Čarolija cvijeća

Tulipani, krhki šafrani ili plavo-ljubičasti zumbuli koji dokazano podižu raspoloženje

 Yoo Flowerlove
Tulipani, narcise ili šafrani pravi su izbor za sve koji ovih dana čeznu za cvjetnim bojama

Čarolija lukovičastog cvijeća uvijek je dobrodošla. Tulipani, narcise ili krhki šafrani pravi su izbor za sve koji ovih dana čeznu za cvjetnim bojama, a plavo-ljubičasti zumbuli ne samo da svojom bojom podižu raspoloženje, nego i opojnim mirisom donose rano proljeće u dnevni boravak.

image
Berislava Picek/CROPIX

Zahvaljujući vrtlarskom postupku pospješivanja (forsiranja), može se izazvati cvatnja lukovica u bilo koje doba godine, posebno zimi kada je potražnja i najveća. Trik je u tome da se lukovice u posebnim komorama tijekom određenog razdoblja izlažu različitim temperaturnim uvjetima kojima će se potaknuti “buđenje” biljke. Takve preparirane lukovice mogu se uzgajati u posudama svih oblika i veličina, ali i u staklenim čašama koje su posebno dekorativne u interijeru.

Za sve koji ne mogu dočekati prirodno buđenje vegetacije tu je vrtlarski postupak pospješivanja (forsiranja), kojim možete izazvati cvatnju lukovičastog bilja u bilo koje doba godine

PROLJETNE NARCISE ZA ZAVRŠETAK ZIME

Za kreiranje proljetne atmosfere izabrali smo sunovrate čija će jarka žuta boja biti snažan kontrast sivoj zimi.

image
Berislava Picek/CROPIX

1. Za izradu aranžmana iskoristili smo: plitku žičanu posudu, sunovrate, jutu, mahovinu i gnijezdo od tankog šiblja.

image
Berislava Picek/CROPIX

2. Prilikom odabira materijala za stvaranje prirodnijeg izgleda upotrijebili smo jutu koja će ujedno služiti kao zaštita od rasipanja zemlje iz posude.

image
Berislava Picek/CROPIX

3. Zatim se u posudu stavlja gnijezdo od tankog šiblja, no možete iskoristiti i grane bršljana.

image
Berislava Picek/CROPIX

4. Da bi se dobio što bogatiji buket, ispunite gnijezdo što više sunovratima kako biste dobili što raskošniji proljetni aranžman.

image
Berislava Picek/CROPIX

5. Prije nego što postavite mahovinu oko biljaka, umočite je u vodu i dobro iscijedite.

image
Berislava Picek/CROPIX

6. Naš proljetni aranžman sunovrata poklanjamo svim ženama na Dan žena kao simbol ponovnog rođenja u stvaranju pravednijeg svijeta bez rodne diskriminacije.

image
Berislava Picek/CROPIX

JESTE LI ZNALI.....

Cvijet perunike koristili su stari talijanski majstori-slikari za pravljenje prirodnih boja, a tehnika pravljenja boja ostala je tajna sve do danas. Za dobivanje začina koristi se vrsta šafrana Crocus sativus, a riječ je o najskupljem začinu na svijetu. Začin se dobiva iz tri vrška tučka koliko ih ima svaki cvijet šafrana, koji se beru i suše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2022 17:03