SJETVA SALATE

U ovim će uvjetima salata niknuti za samo dva dana

 ROUZES/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Najpoznatije salate u Hrvatskoj su kristalka i puterica, a ako ih planirate posaditi u vrtu, sada je vrijeme za to. Velika je prednost što salate brzo rastu pa ih je moguće sijati dva do tri puta za više berbi. Evo nekoliko korisnih savjeta kako da vam uspiju.

image
YULIYA TABA/GETTY IMAGES

Salata ima plitak korijen i od najveće je važnosti posaditi je u kvalitetno tlo bogato humusom, obrađeno na dubini od 20 do 25 centimetara, koje uz to dobro zadržava vlagu. Salata se može uzgajati iz sjemena ili iz presadnica. Ako ćete je sijati iz sjemena na mjestu gdje i inače planirate da raste, napravite to u redove dubine jedan do dva centimetra. Salatu nakon nicanja prorjeđujte nekoliko puta, sve dok među biljkama ne bude razmak od 20 do 30 centimetara, a između redova 30 centimetara. Ne bacajte ono što je višak - posadite ga u drugu gredicu ili pojedite. Salatu je najbolje sijati u razmacima od nekoliko dana, kako ne bi sva količina narasla do veličine za konzumiranje u isto vrijeme.

image
JOANNATKACZUK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Minimalne temperature na kojima salata počinje klijati su od 3 do 5°C. Ako ima optimalne uvjete, a to znači od 14 do 20°C, salata će niknuti za samo dva do četiri dana. Ono što je ključno je redovito navodnjavanje. Salata voli vodu pa zemlja na mjestu gdje raste uvijek treba biti vlažna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. ožujak 2024 15:34