divlje, a nježne

Tilandsije, iznimno atraktivan rod biljaka: Biljke zraka ne trebaju zemlju za rast i razvoj

 Severin Candrian, UNSPLASH
Izgledom vrlo atraktivne, tillandsije su prisutne i kao "materijal" za izradu aranžmana i buketa, ali i zanimljive sobne biljke

Okruženi betonskim zgradama i zarobljeni u svoja četiri zida, daleko od prave prirode i šuma koje dišu i pune energijom, žudimo za umirujućim zelenilom biljaka i njihovom svježinom te uvijek iznova pokušavamo svoj dom učiniti ljepšim i prirodnijim birajući šarene i razlistale vrste i puštajući ih da rastu uredno zasađene u našim domovima. Od biljnih klasika pa sve do egzotičnih primjeraka, uvijek smo u potrazi za novim dodatkom našoj zelenoj obitelji.

Tako smo naišli i na jedan posebno zanimljiv rod. Tilandsije odnosno biljke zraka iznimno su atraktivan rod biljaka, a posebne su zbog toga što ne trebaju zemlju za rast i razvoj! Kako bismo saznali nešto više o njima, popričali smo s Nenadom Bižićem, agronomom, stručnjakom za ishranu bilja, enologiju i tehnologije uzgoja te pravim zaljubljenikom u prirodu koji stoji iza čak dvije Facebook stranice posvećene biljkama, Zeleni prsti i Egzotično bilje.

Budući da je Nenad jedan od onih ljudi kojima "biljku da posade naopačke ona bi im rasla", bilo je pitanje trenutka kada će njegov hobi prerasti u mali rasadnik egzotičnog bilja, botaničkih orhideja, tillandsija, gesnerija i drugih predivnih vrsta. Višak biljaka postajao je polako problem u malom plasteniku i kućnom prostoru te se time pokazala potreba za predstavljanjem zanimljivih vrsta koje uzgaja i široj javnosti. Nenad je odlučio problem viška biljaka riješiti njihovom prodajom i to isključivo preko Facebook stranice Egzotično bilje, dok je stranica Zeleni prsti zamišljena kao platforma za promicanje ideje oplemenjivanja prostora biljkama. Nenad svakodnevno surađuje s različitim institucijama, rasadnicima i hobistima diljem svijeta, a uvjerenja je da svi koji su ustrajni i imaju volju za učenjem mogu biti uspješni vlasnici ili uzgajivači biljaka.

Na pitanje zašto je baš odabrao uzgajati tillandsije, Nenad nam je objasnio: - Tillandsije su biljke koje lako osvajaju dušu i srce. Atraktivne izgledom, pomalo divlje, a opet nježne, u cvatnji neodoljive. Jednako tako osvaja i njihova priča o preživljavanju, bez korijenja o kojem nas odavno uče da je osnova rasta biljke.

- Naime, tillandsije odnosno biljke zraka višegodišnje su biljke koje u svom izvornom obliku rastu na drugim jedinkama. No, ne funkcioniraju kao paraziti već koriste druge biljke, uglavnom drveće, kao podlogu odnosno svojevrsne stalke za rast.

Uvjeti rasta su različiti za pojedine vrste, od tropskih šuma, hladnijih planinskih predjela, do suhih pustinja pa su tako i izgledom vrlo različite. Većina uopće nema korijenje ili ima samo male brčiće te vodu i hranu apsorbiraju preko listova i preko trihoma, struktura sličnim dlačicama preko kojih koriste kišu, rosu, maglu, prašinu za svoje potrebe. Čak i vrste koje rastu na tlu imaju vrlo slabo izraženo korijenje i većinu svojih fizioloških potrebadovoljavaju preko listova i njihovih rozeta. Razmnožavaju se sjemenjem (samo u prirodi i kod uzgajivača) i dijeljenjem. Kao i većina vrsta iz porodice bromelija, biljka nakon cvatnje ugiba, ali pri tome u bazi stvori nekoliko mladih biljaka koje rastu zajedno s matičnom biljkom. Na taj način biljka je s godinama sve veća, a u prirodi se takvi djelići mlade biljke uz pomoć vjetra, ptica i drugih životinja odvajaju od matične skupine i prenose na drugo drveće ili stijene. Ptice nerijetko koriste tillandsije kao materijal za gnijezdo i na taj način doprinose njihovom širenju.

Većina vrsta zanimljivo cvate, uglavnom cvjetovima u nijansama od ružičaste do crvene boje. Kod nekih vrsta, paralelno sa stvaranjem cvata, gornji listovi poprimaju iste tonove kao cvjetovi te na taj način javljaju oprašivačima, leptirima i kolibrićima da je vrijeme nektara i oprašivanja. Ima i vrlo mirisnih vrsta.

Izgledom vrlo atraktivne, tillandsije su prisutne i kao "materijal" za izradu aranžmana i buketa, ali i zanimljive sobne biljke. Kako nemaju korijenje, mogu se "instalirati" vezivanjem ili posebnim ljepilima na različite materijale, okvire slika, ogledala, grane vinove loze, keramiku. Uvjet za njihovo uzgajanje je dosta osvjetljenja i mogućnost prskanja vodom dva do tri puta tjedno. Uz to se može dodati (2-3 puta godišnje) dohranjivanje i to ili specijalnim gnojivima ili gnojivima za orhideje. Popularne su za izradu vjenčanih buketa, jer nakon upotrebe malene rozete ostaju kao trajna živa uspomena. Nikako ne podnose vlagu koja se zadržava na njima, od čega lako mogu istruliti pa im je stoga potrebno prozračno i vrlo svjetlo mjesto, a čak i mala izloženost direktnom suncu za pojedine vrste neće biti problem.

Dekorativna primjena ovih biljaka je neograničena pa ih se tako može postaviti uz staklo u modernim interijerima, ali i uz drvo u klasičnim uređenjima, odnosno iskoristiti za manje ili veće aranžmane te različite instalacije u prostoru. Cijena biljaka zraka kreće se od 25 kuna na više, ovisno o veličini biljke, stupnju njenog razvoja i njihovom broju. Na vama je da odlučite na koji ćete način ovim prekrasnim biljkama ukrasiti svoj dom!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:34