Opreza nikad dosta

Trebali su vam reći: Ovu biljku mnogi svake godine kupuju i ne slute u kakvoj su zabludi

 Andy Grizzell, Unsplash
Jedna je od biljaka koje smanjuju utjecaj štetnih spojeva poput formaldehida, benzena i ksilena te pročišćava zrak

Ispod imele se ljubimo, božikovina iznad vrata štiti nas od nesreće, a prigodno drvce siguran je znak da će nas i ove godine posjetiti dobroćudni djedica u crvenom odijelu.

BOŽIĆNA ZVIJEZDA (EUPHORBIA PULCHERRIMA)

Božićna zvijezda, kojoj ime plucherrima znači “najljepša”, prihvaćena je kao simbol kršćanskog blagdana zahvaljujući svojem specifičnom izgledu i crvenim listovima koji se upravo u prosincu pojavljuju na biljci. Često se pogrešno smatra da su obojani listovi zapravo cvjetovi, što oni nisu. Naime, cvjetovi božićne zvijezde mali su i neugledni pa je biljka, kako bi privukla ptice i kukce oprašivače, razvila obojene listove ili brakteje. Uz crvene, u rasadnicima se mogu naći rozi, žuti, prošarani i bijeli primjerci.

Druga česta zabluda vezana uz ovu biljku je da je njezin vijek trajanja kratak pa nakon blagdana obično završi u kanti za smeće. Odluci zasigurno pridonosi loš izgled same biljke koja se zbog pogrešne brige nije uspjela adaptirati na kućne uvjete. No, treba imati na umu da za propadanje biljke ne treba uvijek biti kriv vlasnik, zvijezda može biti osuđena na propast i prije same kupnje. Naime, biljka na policama u dućanu može izgledati dobro, no ono što ne vidimo jest da je nepovratno uništena. Budući da je osjetljiva na niske temperature, nikako se ne smije skladištiti u hladnim uvjetima jer čak i kratkotrajno izlaganje hladnoći može oštetiti božićnu zvijezdu. Da bismo se kvalitetno brinuli za poinzeciju, moramo znati da je to egzotična biljka s područja Meksika koja raste u tropskim šumama. To znači da joj ne odgovara suhi zrak, upravo oni uvjeti koji će je zasigurno dočekati u kući ili stanu tijekom zimskih mjeseci.

Jedan od načina kako doskočiti tome je da biljku svakodnevno prskamo i teglu stavimo na tanjurić s kuglicama. Treba pripaziti da se prska isključivo po zelenim listovima, a ne obojenim braktejama. Taj pristup ne može se primijeniti kada je riječ o zalijevanju. Površina supstrata u lončanici mora se prije svakog zalijevanja osušiti te je potrebno osigurati istjecanje suvišne vode. U suprotnom će izgubiti lišće, a pri dnu će stabljika ostati gola. Odgovara joj svjetlo, ali ne direktne Sunčeve zrake te najbolje uspijeva na temperaturi od 18 °C, no izdržat će i do 22°C.

BRIGA ZA BOŽIĆNU ZVIJEZDU NAKON BLAGDANA

Nakon što svi listovi prirodno opadnu i ostane samo gola stabljika, počinje razdoblje mirovanja od nekoliko mjeseci u kojem je zalijevanje svedeno na najmanju moguću mjeru. Tek u svibnju počinje novo razdoblje rasta i tada je dobro biljku presaditi i prikratiti te početi sa zalijevanjem i prihranom.

Pogledajte video OVDJE!

KAKO POTAKNUTI BILJKU DA SLJEDEĆE GODINE PONOVNO PROCVJETA?

Pravi izazov svakog vrtlara amatera je potaknuti biljku da sljedeće godine ponovno procvjeta. Kako je božićna zvijezda biljka kratkog dana, da bi procvjetala, potrebno joj je skraćivanje dnevne svjetlosti na manje od deset sati u trajanju od deset tjedana prije pojave prvih cvjetova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:43