Što je suhi vrt?

U području koje prolazi kroz duge suše suhi vrt olakšava brigu o zelenilu bez većih glavobolja

 Maureen Evans
Isplati se odabrati lokalne biljke koje će imati sigurnije okruženje i bolje služiti lokalnoj fauni

Briga o biljkama nije uvijek laka. Postoje vrste koje se moraju zalijevati svakodnevno, dok druge mogu izdržati dulje vrijeme bez ikakvog kontakta s vodom. Tražeći potonje, moguće je dizajnirati krajobraz koji znatno smanjuje održavanje - uključujući količinu rezidbe i zalijevanja, na primjer - i potrošnju vode, olakšavajući postojanje zelenila bez većih glavobolja: suhi vrt.

image
Amy Bello

Suhi vrt je onaj u kojem se biraju biljke koje je rijetko potrebno zalijevati i koje su prilagođene sušnijim klimatskim uvjetima. Primjeri mogućih vrsta uključuju agave, kaktuse i sukulente, ali također je moguće unijeti cvijeće i drveće, sve dok imaju duboko korijenje i mogu se bolje prilagoditi ovoj vrsti krajobraza koji će primati manje vode.

image
Adrián Llaguno – Documentación Arquitectónica

Vrijedno je spomenuti da je prije planiranja suhog vrta važno poznavati bioklimatske uvjete: procijeniti količinu sunčeve i prirodne svjetlosti, količinu oborina i prosječnu temperaturu tijekom godine. S ovim podacima potrebno je razgovarati sa stručnjakom kako bi odabrali biljke koje će se najbolje prilagoditi prostoru.

image

m m

Brandon Shigeta
image
Brandon Shigeta

Ako živite u području koje prolazi kroz duge suše, isplati se odabrati lokalne biljke koje će imati sigurnije okruženje i bolje će služiti lokalnoj fauni. Tako stvorite održiv način krajolika, također poznat kao prirodoslovno uređenje krajolika.

image
Leonardo Finotti
image
Leonardo Finotti

Osim toga, vrijedi zapamtiti da je moguće koristiti različite prirodne elemente kao što su pijesak, kamenje i stijene, kao i rukotvorine kao što su keramičke vaze ili prirodna vlakna za kombiniranje s vegetacijom. Kroz ove komponente moguće je stvoriti bolji prostorni raspored koji integrira vrt s arhitekturom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 18:39