sve o sadnji i uzgoju

Svaka kuća treba imati ovu biljku: od nje kosa raste kao luda, dom miriše, a odličan je začin i u kuhinji

 BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX

Brojni vrtlari pokušali su je uzgojiti u zatvorenom prostoru, ali kraj je obično tužan - suha, požutjela biljka. Međutim, ako se potpuno posvetite novoj biljci ružmarina, možda ćete je jednostavno uspjeti održati na životu, ali važno je izbjegavati četiri stvari koje "ubijaju" ovu korisnu i mirisnu biljku.

image
DR HAUSCHKA/

Prvi problem nastaje kada ružmarin iz vrta unesete u sobu. Ne zaboravite da je između šest i osam sati uživao u izravnom i jakom suncu. Kad ga premjestite u kuću, postaje gladan sunca, obično ima između četiri i šest sati slabog ili neizravnog svjetla, prenosi Krstarica.

Zato je važno da biljku u vrt prvo premjestite postupno - na mjesto s više hlada i to nekoliko tjedana prije nego što je želite unijeti u kuću. Promijenjeni uvjeti prisilit će lišće da učinkovitije koristi svjetlost, a ružmarin će lakše podnijeti nedostatak sunčeve svjetlosti u kući. Kada ga unesete, stavite ga pored najbolje osvijetljenog prozora. Ako nema najmanje šest do osam sati svjetla, morate nabaviti lampu za biljke.

Zalijevanje je još jedan čest problem. Naime, ružmarin se često previše zalijeva, a ponekad premalo. Važno je da je drenaža dobra, ali nikako nemojte dopustiti da se tlo potpuno osuši.

image
WIKI HOW/

Kako ružmarin ne bi napala plijesan, nemojte ga držati u prostorijama s visokom vlagom, poput kuhinje i kupaonice. Idealno bi bilo osigurati što jaču cirkulaciju zraka, iako nikada nećete postići prozračnost kao u prirodi. Ponekad uključite i ventilator.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/CROPIX

Štetočine će teško uništiti biljku osim ako već nije oslabljena, no ako dođe do zaraze, upotrijebite organske pesticide za kućne biljke. Dobro uzgojen ružmarin bit će divan pomoćnik u svemu: u njezi lica i kose, ukrasu doma koji će divno mirisati, kao i u kuhinji u kojoj je ova biljka dragocjeni začin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 19:07