Ljeto u metropoli

Šuma usred industrijske zone na Žitnjaku: Ovdje se sjedi i uživa u pivu i hrani kao nigdje

 Biljana Blivajs/CROPIX
Nakon selidbe poznate pivovare u Zagrebu, na novoj je lokaciji zasađeno 35 stabala vani i dva unutra

PROFIL

  • INFO: Garden Brewery
  • LOKACIJA: Slavonska avenija 26/1, Zagreb
  • PROJEKT: arhitekt Milan Štrbac
  • KRAJOBRAZNO I PROSTORNO RJEŠENJE: Lucas Werft iz tvrtke Werft

Posađeni su grab i zelkova, koji podnose klimatske uvjete budućnosti i pritom čine ugodnu mikroklimu te imaju smanjene zahtjeve za vodom.

Nova pivovara Garden Brewery, koja se preselila na obližnju veću lokaciju na Žitnjaku u Zagrebu, gdje je ranije bio vrtni centar, ovim je potezom prilično ozelenila. Na novoj adresi Slavonska avenija 26/1 zasadili su čak 35 stabala u dvorištu plus dva u unutrašnjosti.

image

Tom O Hara, direktor pivovare i arhitekt Lucas Werft

Biljana Blivajs/CROPIX

- Vani su stabla grab i zelkova, a u unutrašnjosti egzotični fikus i hibiscus, koji će imati cvjetove - kaže nam Lucas Werft iz tvrtke Werft iz Siska, koja je radila krajobrazni projekt i prostorno rješenje te unutarnje biljno uređenje, dok arhitekturu projekta potpisuje arhitekt Milan Štrbac.

Ideja uređenja je bila da se vanjski i unutarnji prostor prožimaju. Tako mjesto gdje se sjedi i uživa u pivu i hrani unutra na prvi dojam izgleda kao da se pivovara uselila u dio botaničkog vrta, zbog visokih staklenih zidova, egzotičnih stabala i biljaka te šljunčane podloge. Projekt je dogovoren i realiziran u godinu dana, na prostoru od 1500 kvadrata.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

Garden Brewery, kako kaže direktor pivovare Tom O´Hara, na novoj je adresi konceptom ostao sličan starom, samo su tražili veći prostor. Proizvodnja je otraga, a bar i hrana su naprijed. Kapacitet pivovare je četiri milijuna litara, ove godine u planu je oko jedan i pol.

- Želio sam da gosti u dvorištu imaju dojam sjedenja pod stablom u parku, to je uvijek ugodan doživljaj. Nismo htjeli samo pričati o zelenom, nego doista pridonijeti. Tako je nastala naša šuma usred industrijske zone na Žitnjaku. Iako je ovdje bio vrtni centar, bilo je sve pod betonom i asfaltom 30-ak godina, koji smo uklonili i zasadili stabla - ističe Tom.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

Prepričava nam kako se pomalo prepao kad su mlada stabla stigla iz rasadnika u Nizozemskoj jer su bila bez lišća usred zime, ali su već nakon dva mjeseca ozelenila, dobro su se prihvatila, rastu i listaju.

- Istraživali smo rasadnike iz Nizozemske i Belgije dok nismo našli odgovarajuća stabla po kvaliteti i cijeni. Da bi se sve uklopilo u investitorov budžet, tražili smo stabla koja efektom odgovaraju željenom cilju i uspijevaju se uklopiti u parametre investicije - navodi Lucas Werft.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

Ideja je bila da gosti u dvorištu imaju dojam sjedenja pod stablom u parku, dok interijer s visokim staklenim zidovima i egzotičnim stablima izgleda kao da se pivovara uselila u dio botaničkog vrta

image
Biljana Blivajs/CROPIX
image
Biljana Blivajs/CROPIX

Zamisao je krajobraznog uređenja bila stvoriti sjenu, hlad, ugođaj i mikroklimu, a time i ugodni boravišni prostor. Dvorište, osim klupica pod krošnjama, ima i nekoliko separea te nekoliko vanjskih šankova.

Ovaj mu je projekt, dodaje L. Werft, bila nevjerojatna prilika jer je investitor bio otvoren prema prostornom konceptu koji su mu predstavili te za rješenja energetske učinkovitosti i organskih materijala.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

- Za navodnjavanje se koristi otpadna voda iz proizvodnje pivovare. Posađena su stabla koja podnose klimatske uvjete budućnosti i pritom čine ugodnu mikroklimu te imaju smanjene zahtjeve za vodom. Koristili smo vodopropusne površine i materijale koji zemlji dopuštaju da prvi put nakon 30 godina diše i vodu apsorbira poput spužve. Sve su biljke umjesto umjetnim gnojivima gnojena organskim, što je novi smjer u našem pristupu gnojivima - kaže L. Werft.

Stabla sada stvaraju efekt prolaska dvorištem ispod zelenog “krova”. Ova će se slika s vremenom nadograđivati kako će stabla rasti i unutra i vani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 04:51