuti ujednačeno i kvalitetno.

Osim toga, dobro pripremljeno tlo kasnije znatno olakšava održavanje travnjaka.

Korak 1

Najprije treba preorati dvorište, a onda zemlju frezati. Tako će tlo biti rahlo i prozračno. Stoga prvo morate prekopati (kultivirati, preorati) tlo na dubinu od najmanje 15 centimetara.

image
COX, STUART/LIVING4MEDIA

Korak 2

Grabljama ili strojno usitnite zemlju.

3. korak

Uklonite kamenje iz dvorišta, kao i korov ako ga ima. Svrha kopanja je dobivanje mrvičaste, usitnjene strukture površinskog sloja tla.

VAŽNA NAPOMENA

Prije sjetve pričekajte da se zemlja slegne ili je možete sami sabiti valjkom.

SAVJET PLUS

Ako je tlo teško i zbijeno, poželjno je dodati sloj pijeska (oko 3 cm) i komposta (oko 1 cm). Ako se radi o zemlji koja je previše pjeskovita, opet je poželjno dodati kompost i malo glinenog tla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 17:54