Muke s korovom

Toliko se trudite oko vrta, a nikako na kraj s korovom: Jeste li možda isprobali ovo?

 Fiskars
Niste oduševljeni idejom da svoj mali kućni vrt prskate kojekakvim mješavinama kemikalija?

Donosimo vam deset načina uspješnog uništenja korova bez upotrebe skupih otrovnih sredstava.

Ocat je svestrano, jeftino i ekološki sigurno sredstvo koje uništava korov, posebno ako ima visoku koncentraciju octene kiseline. Primjerice, klasični kućni ocat ima samo pet posto kiseline pa djeluje malo sporije. Poprskajte lišće korova octom i u roku od tjedan, dva trebao bi se sasušiti.

Prilikom dodavanja komposta svojim biljkama dodajte i sloj novina ili kartona neposredno ispod kompostne mješavine. To će eliminirati postojeći korov i spriječiti rast novog.

image
Unsplash

Prolijte kipuću vodu po korovu koji raste u vašem dvorištu. Vruća voda uništit će korov, ali i sve zelenilo u blizini, pa pripazite da polijevate samo korov. Ova metoda korisna je za ubijanje korova koji raste oko popločenja vašeg dvorišta.

Kako biste spriječili rast maslačka, svračice ili obične mišjakinje, razbacajte kukuruznu krupicu po tlu. Gluten iz krupice djeluje kao organski herbicid bez otrovnih kemikalija.

image
Unsplash

Medicinski (izopropilni) alkohol koji imamo u svojim kupaonicama osim za dezinficiranje može se iskoristiti i za ubijanje korova. Pomiješajte dvije žlice alkohola s malo manje od litre vode te stavite mješavinu u bocu s raspršivačem. Poprskajte mješavinom maslačke i dobro natopite njihovo lišće. Alkohol uklanja vlagu iz listova i ubija biljku. Posebno dobro djeluje kada je vani sunčano.

image
Carl Campbell/Unsplash

Soda bikarbona još je jedan sastojak koji možete iskoristiti za ubijanje korova koji raste u pukotinama vaše okućnice. Posipajte sodu bikarbonu po izraslom korovu i u same pukotine. Ako se korov ne posuši, ponovite postupak za četiri do šest tjedana.

Ulje klinčića pomiješano s vodom najbolje će djelovati na tek iznikao korov pa poprskajte mladice kojih se želite riješiti. Kada se radi o starijim biljkama korova, učinkovitost ove metode opada.

Uništavanje korova solju jeftina je, a učinkovita metoda. Pripremite mješavinu vode i soli u omjeru 3:1 i raspršite ju izravno po biljkama koje želite uništiti. Pripazite pritom da slučajno ne poprskate i bilje koje uzgajate.

image
Unsplash

Zasadite biljke o kojima se ne morate puno brinuti na mjesta gdje se inače javlja ružan korov. Vaše će dvorište izgledati odlično, a nove će guste biljke potisnuti korov. Takve su biljke, primjerice, metiljka (Lysimachia nummularia), mazus reptans i plamenak (phlox subulata).

Na kraju korov uvijek možete iščupati ručno, a kako bi vam taj proces tekao lakše, zalijte korijenje biljaka prije čupanja. Iščupani korov iz svog vrta možete čak i pojesti! Maslačak je, na primjer, stvarno ukusna salata, kao i potočarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. srpanj 2022 08:54