Ljupka mala stabalca

Top stabla za mali vrt: Ova mala stabla sporo rastu i idealna su za male prostore

 MTREASURE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Najbolje drveće za male vrtove će dodati strukturu i zanimljivost tijekom cijele godine bez preopterećenja prostora

Kada su u pitanju manji vrtovi, postoji niz ljupkih stabala koja možete birati. Međutim, ta jednostavna činjenica također znači da kada je u pitanju odabir najbolje sorte za vaš vrt, prvo trebate odgovoriti na najvažnije pitanje, koliko prostora ima stablo na raspolaganju da raste, a da ne postane smetnja ili da izgleda preveliko u odnosu na okolinu?

Na primjer, golema žalosna vrba u malom vrtu je lijepa, ali nadmoćna. Isto vrijedi za bezbroj većih četinjača, pa čak i srebrnu brezu.

Dakle, kada birate drveće za svoj mali vrt, ključno je odabrati male sorte koje sporo rastu.

image
KONSTANTIN AKSENOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. MASLINA

Masline sporo rastu, dosežu i do 2 m u 8-10 godina, što ih čini savršeno prikladnima za manje prostore. Srebrnasto sivo lišće ostaje netaknuto tijekom cijele godine i uspijevat će u posudi.

Prilikom sadnje, dodajte lopaticu pijeska u tlo kako biste osigurali dobru drenažu.

Maslinama je potrebno zaštićeno mjesto kako bi preživjele zimu. Ako živite na području s kontinentalnom klimom i postoji mogućnost smrzavanja, zaštitite ih tkaninom.

Maslina će dodati lijepi mediteranski štih vašem prostoru za sjedenje na otvorenom.

image
TEMIR SHINTEMIROV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. SREBRNA BREZA

Teško je nadmašiti blijedu ljepotu srebrne breze, a dobra vijest je da postoje sorte koje su prikladne za manje vrtove.

Betula utilis jacqumontii je stablo srednje veličine elegantnog, vitkog oblika. Narast će do otprilike 7 m x 3,5 m tijekom 20 godina. Otporna i prikladna za sve vrste tla i uvjete, ima prozračno zeleno lišće u proljeće i žućkasto smeđe mace, a zatim postaje veličanstveno zlatno žuta u jesen. Nakon što lišće padne, otkriva se snježno bijela kora, što je samo po sebi zapanjujuće svojstvo.

Stablo je lako njegovati: jednostavno obrežite sve mrtve ili oštećene grane u kasno ljeto do sredine zime. Ako kora izgleda prljavo, može se oprati običnom vodom i spužvom.

Posebno se preporučuje sorta ‘Snježna kraljica‘ – ona ima vrlo izraženu bijelu koru od rane dobi i također potiče biološku raznolikost budući da podržava niz insekata koje ptice vole.

Stabla srebrne breze mogu se saditi u tlo između studenog i veljače, pod uvjetom da je tlo bez mraza – stoga ih dodajte na svoj popis poslova u zimskom vrtu.

image
JOE_POTATO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. MONGOLSKA BOROVNICA (Amelanchier lamarckii)

Ova mala listopadna stabla, također poznata kao Merala, u proljeće imaju grozdove sanjivih bijelih cvjetova u obliku zvijezde na lišću meke bakrene boje. Lišće zatim postaje dramatično vatreno crveno i živo narančasto u jesen.

Isprobajte Amelanchier lamarckii ‘Ballerina‘, jer ova sorta neće narasti niti se širiti više od 4–5 m. Ili, odlučite se za ‘Snow Flakes‘, koji raste do slične visine. U proljeće je prekriven snježno bijelim cvjetovima koje vole pčele, zatim ima sjajne crvenkasto ljubičaste bobice koje ptice obožavaju praćene plamenom jesenske boje.

Unatoč nježnom cvatu, ovo su izdržljiva stabla koja se mogu nositi s vlažnim uvjetima i većinom tla, iako više vole glinasto ili pjeskovito tlo.

image

Magnolia branch with two pink flowers closeup

YAROSLAVA PRAVEDNA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. MAGNOLIA

Dramatični preveliki cvjetovi u obliku tulipana u proljeće čine magnoliju pravim stablom.

Sorta kao što je Magnolia x soulangeana ima rumeno ružičaste cvjetove. Uredan, zaobljeni oblik znači da odgovara manjim prostorima, a pobudit će pažnju ako tražite ideje za prednji vrt. Očekujte da će narasti do visine od oko 6 m s rasponom od 4 m tijekom 20 godina.

Ova stabla trebaju puno sunce ili djelomičnu sjenu i vlažne uvjete. Izbjegavajte izložena područja, jer mraz može uništiti prikaz cvjetova, pretvarajući lijepe latice u smeđu. Prilikom sadnje dobro zalijevajte prvih nekoliko mjeseci i tijekom sušnih razdoblja ljeti.

image
DEBBIE ECKERT/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

5. DIVLJA JABUKA

Kompaktno stablo jabuke može osvijetliti svaki mali vrt. U proljeće ima prekrasne oblake lijepih cvjetova. U jesen daje obilje sićušnih, bogato obojenih plodova, u nijansama grimizne, žute, zlatne i crvene, a ima i lišće atraktivnih boja.

Visina ovih stabala može uvelike varirati, stoga pažljivo provjerite prije kupnje – sadnja prevelikog stabla jedna je od najvećih pogrešaka u dizajnu malog vrta. Manja uključuju malus ‘Butterball‘ i ‘Wisley Crab‘ koji mogu doseći visinu od oko 4 m. Malus x zumi je lijepo zaobljeno drvo sa zlatnim plodovima.

Posadite ih na sunčano mjesto, u vlažnu, ali ne mokru zemlju. Zimi uklonite sve oštećene grane ili one koje prelaze jedna preko druge. Sorte s golim korijenom trebale bi se saditi između studenog i ožujka, dok se stabla uzgojena u posudama mogu saditi bilo kada.

image
MTREASURE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

6. JAVOR

Ako volite razigranost jesenskih boja, javor je neophodan. On će uljepšati vaš vrt narančastom, crvenom ili bogato ružičastom bojom, a nakon što raskošno lišće padne, ima ukrasnu koru koja je lijepa.

Postoji mnogo različitih vrsta koje možete izabrati, ali Javor palmatum ‘Orange Dream‘ je dobar izbor jer je to gusto, malo stablo koje naraste do 4 m u visinu tijekom 20 godina. Javori preferiraju djelomičnu sjenu – sunce im može spržiti lišće – i rado će rasti u posudama ili u zemlji.

Javor rijetko treba obrezivanje: to je drveće koje ne zahtijeva mnogo brige što je prednost svakog vrta.

image
UNDEFINED UNDEFINED/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

7. UKRASNA TREŠNJA

Konfeti od ružičastih ili bijelih latica u proljeće zaštitni su znak stabala trešnje, a postoje vrlo lijepe manje sorte koje odgovaraju manjim prostorima. Posadite Prunus yedoensis zbog plačnih grana i romantičnih bijelih cvjetova s mirisom badema koje vole pčele i leptiri. Dostići će visinu od oko 3 m za 10 godina. Druga mogućnost je trešnja ‘Pink Shell‘ koja ima pastelno ružičaste cvjetove koji u travnju postaju bijeli, u prekrasnom kontrastu sa svojim svijetlozelenim lišćem. I neće narasti više od 3,5 m.

Ukrasna stabla trešnje vole puno sunca i vlažno, dobro drenirano tlo bilo koje vrste. Jednom posađena, zahtijevaju vrlo malo održavanja. Najteža odluka je koju sortu odabrati!

image
SEUNG HYUNG LEE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

8. KINESKI DREN

Poznat po zapanjujućem cvijeća u lipnju, kineski dren – ili Cornus kousa – čini vrt živim tijekom cijele sezone, s lijepim jesenskim lišćem i neobičnim ružičastim plodom u obliku jagode.

Nije svaka sorta prikladna za ograničen prostor, stoga pažljivo provjerite prije kupnje. Za malene vrtove, patuljasti drijen, kao što je Cornus kousa ‘Angyo Dwarf‘, doseći će visinu od samo 1,2–1,5 m, ali druge sorte mogu narasti i do 8 m. Ovo drveće treba puno sunca ili djelomičnu sjenu te preferira vlažno, slobodno drenirajuće neutralno do kiselo tlo.

image
RUUDMORIJN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

9. OSKORUŠA

Planinski jasen, inače poznat kao oskoruša, jedno je od najboljih stabala za male vrtove. Omogućit će dobru visinu i savršeno je ako želite malo privatnosti u svom vrtu.

Sa svojim grozdovima bobica u jesen, idealan je za privlačenje ptica. Probajte sortu Sorbus vilmorinii, koja obiluje ljetnim cvjetovima, praćenih ružičastim bobicama koje blijede u bijele kako jesen prelazi u zimu. Na kraju će narasti do 4 m x 4 m.

image
IVA VAGNEROVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

10. GLOG

Često se koristi kao živa ograda, ova sorta predstavlja prekrasan dodatak dvorištu.

Za mali vrt preporučuje se Crataegus persimilis ‘Prunifolia‘ zbog kompaktnog rasta, tamnog i sjajnog lišća i bijelih cvjetova praćenih grimiznim bobicama i jesenskom bojom. Narast će do visine od 5 m.

Štoviše, to je izdržljivo drvo i dobro će rasti u svim uvjetima, uključujući izložena i vlažna mjesta.

image
RUUDMORIJN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

11. COTONEASTER ILI DUNJARICA

Preporučuje se cotoneaster ‘Hybridus Pendulus‘ kao jedno od najboljih malih vrtnih stabala. Dok su neke sorte cotoneastera u obliku grma, ova posebna vrsta je žalosno stablo, s elegantnim granama koje tvore kupolasti oblik.

U jesen je prekriven crvenim bobicama koje vole za ptice i vjeverice. Osim toga, zimzeleno je, tako da će sjajno, duboko zeleno lišće uljepšavati bojom vaš vrt tijekom cijele godine. Naraste do 2 m nakon 20 godina, a može se čak uzgajati i u posudi ako tražite ideje za vrt na terasi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:29