Uzgoj kod kuće

Stručnjak za vrtlarstvo dijeli tajnu velikih, sočnih rajčica - jako je bitno

 JULIA KLUEVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO, TASHULIA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Rajčice su ukusne i relativno ih je lako uzgojiti iz sjemena. Zapravo, sada je savršeno vrijeme za početak uzgoja usjeva

Iako uzgoj vlastitih usjeva može izgledati komplicirano, uzgoj rajčica zapravo je jednostavan i vrlo isplativ. Čak i samo nekoliko biljaka nagradit će vas posudama punim ukusnih crvenih plodova.

Rajčice su idealne za uzgoj u posudama na sunčanom mjestu i to: u vrtu, na balkonu i u stakleniku, sve može. Voćke se mogu sijati od kraja veljače do sredine ožujka u plasteniku ili od kraja ožujka do početka travnja na otvorenom, a plodovi se ubiru od srpnja do rujna, a možda i kasnije ovisno o vremenskim uvjetima.

image
TASHULIA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Za proizvodnju "najvećih" i "najsočnijih" rajčica kod kuće, stručnjak za rajčice Angharad James podijelio je "tajnu" uzgoja.

“Ne zaboravite gnojiti. Tajna uzgoja rajčica je u bogatom tlu – potreban vam je kompost bogat hranjivim tvarima kako biste bili sigurni da će vaša biljka izrasti u velike i sočne rajčice", rekao je.

Lišće i plodovi biljke rajčice troše mnogo hranjivih tvari, stoga je bitno da svoje biljke hranite posebnim gnojivom.

Predlaže korištenje organske hrane za rajčice kako biste povećali prinos vaše biljke i proizveli više "ukusnih plodova".

"Najbolje je odabrati hranu za rajčice obogaćenu morskim algama koje biljkama osiguravaju dobru ravnotežu hranjivih tvari", savjetuje te dodaje da je pravilno zalijevanje biljke također važno jer zalijevanje lišća može uzrokovati bolest.

image
JULIA KLUEVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

„Što se tiče zalijevanja, pokušajte ne smočiti lišće jer to može potaknuti širenje bolesti kao što je plamenjača, ali pazite i da se biljke rajčice ne osuše jer se tako povećava rizik od truleži na kraju cvata.

image

homebase video

HOMEBASE VIDEO/

"Održavajte tlo stalno vlažnim, jer fluktuirajuće razine mogu zaustaviti rast i potaknuti bolesti, i uklonite bočne izdanke kako biste potaknuli pun rast", savjetuje.

Ako imate ograničen prostor poput terase ili balkona, birajte rajčice koje rastu okomito i daju puno usjeva.

image

homebase video

HOMEBASE VIDEO/

Grmolike rajčice su niže i šire te odgovaraju uzgoju u posudama i vrećama za uzgoj. Neke grmolike se mogu uzgajati u visećim košarama. Lakše ih je uzgajati i potrebno ih je samo redovito zalijevati i hraniti kako bi bile zadovoljne.

Sjeme rajčice možete kupiti u vrtnim centrima ili online, ali morate provjeriti koju sortu kupujete.

Neke popularne sorte sitnijih plodova uključuju: Crveni i žuti cherry, žuta kruškica, Kumato crna, crvena cocktail, Purple Russian, Paipai i Papeletto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 21:00