MADE IN GREEN

Total Art, priča o ljubavi i umjetnosti bračnog para Keglević

 Berislava Picek/Hanza Media
U malom istarskom atelieru nastaju neodoljivi predmeti od keramike. Za njihovu izradu koriste se kvalitetna glina i boje, a mogu se oblikovati po želji kupca

  • INFO: Total Art keramika i slikovnice
  • AUTORI: Izabela Raunik Keglević i Mirko Keglević
  • Web stranica: www.totalart-jdoo.com
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Facebook: totalart.jdoo
  • Instagram: @totalart.jdoo

Iza brenda Total Art stoji simpatičan bračni par koji se savršeno nadopunjuje: magistra likovne pedagogije Izabela Raunik Keglević, rodom iz Tara u Istri, te dizajner keramike Mirko Keglević iz Bednje u Hrvatskom zagorju. Primarno se bave izradom unikatne keramike, ali kod njih možete pronaći i unikatna umjetnička djela u drugim tehnikama, kao što su slikarstvo i crtež.

Jako su ekološki osviješteni pa su tako izdali i prvu zajedničku slikovnicu 'Zeleni snovi' koja govori o velikoj važnosti prijateljstva i očuvanja okoliša

- U ponudi imamo i art printeve koji nastaju kao digitalni crteži na grafičkom tabletu. Izdali smo i našu prvu zajedničku slikovnicu ‘Zeleni snovi’ (Naklada Uliks iz Rijeke), čiji tekst potpisuje Mirko, a ilustracije ja. Riječ je o slikovnici koja nam govori o važnosti prijateljstva i očuvanju okoliša. U uzbudljivoj potrazi za boljim životom likovi Flora i Viktor nam na jednostavan način prikazuju važnost očuvanja okoliša. Namijenjena je mlađim čitateljima, ali i odrasli se mogu zapitati što ostavljaju u nasljeđe generacijama koje dolaze - kaže nam Izabela, a mi je pitamo kako je počela priča s izradom keramike.

- Otkad smo zajedno, oko 9 godina, želja nam je baviti se onime što volimo, a to je umjetnost. ‘Prelomili’ smo prije dvije godine, kad smo odlučili napustiti naš život u Rijeci te se odseliti u Istru i krenuti ispočetka. Počeli smo raditi ono za što smo se toliko godina školovali, Mirko je dao otkaz, uzeli smo poticaje, uz pomoć obitelji sredili mali atelier za rad te se bacili u poduzetničke vode - prisjeća se kreativka.

Što je glavna odlika njihovog brenda, pitamo bračni par.

- Svakom proizvodu pristupamo zasebno, uzimamo dovoljno vremena da stvorimo malo umjetničko djelo i pružimo mu toliko traženu unikatnost. Dok oko nas buja serijska proizvodnja, jednostavno želimo ljudima omogućiti da si obogate život umjetnošću, koja sve više iščezava iz naših života i užurbane svakodnevice u kojoj živimo - objašnjavaju i dodaju kako su sve njihove rukotvorine prožete ljubavlju spram umjetnosti.

- U svaku stvar, pa i one naizgled iste, utkana je individualnost. Svakoj pristupamo na drugačiji način spram one prijašnje, tako da stvaramo mala, unikatna umjetnička djela koja su k tome i 100% upotrebna, tako da ne moraju samo skupljati prašinu u vitrini, već se mogu pokazati gostima - smiju se Izabela i Mirko.

Za izradu proizvoda, konkretno keramike, koriste samo najbolje gline i boje.

- Usko surađujemo s dvije tvrtke na domaćem tržištu koje uvoze materijale iz Italije i Njemačke te si tako osiguravamo da za rad imamo uvijek odgovarajuće materijale, jer nije svaka glina jednaka. Primjerice, imamo gline koje su specifične za izradu posuđa jer imaju jako mali stupanj apsorpcije vode, gline koje podnose temperaturne šokove i naprezanje materijala pa ih koristimo za izradu tegli za cvijeće koje se nalaze u eksterijeru, zatim gline za visoke temperature koje su pogodne za izradu peka i slično. Od boja koristimo engobe i glazure, s tim da imamo veći naglasak na glazurama jer nam jednostavno efekti dobiveni njihovom upotrebom garantiraju da ćemo stvoriti nešto neponovljivo. A volimo i sami malo pomiješati glazure te se iznenaditi dobivenim rezultatom - smiju se kreativci, a nas zanima može li se naručiti personalizirani predmet.

- Uvijek rado ispunjavamo ljudima želje te stvaramo personalizirane predmete. Tu dolazi do sinergije s ljudima, kad zajedno dođemo do neke ideje koju razradimo te na kraju i stvorimo. Nekih većih ograničenja nema, osim ponekad vremena, jer se dogodi da bi ljudi nešto htjeli za sutra, a s keramikom to tako baš i ne ide. Najčešće nas traže specifični oblik šalice, koju posvetu da utisnemo i slično, ali i portrete i pejzaže lokalnih krajolika koji su ljudima prirasli srcu. Može se naručiti skoro sve, ako je to moguće izvesti na bilo koji način, volimo izazove - zaključili su Keglevići.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 06:18