D&D VOLI ZELENO

Top 5 zelenih proizvoda redakcije

 

Imamo i mi svoje opsesije. No ne želimo ih držati u tajnosti, nego ćemo vam s veseljem otkriti jednu po jednu. Sigurni smo da će i vas ovi sjajni proizvodi potpuno oduševiti.

1. STAKLENIK U KOJEM MOŽEŠ STVORITI SVOJ MINI SVIJET

Greenhouse staklenik stvorio je dizajnerski dvojac Atelier 2+ koji čine Worapong Manupipatpong i Ada Chirakranont. Zamislili su ga kao sobu s biljem unutar sobe, on je kućica koja je dovoljno mala za korištenje u interijerima, a opet dovoljno velika da služi kao minijaturni vrt. Dizajneri su inspiraciju za arhitektonski oblik ovog terarija pronašli u tradicionalnim švedskim zgradama. Staklenik je dizajnerski predmet s artistički aspiracijama.

Njegovi dizajneri ga vide u različitim funkcijama. Za njih je pitanje je li zapravo uopće riječ o uporabnom namještaju ili skulpturi. On može egzistirati kao ukras u prostoru i prazan, a umjesto terarija i biljaka može se puniti i bilo čime što vlasnik želi. Materijali od kojih je napravljen su lakirani jasen, kaljeno staklo i galvanizirani metal.

Staklenik je dostupan u Dizajnholiku za po cijeni od 5095 kuna za boks i 1730 kuna za bazu koja se prodaje odvojeno. Boks je dimenzija 95×40×60 centimetara i težak je 19,3 kilograma, dok je baza 85×40×75 centimetara i težine 3,6 kilograma.

2. MODULARNI URBANI SVIJET VRTOVA ZA SVAKI PROSTOR

Obožavamo ovakve projekte! Modularni sistem vrtova Growmore, namijenjen za urbane prostore, sastoji se od drvenih kutija za sadnju koje se mogu sastaviti kako bi se stvorili mali vrtovi i uzgajališta. Cijelu priču osmislio je danski arhitektonski studio Husum & Lindholm Architects. Studio čine Sine Lindholm i Mads-Ulrik Husum, a ovaj kreativan dvojac želi olakšati svakome izgradnju vlastitog trodimenzionalnog vrta - tako je razvio modularni set koji se može sastaviti u gotovo bezbroj konfiguracija.

Nacrte za komponente svi mogu skinuti s njihove web stranice, a module sistema možete izgraditi ako imate CNC stroj i šperploču. Sustav se zapravo sastoji od samo šest dijelova, koji uključuju kutiju za sijanje standardne veličine, police i pričvršćivače.

- Sustav podsjeća na Lego kockice, dijelovi se mogu okretati okomito i vodoravno, potpuno je fleksibilan. Tako da svatko može graditi kako poželi, totalno slobodnim stilom - rekao je Lindholm za poznati web portal Dezeen. Može se koristiti u zatvorenom prostoru ili na otvorenom. Također, odlično funkcionira za podjelu prostora gdje može funkcionirati kao prozračna, transparentna i lijepa pregrada. Više informacija i nacrte potražite na web stranici ovih talentiranih arhitekata www.husumlindholm.com.

3. TOTALNO DRGUGAČIJE CVJETNE INSTALACIJE

- Zamislite veliki prasak, vatromet cvjetnog sjemena bačen u svemir. Što bi se dogodilo? Pojavili bi se novi krhki cvjetovi, novi planeti cvijeća bi se razvili, planeti gdje nitko nikad nije bio - tako je svoje umjetničke cvjetne instalacije opisuje nizozemska umjetnica Anne Ten Donkelaar. Njezini krajolici prepuni detalja izgledaju kao da njima možete prošetati.

Cvjetne konstrukcije su 3D kolaži koji se sastoje od pravih prešanih cvjetova i izrezanih slika cvijeća. Svaki element je pažljivo postavljen na igle te se tako stvara dojam dubine. Neki od njih izgledaju poput fantastičnih herbarija ispunjenih sušenim cvjetovima ili granama, s nepravilnim oblicima i sofisticiranim pletivima, a neki podsjećaju na planete.

- Korovi postaju poezija, svaka jedinstvena grančica dobiva pozornost, čini se da priroda pluta - kaže Anne Ten Donkelaar. Instalacija na fotografiji zove se Flower construction #89, veličine je 80 x 100 cm i dio je kolekcije radova pod nazivom “Flower constructions”. Više o svemu čime se bavi ova talentirana umjetnica potražite na njezinoj web stranici www.anneten.nl.

4. ČAROBNA RUČNO PUHANA KUGLA

Globe je ručno puhana staklena kugla promjera 20 ili 30 cm, dostupna s integriranim LED izvorom svjetla ili bez njega. Sam dizajn stvara jedinstvenu perspektivu gledanja biljaka i drugih elemenata. Izvorno je dizajniran kao terarij za paprat, mahovinu, sukulente i vodene faune, no dizajner je brzo otkrio uzbudljive nove mogućnosti i primjene. “Kapica” koja pokriva staklenu kuglu napravljena je od mjedi ili čelika, a u njoj je smještena LED lampica.

Globe - The Terrarium Lamp from Richard Clarkson on Vimeo.

Globe zahvaljujući tankim, ali izrazito čvrstim kabelima kao da pluta u zraku, privlačeći puni fokus na elemente koji se nalaze u unutrašnjosti. Kada je u pitanju sadnja, dizajneri preporučuju slojeviti sustav. Počnite s nekoliko slojeva sitnog kamenja ili šljunka. To će vam pomoći kod odvodnje i izbjegavanja truljenja korijena. Zatim dodajte ugljen za filtriranje vode.

Dodajte pristojnu količinu tla koja odgovara željenoj biljci. Zalijevanje se preporučuje samo jednom svakih nekoliko tjedana. Mala količina kondenzacije je normalna, prekomjerna kondenzacija može ukazivati ​​na prečesto zalijevanje.

Napomena: Globe ne dolazi s bilo kakvim biljkama, vodom ili tlom. Sadnja je pola zabave! Cijena za verziju bez svjetla od 20 cm je 210 dolara.

Više o svemu na www.richardclarkson.com/globe/.

5. BACI BOMBU! PUNU SJEMENA BILJAKA

Britanska tvrtka Kabloom izrađuje “bombe” pune sjemena biljaka, koje izgledom podsjećaju prave ručne granate. Kabloom radi zabavne i inovativne proizvode koji su i ekološki prihvatljivi. Dizajnirani su za interakciju, nadahnuti njihovim odnosom s prirodom u urbanom okruženju.

Omot “bombe” je biorazgradiv, tako da nakon bacanja u okoliš iza njih ostaje samo odabrano bilje. Tvrtka nudi različite vrste “bombi”, punjenih raznovrsnim vrstama sjemena, a svi dolaze u privlačnom dizajniranom pakiranju koje je osmislila fotografkinja Susan Castillo.

Idejni začetnik i direktor tvrtke je Darren Wilson, a zanimljivo je da je na ideju došao bez ikakvog prethodnog znanja o gerila vrtlarenju i sjemenim bombama. “Bomba” na fotografiji sadrži raznobojne različke košta 3,50 funti.

Više o svemu potražite na njihovoj genijalnoj web stranici www.kabloom.co.uk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:57