Ekološka proizvodnja

U berbi tikvi kod obitelji Diktić u Čazmi

Dražen i Ljiljana sa svojom kćerkicom Elenom žive u Čazmi i bave se ekološkom proizvodnjom tikvi, ali i drugog povrća. Naša ekipa iz D&D vrta odlučila ih je posjetiti i sudjelovati u berbi te vidjeti što sve uzgajaju

Vrlo susretljiv Dražen proveo nas je svojim imanjem i pokazao zavidnih 1,5 ha zemlje, na kojoj od 2009. godine sadi različite vrste voća i povrća. Iako najveći dio proizvodnje obuhvaća različite vrste tikvi, uzgaja još grah, kruške, dinje, lubenice i druge povrtnice.

Dražen nas je upitao znamo li što je ekološka proizvodnja. Naravno da nam je palo na pamet, kao i većini vas, da je "to je ono kad se ne koriste kemikalije u proizvodnji". Objasnio nam je da smo u pravu, ali da je to samo dio priče. Naime, objasnio nam je da se radi o prilično mukotrpnom procesu, koji "traje". Naime, potrebno je puno vremena, novca i volje da biste "očistili" zemlju, a zatim nadvladali birokraciju i napokon dobili zaslužene certifikate. Danas je u Hrvatskoj mali broj proizvođača koji mogu zadovoljiti uvjete takve proizvodnje.

Cazma, 251016.
Obitelj Diktic uzgaja sve vrste buca; od hokaido, muskatne, banana buce i spageti buce.
Sav uzgoj i briga i bucama je na ekoloskim osnovama uzgoja. Svoje proizvode plasiraju po cijeloj Hrvatskoj.
Foto: Berislava Picek / CROPIX

Međutim, to je tek početak. Sjetite se samo koliko ljubavi i truda su vaše bake morale uložiti u svaku povrtnicu iz svo- jeg vrta. Ali itekako se sjetite te mirisne rajčice, hrskavog krastavca ili slatkastog graška. Draženova obitelj odlučila je i dalje uzgajati svoje povrtnice s puno truda i ljubavi jer je okus ekološki proizvedenog voća i povrća neusporediv u odnosu na industrijsko.

Kada smo ga priupitali po kojoj cijeni prodaje tikve, rekao je 10 kn po kilogramu. Konstatirali smo da je cijena iznimno prihvatljiva, s obzirom na to da se radi o ekološkoj proizvodnji. Naime, po toj cijeni možete nabaviti industrijski proizvedene tikve u supermarketima. Stoga smo zamolili Dražena da nam ispriča više o načinu ekološkog uzgoja i plasiranja proizvoda. Objasnio nam je da većinom sami distribuiraju i prodaju proizvode jer u današnje vrijeme ljudi u Hrvatskoj nisu dovoljno educirani o ovakvom načinu proizvodnje pa, nažalost, smatraju ekološki proizvedene proizvode preskupima.

Toj priči svakako ne pogoduje ni siva ekonomija. Naime, veći trgovački lanci navikli su na industrijski proizvedene povrtnice pa nerijetko od proizvođača traže garanciju da će sljedeće sezone proizvesti određenu količinu nečega. U ekološkoj proizvodnji to jednostavno nije moguće. Primjera radi, mi posadimo neku kulturu, koju u fazi rasta napadnu štetnici. U industrijskoj proizvodnji to rješavaju bez problema prskanjem. Mi ne smijemo koristiti kemikalije, a ekološki preparati jednostavno nisu toliko učinkoviti. Posljedica toga je da te godine nismo u mogućnosti isporučiti tu kulturu. Također, morate znati da ekološki način proizvodnje daje manje prinose nego industrijska poljoprivreda. Mi ne koristimo nikakve pospješivače rasta.

Zagreb, 240918.
Vrtlar Hrvoje Kovach koji radi u Zagrebackom botanickom vrtu pokazao je vrste tikvi od jestivh do ukrasnih. Sjeme tikve, susene dehodritane tikve i njihovi proizvodi.Jela s tikavama; juha i jelo s spageti tikvom. I kako ukrasiti tikvu  za noc vjestica.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Iz tog razloga proširili smo proizvodnju na više kultura, kako bismo uvijek imali "nešto". Uglavnom svoje proizvode plasiraju preko interneta, društvenih mreža i na štandovima, a vrlo malo u trgovinama zdrave hrane, koje nisu pretjerano zainteresirane za hrvatsku proizvodnju, napominje Dražen.

Osim s finim tikvama, gospođa Ljiljana ugostila nas je domaćim kruhom i pekmezom od tikvi. Napomenula je da često spravlja kolače i juhice od tikvi, koje voli njezina Elena.

Zahvaljujemo obitelji Diktić na tikvama koje nam je ustupila za ovaj broj, a možete ih nabaviti putem telefona 099/3507-328 ili direktno na Facebook stranici OPG Ljiljana Diktić.

DEHIDRIRANA TIKVA - još jedan proizvod obitelji Diktić. Da biste dobili 1 kg sušene tikve, potrebno je 10 kg svježe. Dehidrirana tikva najprije se namoči u vodi, a zatim se može prodinstati na malo luka ili češnjaka. Odlična je kao prilog.

Cazma, 251016.
Obitelj Diktic uzgaja sve vrste buca; od hokaido, muskatne, banana buce i spageti buce.
Sav uzgoj i briga i bucama je na ekoloskim osnovama uzgoja. Svoje proizvode plasiraju po cijeloj Hrvatskoj.
Foto: Berislava Picek / CROPIX

PEKMEZ OD TIKVI - najbolji je dokaz kako ova povrtnica funkcionira i kada su slatka jela u pitanju

Foto: Berislava picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:38