ZAVRŠIO 57. FLORAART

U cvjetnoj čaroliji uživao veliki broj posjetitelja. Donosimo bestsellere sajma!

 Ivan Marinković

U nedjelju je završio Floraart, najveća cvjetna izložba u ovom dijelu Europe. Tijekom četiri dana, na nikad atraktivnijem izložbenom prostoru Bundeka od 300 tisuća četvornih metara, u organizaciji Podružnice Zrinjevac, predstavilo se više od 170 domaćih i stranih izlagača.

image
Ivan Marinković
image
Ivan Marinković
image
Ivan Marinković

Ovaj važni hortikulturalni događaj koji je svoj put započeo kao mali projekt pretvorio se u događaj koji uvelike doprinosi proizvodnji cvijeća, odnosno boljem plasmanu te djelatnosti ne samo na domaćem već i na međunarodnom tržištu.

S obzirom na to da su u svibnju vremenski uvjeti bili uistinu nepovoljni, organizacija izložbe bila je zahtjevan pothvat, ali ovog nas je vikenda na Bundeku dočekalo pravo proljetno vrijeme i u cvjetnoj je čaroliji uživao velik broj Zagrepčana, ali i njegovih gostiju svih uzrasta.

image
Ivan Marinković
image
Ivan Marinković
image
Ivan Marinković

Na izložbi su se predstavili najnoviji trendovi u krajobraznom uređenju, prezentirala su se nova idejna rješenja u uređenju vrtova i zelenih površina te u aranžiranju cvijeća, kao i noviteti u biljnoj proizvodnji i vrtnoj mehanizaciji. Posebna su atrakcija bili vertikalni vrtovi, najnoviji svjetski trend u hortikulturi, koje djelatnici Zrinjevca sami projektiraju, izrađuju i održavaju. Vanjske izložbene prostore projektirali su Danijela Barišić, Vanja Bakarčić Guzmić, Martita Burić Teskera i Ivan Žigman, a postavili radnici podružnice Zrinjevac, službe urbanog zelenila i izvođenja projekata krajobraznog uređenja kao i službe za proizvodnju bilja i kompostiranje uz vodstvo Igora Vidičeka.

Na Bundeku se održala i prezentacija dendrološkog i ostalih materijala, a na zapadnom i istočnom prostoru parka Bundek organizirala se prodaja kaktusa, trajnica, raznolikog asortimana biljnog materijala i ostalih proizvoda po pristupačnim cijenama. Uz prigodnu prodaju cvijeća i sadnica i ove godine održala su se zanimljiva predavanja i radionice, ali i atraktivna natjecanja poput tradicionalnog Hrvatskog kupa florista.

image
Ivan Marinković
image
Ivan Marinković
image
Ivan Marinković
image
Ivan Marinković

Pobjednici u navedenoj kategoriji su: u natjecateljskoj disciplini Osobna prezentacija: 1.mjesto: Veronika Kuruc, 2.mjesto: Irena Borovičkić, 3.mjesto: Sanja Hržić, u natjecateljskoj disciplini Slobodni stil stručka: 1.mjesto: Irena Borovičkić, 2.mjesto: Veronika Kuruc, 3.mjesto: Nikolina Šarar Žvanović, u natjecateljskoj disciplini: Vjenčani stručak: 1.mjesto: Nikolina Šarar Žvanović, 2.mjesto: Sanja Hržić, 3.mjesto: Veronika Kuruc, u natjecateljskoj disciplini Aranžiranje stola: 1.mjesto: Ivana Rob, 2.mjesto: Veronika Kuruc, 3.mjesto: Irena Borovičkić, u natjecateljskoj disciplini: Tema iznenađenja 1.mjesto: Ivana Rob, 2.mjesto: Veronika Kuruc i 3.mjesto: Sanja Hržić. Ukupni pobjednici hrvatskog kupa florista su: 1.mjesto: Veronika Kuruc, 2.mjesto: Irena Borovičkić i 3.mjesto: Sanja Hržić, a kao ukupni pobjednik Hrvatskog kupa nagradu je dobila Veronika Kuruc.

image
Ivan Marinković
image
Ivan Marinković

Održano je i međunarodno natjecanja učenika srednjih škola u aranžiranju cvijeća, a nagrade su osvojili: 1. Mjesto: Lara Gjergjek, Škola za hortikulturno in vizualne umetnosti Celje, 2. mjesto: Tena Lukman, Gospodarska škola Čakovec i 3.mjesto: Kristina Kulovec, Grm Novo mesto.

Organizator je mislio i na najmlađe, pa su se u "Floragradu" čitale priče, ali i održale dječje predstave i zabavne radionice, budući da je jedan od temeljnih ciljeva izložbe upravo edukacija.

image
Ivan Marinković
image
Ivan Marinković

Posebnost ovogodišnjeg izdanje "Floraarta" jest i u tome što se predstavio više kao izložba, nego kao sajam cvijeća, a više skupina florista, iz cijele Hrvatske dobili su priliku predstaviti svoj rad, ali i ponešto naučiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 20:37