Šest lakih koraka

Tegla, zemlja i lukovice tulipana, šafrana...: Sadnja lukovičastog cvijeća na balkonu

Unsplash

 Visual Stories Micheile
Jesen je idealno doba za nabavu i sadnju lukovičastog cvijeća koje će cvjetati od proljeća do ranog ljeta

Sve što vam je potrebno su glinena tegla, zemlja i lukovice tulipana, šafrana i ukrasnog luka

image
Berislava Picek/ CROPIX

1. Prilikom kupnje lukovica treba pripaziti na njihovu kvalitetu. Nikako ne treba kupovati lukovice koje su smežurane ili osušene, a pogotovo ako su pokrivene plijesni.

image
Berislava Picek/ CROPIX

2. Kvalitetne lukovice sa svih strana trebaju izgledati zdravo, čvrsto i neoštećeno. Primjerice, tulipani trebaju imati neoštećenu ovojnicu, u suprotnom su podložni bolestima.

image
Berislava Picek/ CROPIX

3. Pri odabiru tegli treba imati na umu da se lukovica dužine 5 cm sadi u teglu dubine najmanje 20 cm s time da od površine zemlje do ruba tegle treba biti 2,5 cm slobodnog prostora.

image
Berislava Picek/ CROPIX

4. Lukovica se sadi tako da je šiljati vrh okrenut prema gore, no ako nije jasno koja je prava strana, lukovicu se može posaditi i bočno jer tako će biljka bez poteškoća naći svoj put prema gore.

image
Berislava Picek/ CROPIX

5. U tegle se lukovice mogu saditi i u grupi, ali s barem centimetar i pol razmaka između svake. Ako želimo produljiti razdoblje cvatnje sade se u dvije etaže, u donju krupnije, a u gornju sitnije.

image
Berislava Picek/ CROPIX

6. Tijekom zime biljka se periodički zalijeva, tek toliko da zemlja nije suha, ali ni pretjerano vlažna. Dok su temperature ispod nule, dobro je smjestiti tegle u zatvorene prostorije poput tavana, garaže ili hodnika.

image
CGSHOOTS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 08:17