JEFTINA I DOSTUPNA

Tekućina koja pomaže kod posjekotina i ogrebotina jako je korisna i za vaše biljke

 /SHUTTERSTOCK
Vodikov peroksid se zapravo može koristiti na razne načine, u nastavku vam donosimo kako ga koristiti u vrtu

Pretpostavljamo da i vi imate malo vodikovog peroksida u svom ormariću s lijekovima i koristite ga za manje posjekotine i ogrebotine, ali jeste li znali da možete koristiti taj isti vodikov peroksid u svome vrtu i kao pomoć vašim biljkama? Vodikov peroksid se zapravo može koristiti na razne načine, u nastavku vam donosimo kako ga koristiti u vrtu.

Šteti li vodikov peroksid biljkama?

Gotovo sve u velikim količinama može biti štetno, a korištenje velikih doza vodikovog peroksida u vrtu nije iznimka. Međutim, kada se koristi vodikov peroksid za biljke, otopina se općenito razrijedi, što je čini posebno sigurnom.

Vodikov peroksid se sastoji od istih atoma od kojih je napravljena voda, osim dodatnog atoma kisika. Ovaj dodatni kisik (H2O2) daje vodikovom peroksidu njegova korisna svojstva.

Dakle, odgovor na pitanje "Šteti li vodikov peroksid biljkama?" je odlučno ne, pod uvjetom da je dovoljno razrijeđen. Vodikov peroksid možete kupiti u različitim jačinama. Najčešće dostupna je 3% otopina, ali ide i do 35%. Otopina od 3% je vrsta koja je lako dostupna u trgovini ili drogerijama.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako koristiti vodikov peroksid?

Vodikov peroksid se može koristiti za bilo što od sljedećeg u vrtu:

suzbijanje štetočina

tretiranje truleži korijena

prethodno tretiranje sjemena

sprej za lišće za ubijanje gljivičnih infekcija

preventivno na oštećenim stablima

Dok se također koristio kao opće "gnojivo" bilo dodano tijekom zalijevanja ili prskanjem po lišću, vodikov peroksid nije gnojivo, ali može pomoći u poticanju rasta biljaka. Vodikov peroksid pomaže u poticanju zdravog rasta korijena zbog dodatne molekule kisika. Kisik može pomoći korijenima biljaka da apsorbiraju hranjive tvari iz tla. Stoga ovaj dodatni kisik bolje omogućuje korijenju da apsorbira više hranjivih tvari, što znači brži, zdraviji i snažniji rast. Kao dodatni bonus, vodikov peroksid može pomoći u odvraćanju neželjenih bakterija/gljivica koje možda vrebaju u vrtu.

image
/SHUTTERSTOCK

Da biste biljkama dali dodatni poticaj kisika ili za kontrolu štetočina korištenjem 3% otopine, dodajte 1 čajnu žličicu (5 ml.) po šalici (240 ml.) vode u bocu s raspršivačem i naprskajte biljku. Ova količina je također prikladna za prethodnu obradu sjemena za suzbijanje gljivičnih infekcija. Za biljke s trulim korijnom ili gljivičnim infekcijama, koristite 1 veliku žlicu (15 ml.) na šalicu vode. Otopina se može pripremiti i pohraniti za buduću upotrebu, ali svakako je čuvajte na hladnom i tamnom mjestu jer izlaganje svjetlu smanjuje snagu.

Ako želite pokriti veće područje, možda bi bilo ekonomičnije kupiti 35% vodikov peroksid. Za 10 38 litara vode, dodajte 3/4 šalice (180 ml.) plus 4 žličice (20 ml.) 35% vodikovog peroksida. Pomiješajte otopinu u velikoj posudi te zalijevajte pri dnu biljaka i izbjegavajte vlaženje lišća. Budite vrlo oprezni kada koristite ovaj postotak peroksida. Može izbijeliti i/ili spaliti kožu. Vrt prskajte nakon svake kiše ili po potrebi. Ne samo da je ovo ekološki prihvatljiva alternativa pesticidima, već ima i dodatnu prednost jer djeluje protiv gljivica i daje biljkama zdrav poticaj kisika. Također, 3% otopine peroksida su obično dostupne i općenito su izuzetno ekonomične.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:13