Omiljena biljka

Svi koriste kineski peršin, a toga nisu ni svjesni! Poboljšava probavu, ublažava grčeve i želučane probleme dok je u kuhinji nezamjenjiv začin

 /SHUTTERSTOCK

Korijander je vrlo korisna biljka. Njegovo drugo ime je kineski peršin ili cilantro. Ova biljka izgledom podsjeća na peršin, a možemo koristiti i listove i plodove, pa se često vjeruje da su to dvije različite biljke. Hrani daje specifičnu aromu, a ima i ljekovito djelovanje. Koristi se i u proizvodnji parfema, piše Lepa i sretlina. Korijander potječe iz Azije, a nazivaju ga i kineski peršin zbog sličnosti s peršinom. Nježni listovi ubrani prije nego što biljka procvjeta ne samo da imaju lijep, osvježavajući okus, već gube i svoju tipičnu aromu, prenosi Krstarica.

Ipak, ne sviđa se svima ovaj jak i pomalo slatkast miris. Često postoji zabuna oko toga postoje li različite vrste korijandera.

U kuhinji se može koristiti na dva načina, kao začin od listova cilantra koji hrani daje svježinu i koristi se u meksičkoj i azijskoj kuhinji, a sjemenke korijandera koje se često naziva samo korijander daju ugodan aromatičan začin koji se najčešće koristi u kuhinjama Europe i Bliskog istoka. List i plod korijandera imaju različite arome pa ih je preporučljivo koristiti odvojeno. Najčešće se korijander (Coriandrum sativum) uzgaja iz sjemena.

image
/SHUTTERSTOCK

Sjeme korijandera istucano tučkom ili sitno mljeveno daje prepoznatljivu aromu naranče sitnim kolačima, a dodaje se i ribljim temeljcima ili temeljcima od povrća. Azijska kuhinja ne može se zamisliti bez lišća korijandera (cilantro). Može se koristiti kao začin juhi, a dodaje se pred kraj kuhanja. Okus lista je vrlo specifičan, gorak i oštar, na koji se treba naviknuti. Ne cvjeta tako brzo i može se dulje brati. Eterično ulje korijandera koristi se u proizvodnji parfema. Ima i ljekovita svojstva, poboljšava apetit, probavu, ublažava grčeve i želučane probleme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:26