u gostima

Sve je krenulo od Monstere... Stan Edite Šimić autorice popularnog bloga Kuživancija u centru

Edita Šimić autorica bloga Kuživancija
 IVY S DESIGN STU
U uređenju stana i dekoriranju vlasnici je pomogla prijateljica Ivana Bukvić iz Ivy s design studio

Edita Šimić, autorica vrlo čitanog bloga Kuživancija pokazala nam je kako izgleda njezin dom u centru Berlina. Ono što je nas osvojilo jest kako razno divno zelenilo tamo “sretno živi”. Pogledajte!

U samom centru Berlina, u kvartu Mitte nalazi se šarmantan stan blogerice Edite Šimić, autorice popularnog bloga Kuživancija, u kojem ovih dana završava svoju prvu kuharicu. Naravno, nećemo ovom prilikom pisati o čarima kulinarstva, iako su vrlo bitne za ovaj stan, nego o njegovu uređenju i mnoštvu biljaka kojima je ispunjen.

image
GESCHIMSKIJ/
image
Instagram @kuzivancija

Edita trenutno ima 16 biljaka u svom domu, ali taj se broj stalno mijenja.

- Na početku sam ih kupovala samo da ih kupim, sada sam već naučila za koje bi se potencijalno mogla brinuti i koje odgovaraju prostoru. S obzirom na to da se kroz cijelu jednu stranu stana proteže staklena stijena koja se, kada se otvori, pretvara kuhinju i dnevni prostor u terasu, ideja je od početka bila sve obogatiti biljkama - govori nam Edita Šimić i priznaje da ne zna baš svakoj naziv. Pitamo je koju je biljku prvu nabavila, a koju zadnju?

- Monsteru deliciosu! Ona je s nama već pune tri godine, od kada smo u ovom stanu. Zadnja je bila Monstera obliqua. Već sam je ranije imala i iako je na glasu kao lako održiva biljka, nije mi uspjela, ali pokušat ću ponovo - odgovara.

image
IVY S DESIGN STU

U ovom životnom prostoru zeleni ljubimci su doslovno svugdje - na podu, na policama, vise sa stropa...

image
IVY S DESIGN STU
image
IVY S DESIGN STU

Stan za koji kaže da je uređen u modernom retro stilu veličine je 93 kvadrata, s dvije spavaće sobe, dvije kupaonice, manjom ostavom, kuhinjom i dnevnim prostorom koji čine cjelinu. Uređen je u suradnji s njenom prijateljicom Ivanom Bukvić, koja ima svoj studio za dizajn interijera Ivy’s design i koja joj je puno pomogla savjetima i iskustvom. Pinterest je također bio neiscrpna inspiracija.

- Uživala sam u kreativnom dijelu stvaranja inspiracije, slaganja boja i traženja namještaja. No, radovi su sasvim nešto drugo - smije se Edita Šimić.

Najdraži dio stana joj je kuhinja, u kojoj provodi najviše vremena i cijela je upravo onakva kakvu je zamišljala. Još uvijek joj, dodaje, nije dosadila.

- U stanu nisam mnogo toga promijenila u zadnje vrijeme osim kuhinjskog stola. Ali kroz narednu godinu se spremam napraviti manje izmjene u kuhinji. Sada još bolje osjećam prostor i znam što mi treba - rekla je Edita.

image
IVY S DESIGN STU

“Prije nego što otputujem, biljke otuširam, grupiram i napišem na malu ceduljicu koliko im treba vode”

image
IVY S DESIGN STU

No, vratimo se zelenilu koje u njenom životom prostoru ima veliki značaj. Zanimalo nas je koju biljku joj je najteže održavati, a koju najlakše te postoji li neka biljka koju baš jako želi u stanu?

- Teško mi je njegovati Begoniju maculatu. S njom sam se dosta mučila, ali, evo, još smo zajedno. Monstera je poprilično jednostavna, bar se kod mene tako pokazalo. Ne mislim da postoji univerzalni recept za održavanje biljaka. One su žive, mijenjaju se, imaju različite potrebe kroz različite periode u godini te je puno važnije naučiti ih osluškivati i razumjeti što im treba u okruženju u kojem se nalaze. Kada bi svaka biljka funkcionirala onako kako piše na uputama, svima bi sve uspjele - zaključuje Edita te dodaje da već neko vrijeme razmišlja o Caladium fiesti, tako da je ona sljedeća.

image
IVY S DESIGN STU
image
IVY S DESIGN STU
image
IVY S DESIGN STU

Kuhinja i dnevni prostor čine cjelinu. Riječ je o središnjem dijelu stana koji ima tzv. koncept otvorenog prostora, a u kojem vlasnica provodi najviše vremena; odmara se, druži, kuha...

image
IVY S DESIGN STU

U domu treba imati, smatra ona, onoliko biljaka za koliko se netko može o njima kvalitetno brinuti.

- Imala sam fazu da sam ih kupovala samo zato što sam zamislila da se na određenom mjestu trebala nalaziti određena biljka, ali teorija nije urodila plodom. Bila sam ona kojoj bi uginuo bršljan ili kaktus. Biljkama treba posvetiti vrijeme i treba ima pažnja. S vremenom stvorite svoju malu džunglu koja savršeno funkcionira bez obzira na to koliko biljaka broji - kaže Edita.

image
IVY S DESIGN STU

U uređenju stana i dekoriranju vlasnici je pomogla prijateljica Ivana Bukvić iz Ivy s design studio

image
IVY S DESIGN STU

A tko brine za biljke kad nje nema?

- Ovo je super pitanje jer je u mom slučaju za to potrebna poštena organizacija. Nerijetko se dogodi da smo ljeti i po nekoliko tjedana u Hrvatskoj, tako da za to organiziram susjedu i prijateljice. Prije puta ih obvezno otuširam, grupiram i za svaku napišem ceduljicu s detaljima koliko i kada joj vode treba. Stvarno zahtjevan posao - odgovara.

Trenutno žarko iščekuje izlazak svoje prve kuharice koja je posvećena jutarnjim ritualima i doručku u petak 2. listopada. Inače, svakodnevno radi na svom blogu Kuživancija te se trudi inspirirati pratitelje da žive svjesnije, odgovornije, a time i zdravije.

image
IVY S DESIGN STU

Monstera deliciosa je u ovom domu već pune tri godine, a Edita nam otkriva kako je nabavila i Monsteru obliqua koja je na glasu kao lako održiva biljka, ali njoj nije uspjelo

image
IVY S DESIGN STU

Hrvatsku posjećuje dva puta godišnje, ljeti i za Božić. Razgovarale smo malo i o situaciji u Berlinu vezanoj uz koronu.

- Ljudi žive što je normalnije moguće, ali pridržavajući se pravila. Oduvijek sam smatrala da Nijemci puno više vremena provode u prirodi nego mi, a sada to još više dolazi do izražaja. Priroda u Njemačkoj je očaravajuća, jezera, šume koje paraju nebo i ravnice koje se protežu u nedogled vas ostavljaju bez daha - ispričala nam je na kraju.

Editu možete pratiti na: blogu - www.kuzivancija.com, Instagramu @kuzivancija i Facebooku @Kuživancija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 21:28