Opreza nikad dosta

Trebali su vam reći: Ovu biljku mnogi svake godine kupuju i ne slute u kakvoj su zabludi

Jedna je od biljaka koje smanjuju utjecaj štetnih spojeva poput formaldehida, benzena i ksilena te pročišćava zrak
 Andy Grizzell, Unsplash

Ispod imele se ljubimo, božikovina iznad vrata štiti nas od nesreće, a prigodno drvce siguran je znak da će nas i ove godine posjetiti dobroćudni djedica u crvenom odijelu.

BOŽIĆNA ZVIJEZDA (EUPHORBIA PULCHERRIMA)

Božićna zvijezda, kojoj ime plucherrima znači “najljepša”, prihvaćena je kao simbol kršćanskog blagdana zahvaljujući svojem specifičnom izgledu i crvenim listovima koji se upravo u prosincu pojavljuju na biljci. Često se pogrešno smatra da su obojani listovi zapravo cvjetovi, što oni nisu. Naime, cvjetovi božićne zvijezde mali su i neugledni pa je biljka, kako bi privukla ptice i kukce oprašivače, razvila obojene listove ili brakteje. Uz crvene, u rasadnicima se mogu naći rozi, žuti, prošarani i bijeli primjerci.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Druga česta zabluda vezana uz ovu biljku je da je njezin vijek trajanja kratak pa nakon blagdana obično završi u kanti za smeće. Odluci zasigurno pridonosi loš izgled same biljke koja se zbog pogrešne brige nije uspjela adaptirati na kućne uvjete. No, treba imati na umu da za propadanje biljke ne treba uvijek biti kriv vlasnik, zvijezda može biti osuđena na propast i prije same kupnje. Naime, biljka na policama u dućanu može izgledati dobro, no ono što ne vidimo jest da je nepovratno uništena. Budući da je osjetljiva na niske temperature, nikako se ne smije skladištiti u hladnim uvjetima jer čak i kratkotrajno izlaganje hladnoći može oštetiti božićnu zvijezdu. Da bismo se kvalitetno brinuli za poinzeciju, moramo znati da je to egzotična biljka s područja Meksika koja raste u tropskim šumama. To znači da joj ne odgovara suhi zrak, upravo oni uvjeti koji će je zasigurno dočekati u kući ili stanu tijekom zimskih mjeseci.

Jedan od načina kako doskočiti tome je da biljku svakodnevno prskamo i teglu stavimo na tanjurić s kuglicama. Treba pripaziti da se prska isključivo po zelenim listovima, a ne obojenim braktejama. Taj pristup ne može se primijeniti kada je riječ o zalijevanju. Površina supstrata u lončanici mora se prije svakog zalijevanja osušiti te je potrebno osigurati istjecanje suvišne vode. U suprotnom će izgubiti lišće, a pri dnu će stabljika ostati gola. Odgovara joj svjetlo, ali ne direktne Sunčeve zrake te najbolje uspijeva na temperaturi od 18 °C, no izdržat će i do 22°C.

BRIGA ZA BOŽIĆNU ZVIJEZDU NAKON BLAGDANA

Nakon što svi listovi prirodno opadnu i ostane samo gola stabljika, počinje razdoblje mirovanja od nekoliko mjeseci u kojem je zalijevanje svedeno na najmanju moguću mjeru. Tek u svibnju počinje novo razdoblje rasta i tada je dobro biljku presaditi i prikratiti te početi sa zalijevanjem i prihranom.

Pogledajte video OVDJE

KAKO POTAKNUTI BILJKU DA SLJEDEĆE GODINE PONOVNO PROCVJETA?

Pravi izazov svakog vrtlara amatera je potaknuti biljku da sljedeće godine ponovno procvjeta. Kako je božićna zvijezda biljka kratkog dana, da bi procvjetala, potrebno joj je skraćivanje dnevne svjetlosti na manje od deset sati u trajanju od deset tjedana prije pojave prvih cvjetova.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

BRŠLJAN (HEDERA HELIX)

Bršljan je važna biljka za čovjeka još iz poganskih vremena kad se vjerovalo da predstavlja vječnost i život koji se nastavlja tijekom zime. Ta gotovo neuništiva biljka simbolično je korištena za proslavu zimskog solsticija 21. prosinca, kad noć traje najdulje u godini, i danas je omiljena božićna dekoracija. Bršljan kao biljka za uzgoj u kući nema naročitih zahtjeva, osim što više uživa na pozicijama koje sunce ne obasjava direktno. Jedna je od biljaka koje smanjuju utjecaj štetnih spojeva poput formaldehida, benzena i ksilena te pročišćava zrak od fekalnih čestica prisutnih u zraku kad su u stanu kućni ljubimci.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

SOBNA JELA 

(Araucaria heterophylla)

Zimzeleno drveće zauzima središnju ulogu u stvaranju blagdanskog duha i božićne atmosfere obiteljskih uspomena iz djetinjstva. Sobna jela, za razliku od bora ili smreke, prilagođena je kućnom uzgoju i uz pravilnu njegu može imati dug vijek trajanja. Ne smije se držati u pretoploj prostoriji, a pri zalijevanju treba biti pažljiv i zalijevati tek toliko da se zemlja u loncu ne isuši.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

ZARAZNI UGOĐAJ U 5 MINUTA

U potrazi za originalnim božićnim ukrasom pronašli smo jednostavan "uradi sam" projekt za sve ljubitelje recikliranih blagdanskih dekoracija od prirodnog materijala. Sve što je potrebno su odrezane grane ostale nakon postavljanja jele i u samo nekoliko poteza možete kreirati minijaturna božićna drvca za svaki kutak vašega doma.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

POTREBAN MATERIJAL: grančice bora, drvena klada, vrtne škare I električna bušilica.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

1. Trik ovog jednostavnog projekta je u izradi okruglih drvenih postolja promjera 8 cm i debljine 1,5 cm.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

2. Nakon što smo izrezali postolja, bušilicom se izbuši otvor dovoljno velik da se može provući grana bora.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

3. Provucite grančicu kroz otvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. prosinac 2020 10:20