uzgoj biljaka

Trebate li doista dodavati hranjive sastojke svojim biljkama? Evo što trebate znati o tome

 Unsplash
Osim sunčeve svjetlosti i vode, sve biljke trebaju i određene hranjive tvari da bi uspijevale

Što se tiče toga ima li smisla dodatno hraniti biljke, to vrlo brzo postane jako komplicirano. Jednom kada uzmete u obzir različite vrste gnojiva, kvalitetu tla i ono što točno trebaju vaše biljke, ponekad je lakše jednostavno preskočiti cijeli postupak. Ali ako ne hranite biljke, one vjerojatno neće rasti dobro ili cvjetati koliko želite. Osim sunčeve svjetlosti i vode, sve biljke trebaju i određene hranjive tvari da bi uspijevale, a ako im povremeno ne nadopunite zalihe, na kraju mogu imati zdravstvenih problema. Evo što trebate znati kako bi vaše biljke izgledale najbolje.

image
Unsplash

Zašto biljkama treba gnojivo

Slično kao i ljudi, biljkama je potreban skup esencijalnih hranjivih sastojaka kako bi pravilno rasle i ostale zdrave. Sve biljke moraju sadržavati dušik, fosfor i posebno kalij, poznate kao makronutrijenti, jer ih biljke najviše trebaju. Bez dovoljno makronutrijenata, na kraju ćete završiti sa slabim biljkama koje imaju loše stabljike, manje lišća, manje cvjetova i slabu boju. Dobra vijest je da većinu nedostataka hranjivih sastojaka možete ispraviti dodavanjem gnojiva. Najbolji način hranjenja biljaka ovisi o tome rastu li u vašem vrtu ili u posudama.

image
Unsplash

Gnojidba biljaka u vašem vrtu

Možda se čini da vaše biljke mogu dobiti sve potrebne hranjive sastojke iz vašeg vrtnog tla, ali to nije uvijek slučaj. Čimbenici poput regije u kojoj se nalazite i onoga što raste u vašem tlu utječu na razinu hranjivih sastojaka. A za novija svojstva kojima je nakon izgradnje dodana nečistoća, vaše bi dvorište moglo imati vrlo siromašno tlo s malo organske tvari, što je glavni prirodni izvor biljnih hranjivih sastojaka. Čak i ako imate bogato tlo, vaše biljke s vremenom mogu potrošiti sve dostupne hranjive sastojke.

Prije nego što počnete bacati gnojivo, morate shvatiti trenutnu situaciju hranjivih sastojaka u svom dvorištu. Najbolje polazište je testiranje tla kako biste znali s čime imate posla i što trebate dodati za zdrave biljke. Inače biste na kraju mogli izgubiti novac na gnojivo koje vam nije potrebno ili pretjerati i oštetiti svoje biljke. Rezultati testa tla obično će vam reći koliko točno određene hranjive tvari morate osigurati. A budući da će biljke svake godine trošiti različite količine, dobro je svake godine provesti ispitivanje tla.

Dodavanje komposta, malča i drugih organskih tvari vašem tlu pomaže da ga obogatite, ali možda neće osigurati hranjive sastojke dovoljno brzo za sve što uzgajate. To je zato što se organska tvar mora s vremenom malo razgraditi prije nego što biljke mogu upotrijebiti hranjive sastojke. Ove polako oslobađajuće hranjive sastojke možete nadopuniti neposrednijim gnojivima. Koristite tekući ili granulirani proizvod s uravnoteženom količinom velike tri hranjive tvari.

image
Unsplash

Gnojidba sobnih biljaka

Gnojivo je posebno važno za sobne biljke i druge biljke u posudama, jer su ograničene na tlo u svojim posudama, a kad te hranjive tvari nestanu, korijeni vaših biljaka ne mogu se ispružiti kako bi pronašli više. To je jedan od razloga zašto je važno započeti s kvalitetnim tlom za posude, koje će često već imati umiješano malo gnojiva s usporenim oslobađanjem kako bi podržalo početni rast vaših biljaka. Kad se to iskoristi, bit će važno dodati više ili ponovno presaditi.

Ako niste sigurni koliko gnojiva treba dati uvijek je bolje manje nego pretjerati. Dodavanje previše može otežati korijenju upijanje vode. Osim toga, predoziranje može uzrokovati da listovi postanu smeđi ili žuti, upravo suprotno od onoga što pokušavate postići. Ako koristite tekuće gnojivo za koje je predviđeno da se prvo pomiješa s vodom, zgodan trik je razrijediti ga na otprilike polovicu snage koju naljepnica traži. Na taj ćete način smanjiti rizik od pretjerane gnojidbe, ali vaše će biljke i dalje vjerojatno dobiti dovoljno onoga što im treba.

image
Unsplash

Koliko često gnojiti biljke

Možda svakodnevno uzimate vitamine, ali biljke ne trebaju tako često hranjive sastojke. Koliko točno, ovisi o vrstama biljaka koje uzgajate i dobu godine. Neke biljke traže puno i to su obično vrste koje brzo rastu i puno cvatu, uključujući većinu jednogodišnjih biljaka, voća, povrća, ruža i hortenzija. Ove biljke cijene hranjenje otprilike jednom mjesečno tijekom vegetacije s tekućim gnojivom opće namjene. Drugima, uključujući neke trajnice, drveća i grmlja, uopće nije potrebno puno gnojiva, pogotovo ako u zemlju prije sadnje dodate puno komposta ili drugog organskog materijala. Možda ćete ih htjeti hraniti jednom u proljeće kad počne ubrzani rast.

Mnoge lisnate i cvjetne sobne biljke također slijede sezonski raspored, usporavajući tijekom hladnijih mjeseci i tada ne trebaju toliko hranjivih sastojaka. Kada aktivnije rastu u proljeće i ljeto, otprilike jednom mjesečno imaju koristi od malo tekućeg gnojiva zajedno s vodom. Za zatvorene kaktuse i sukulente, kojima općenito uopće nije potrebno puno gnojiva, bit će dovoljna samo jedna ili dvije doze tekućeg gnojiva godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 07:14