Čuvajte se sunca

Tko nije barem jednom izgorio na suncu, ne zna za muke: bolno zatezanje kože, ljuštenje...

 CEBELIA
Osim jestivih biljaka, svaki bi vrt, slažu se stručnjaci, trebao imati i one biljke koje su korisne u kućnoj ljekarni

Bilo za njegu kože, bilo za zaštitu od kukaca ili vremenskih prilika. Naučite koje su i učinkovito se obranite od opasnosti koje vrebaju svako ljeto.

Tko nije barem jednom izgorio na suncu, ne zna što je propustio. Izrazito bolno zatezanje kože, nakon čega slijedi period ljuštenja kože; nezaboravno iskustvo. Naš savjet je da redovito koristite preparate za zaštitu kože, bili oni kemijski, mehanički ili prirodni, a uvijek će vam pomoći već spomenuta aloe vera, koja je i najpoznatija po svojem umirujućem djelovanju na opekotine, posebno od sunca.

image
Berislava Picek/CROPIX

ALOE VERA

U svijetu je poznato više od 250 vrsta aloe vere, ali ljekovita svojstva imaju - Barbadensis, Arborescens, Chinensis i Ferox. To je afrička biljka, o kojoj prvi zapisi postoje još na mezopotamskoj pločici iz 2200. godine pr. n. e., a danas je jedna od najpopularnijih biljaka zbog ljekovitih svojstava i široke primjene u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Zanimljivo je da je ova biljka iz porodice ljiljana, a ne kaktusa, kako to mnogi smatraju. U Sredozemlju cvate tijekom lipnja, ima debele mesnate listove s bodljama koji sadrže gelastu masu. Cvjetovi su crveni, imaju šest latica i tvore viseće cvjetne grozdove.

image
Berislava Picek/CROPIX

MELEM NAKON SUNČANJA

Još jedna biljka sa zasluženim mjestom u kućnoj ljekarni je gospina trava. Naime, od gospine trave i maslinova ulja radi se kantarionovo ulje, koje se koristi nakon što smo izgorjeli na sunčanju. Nakon apliciranja ulja ne smijemo se izlagati suncu 12 do 15 sati.

Izrada kantarionova ulja izrazito je jednostavna. Postoje razne recepture, omjeri, količine i vrijeme berbe, ali sljedeći način se općenito smatra pravilnim.

Gotovo do vrha napunjenu teglicu nerazvijenih pupova i cvjetova biljke ostaviti par sati ili jedan dan da malo povenu. Na njih zatim naliti litru domaćeg maslinova ulja. Staklenku zatim dobro zatvoriti i pustiti da stoji na suncu šest tjedana, svaki dan ju par puta protresti. Nakon tog vremena ulje barem dvaput procijediti kroz gustu lanenu krpu.

image
Berislava Picek/CROPIX

GOSPINA TRAVA

Gospina trava potječe iz Europe i Azije, a danas je raširena u svim krajevima umjerene klime. Raste po suhim poljima i pašnjacima, nema prevelike zahtjeve prilikom uzgoja osim da zemlja u kojoj raste ima drenažna svojstva. Biljka ima fotosenzibilno djelovanje, što znači da nakon tretiranja, iako će vam njezini pripravci biti spasonosni kod izgorene kože, nikako ne izlazite na sunce. Ovo upozorenje mnogi olako shvaćaju poučeni tradicionalnim iskustvom dugogodišnjeg mazanja kantarionovim uljem na plaži.

Uživajte u godišnjem odmoru i čuvajte se sunca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2023 04:24