VRTLARENJE ZA POČETNIKE

TOP TRI BILJKE Svako desetljeće ima svoje popularne sobne biljke, a ovo su sadašnje

Doznajte sve karakteristike, načine održavanja, učestalost zalijevanja, kako se dohranjuju, na koju ih poziciju smjestiti, koliko svjetlosti vole te za kakve su prostore pogodne... Ovaj popularni trio pravi je pogodak za svaki interijer

Svako desetljeće ima svoje prepoznatljive i popularne sobne biljke kao što su afričke ljubičice 50-tih i 60-tih godina, zatim biljka pauk (Chlorophytum) 70-tih koja visi iz ručno rađenih makramea, a 80-te i 90-te bile su obilježene sobnim fikusima i terarijima. Danas, sa sigurnošću možemo reći da naše doba zasigurno pripada sljedećim biljkama - Ficus lyrata, Pilea peperomioides te Monstera deliciosa.

1. FICUS LYRATA

Ako moramo odabrati samo jednu, mislimo da bismo se svi složili da je to Ficus lyrata koja se vratila iz 70-tih i postala nezaobilazan trend u uređenju interijera, ali i sastavni dio vizuala mnogih modnih kampanja, filmova i serija. Ovo je biljka "sa stavom", koja mijenja izgled i atmosferu svakog prostora, a savršen odnos volumena krošnje i praznine debla, strukturiranosti i svojevrsne hirovitosti daju joj odlike skulpture u prostoru. Smatra se zahtjevnom za održavanje, ali ako joj se osiguraju adekvatni uvjeti (puno direktne svjetlosti i redovito zalijevanje) nije. Ako ovu vrstu fikusa ne možete smjestiti neposredno uz prozor, gdje direktne sunčeve zrake dopiru do svih njezinih dijelova, predlažemo da odaberete za svoj dom ili poslovni prostor neku drugu biljku.

Ficus lyrata zimzeleno je drvo iz porodice Moracea poznato kao Lirasti fikus ili Fiddle leaf fig. Iz vertikalnih, malo razgranatih stabljika izrastaju veliki, tamnozeleni listovi, kožaste strukture, izražene nervature i valovitog ruba koji mogu doseći i dužinu od 40 cm. Ako se uzgaja kao sobna biljka, izostaje plod. Puno direktne svjetlosti i vlažna, dobro drenirana zemlja najbolje oponašaju uvjete prirodnog staništa. Lirasti fikus ne podnosi propuh i presuh zrak, stoga je listove potrebno orošavati tijekom cijele godine ili ih prebrisati vlažnom, mekom krpom.

Ne preporučujemo sredstva za sjaj listova jer ona začepljuju pore, što nikako nije zdravo. Biljku zalijevati u prosjeku jedanput tjedno kada se gornji sloj zemlje isuši, no i izgled opuštenih listova bit će vam pokazatelj potrebe za vodom. U razdoblju od proljeća do kasne jeseni biljku je potrebno dohranjivatitekućim gnojivom za lisne sobne biljke.

2. PILEA PEPEROMIOIDES

Za razliku od Ficus lyrate i Monstere deliciose koje su doživjele svoj veliki povratak iz nekih prošlih vremena, Pilea peperomioides zasigurno je najzanimljivija biljka manjeg rasta koja je svoju popularnost stekla zahvaljujući slikama velikih, okruglastih, zelenih listova na dugačkim stapkama koje su preplavile Pinterest i Instagram, a ubrzo i naše domove. Toj popularnosti zasigurno je potpomogla i činjenica da je riječ o biljci nezahtjevnoj za održavanje.

U adekvatnim uvjetima vrlo brzo raste i stvara mnoštvo mladica koje izbijaju iz zemlje te se vrlo lako presađuju, a tako se ujedno i šire između ljubitelja biljaka. Pilea peperomioides zimzelena je biljka iz porodice koprivnjača (Urticaceae) poznata kao i Chinese money plant. Mnogobrojni okrugli, tamnozeleni listovi izrastaju dugim peteljkama iz drvenastih stabljika. Najčešće cvjeta u proljeće sitnim bijelim ili blijedozelenim cvjetovima, gusto smještenim na dugačkim crvenkastim stapkama. Biljka potječe iz planinskih krajeva pokrajine Yunnan (Kina), no ne podnosi temperature niže od 10 °C i stoga se uzgaja isključivo kao sobna biljka. Biljci je potrebno puno indirektne svjetlosti, kao i humusna, vlažna i dobro drenirana zemlja koja najbolje oponaša uvjete prirodnog staništa.

Biljka tolerira i manje količine svjetlosti, ali kako ju udaljavate od prozora, tako peteljke postaju sve izduženije, a listovi sve manji. Biljku je potrebno zalijevati u prosjeku svakih 7 dana kišnicom ili odstajalom vodom kada se gornji sloj zemlje isuši. Voli vlagu, ali ako listove orošavate, osigurajte im isključivo kišnicu ili destiliranu vodu kako ne bi došlo do pojave smeđih mrlja na površini listova te iskoristite kišne pljuskove kad je toplije vrijeme. Biljka će vam biti zahvalna za listove očišćene od prašine i za vlagu koja će utjecati na mesnatost listova. Okruglasti listovi okreću se poput satelita prema suncu, zato biljku slobodno svakodnevno rotirajte da bi uspravno rasla.

Dok novi listovi izrastaju iz vrha stabljike poput vodoskoka, donji nakon nekog vremena od starosti ili pri dodiru s rubom tegle opadaju. Ako mladice krenu rasti iz zemlje, odvojite ih oštrim nožem ili škarama u korijenu od matične biljke te ih zasadite u zemlju.

3. MONSTERA DELICIOSA

Još jedna biljka koja je doživjela značajan povratak iz nekih prošlih vremena je Monstera deliciosa. Ne samo da se vratila kao sobna biljka, već i kao uzorak mnogobrojnih dizajna s tropskim temama - na tapetama, tepisima, namještaju, tanjurima, odjeći i sl. Vrlo je zanimljivo to što su mišljenja ljudi oprečna - jedni ju obožavaju, a drugi nimalo.

Mi znamo da će uskoro osvojiti apsolutna sva srca, kao što se širi i osvaja svaki prostor u koji se postavi. Robusna biljka, ogromnih tamnozelenih listova, pomalo divljeg izgleda i zračnog neukrotivog korijenja u svaki prostor unosi tropski ugođaj i neporecivo se uklapa u svaki interijer u obliku manjih decentnih sadnica ili većih skulpturalnih primjera grmolikih biljaka. To je jedna od najjednostavnijih sobnih biljaka za uzgoj. Prilagodit će se i sjenovitim mjestima i neredovitom zalijevanju, što će tolerirati, ali u takvim uvjetima neće napredovati i rasti. Ako joj se osigura puno svjetlosti i vlage i postavi ju se uz potporanj, ona će se početi penjati i postati golema.

Monstera deliciosa puzava je, trajna zeljasta biljka iz porodice Araceae. Iz dugih stabljika izrastaju veliki tamnozeleni listovi. Potječe iz tropskih krajeva Južne Amerike, gdje raste kao epifit u krošnji drveća i može doseći visinu od deset metara. Kada se uzgaja kao sobna biljka, može porasti do 4 metra ako joj osiguramo dovoljno svjetlosti i vlage. Listovi su mladih biljaka cijeli, a starije biljke krase rupičasti listovi koji u prirodnom staništu služe kao prilagodba na vjetar, ali i za propuštanje sunčevih zraka nižim dijelovima biljke.

Biljku je potrebno zalijevati kad se polovica zemlje u tegli isuši, listove povremeno orošavati kišnicom ili odstajalom vodom ili ih prebrisati vlažnom, mekom krpom kako bi se odstranila sva prašina i eventualni nametnici. Od proljeća do kraja jeseni biljku je potrebno dohranjivati.

POSTAVITE NAM PITANJE!

Odlučili ste da ćete u 2018. postati pravi vrtlar i da ćete svaki mjesec učiti i biti sve bolji u poznavanju biljaka i zemlje? Dospustite da vam časopis D&D VRT pomogne u tome. Sve nedoumice i pitanja šaljite nam na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Nadamo se da ćemo vam u suradnji s našim suradnicima uspjeti profesionalno i stručno odgovoriti na sve dvojbe.

Tekst i foto: Marina Francuz Gaćina, www.studiobotanike.hr, Sanja Bistričić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 18:05