Sezona peludi

Tri najveća krivca simptoma peludne groznice i dvije biljke koje popravljaju stanje

 IMGORTHAND/GETTY IMAGES
Peludna groznica je alergijska reakcija na pelud koja otežava život i boravak u prirodi u proljeće i ljeto onima koji imaju simptome

Sezona peludne groznice traje nekoliko mjeseci i često počinje krajem ožujka i traje sve do rujna. Dok razine peludi dolaze u valovima, pri čemu pelud drveća često prva dostigne vrhunac, a zatim trava i korov, simptome je teško dosljedno kontrolirati na otvorenom - osobito kada se radi u vrtu. Naravno, potpuno izbjegavanje biljaka je nemoguće, ali se treba kloniti onih vrsta koje izazivaju pojavu.

Peludna groznica je poznata i kao alergijski rinitis. Riječ je o alergijskoj reakciji na pelud određenih biljaka, drveća i trava. Neke biljke imaju veću vjerojatnost da izazovu peludnu groznicu od drugih zbog vrste peludi koju proizvode i količine peludi koja se oslobađa u zrak.

Sezona peludne groznice je stigla, a za mnoge to znači šmrcanje, kihanje i svrbež. Iako postoji nekoliko okidača, određene biljke mogu pogoršati simptome.

Iako se cvijeće i trava najčešće povezuju s okidačima peludne groznice, tri glavna krivca nisu najočitije biljke.

Biljke koje najviše izazivaju alergijske reakcije su zapravo breza, ambrozija i pelin.

image
MILJKO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Breza

Breza je jedan od najčešćih okidača za peludnu groznicu. Brezina pelud je lagana, mala i vrlo alergena. Pelud s drveća i cvijeća breze može izazvati ozbiljne alergijske reakcije kod nekih ljudi, uključujući kihanje, curenje iz nosa, svrbež očiju i napadaje astme.

Neki podaci pokazuju da je nevjerojatnih 25 posto ljudi koji imaju peludnu groznicu pogođeno alergijama upravo na pelud breze.

Ovaj alergen je jedan od najjačih i također je povezan sa sindromom peludne hrane, koji uzrokuje alergije na određene namirnice biljnog podrijetla.

Sezona peludi breze na vrhuncu je u proljeće, između travnja i svibnja.

image
MLADENBALINOVAC/GETTY IMAGES

Ambrozija

Za razliku od breze, cvjetovi ambrozije primarni su izvor čestica koje izazivaju peludnu groznicu i nalaze se u mnogim vrtovima. Proizvodi puno laganog polena koji može proći velike udaljenosti u vjetru.

Samu biljku lako je prepoznati i može doseći visinu od 2 m, iako je obično u prosjeku visoka oko metar. Najbolje ih je ukloniti nakon što se uoče.

Unatoč tome što primarni doprinosi simptomima peludne groznice, ambrozija nije tako česta kao breza, može utjecati na one koji su skloni sezonskim alergijama.

Pelin

Pelin je manje očit izvor peludne groznice od breze ili ambrozije jer uspijeva kasnije tijekom godine.

Pelin je korov koji se obično raspršuje u kasnim proljetnim i ranim ljetnim mjesecima. Pelud je teža i manja od ostalih čestica koje izazivaju peludnu groznicu, zbog čega se lakše prenosi u zraku i veća je vjerojatnost da će izazvati alergijsku reakciju.

Dijeli sličnosti s brezom po tome što se povezuje s alergijama na hranu biljnog podrijetla (sindrom alergije na pelud) i alergijskim reakcijama prvog tipa, uključujući konjunktivitis i astmu.

Budući da se korijenje brzo širi, klasificirana je kao invazivna vrsta, pa je potrebno više truda da se ukloni ako se nađe u vrtu.

Dok se ovim glavnim "krivcima" pridružuje dugačak popis drugih biljaka koje izazivaju peludnu groznicu, Jack je primijetio da postoje neke vrste koje zapravo mogu ublažiti simptome sezonskih alergija.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Jedna od biljaka za koju se vjeruje da pomaže kod peludne groznice je kamilica. Cvjetne glavice biljke bogate su prirodnim kemikalijama koje se nazivaju terpeni, a koje mogu blokirati pelud mnogih biljaka i smanjiti njihove alergene učinke.

image
/SHUTTERSTOCK

Kamilica se može uzimati u obliku čaja ili kapsula, za umirenje i olakšanje. Možete napraviti čaj, tako da dvije do tri žlice osušenih cvjetova kamilice stavite u šalicu vruće vode 20 minuta.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Još jedna vrlo učinkovita biljka je kopriva. Listovi ove biljke sadrže protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju intenziteta simptoma poput kihanja, začepljenosti i svrbeža, suznih očiju.

Kopriva se također može konzumirati kao čaj. Međutim, važno je napomenuti da ove biljke nisu zamjena za liječenje i ne smiju se koristiti kao zamjena za propisane lijekove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 23:32