prirodno i ljekovito

Udisanje zraka iz pčelinjih košnica pomaže kod mnogih bolesti respiratornih organa i ovih tegoba

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Obitelj Čubrić nedavno je otvorila obrt Apiflora te na obroncima Medvednice sagradila prvu apikomoru u Zagrebu

Najbolje što možeš učiniti za svoju obitelj je baviti se pčelarstvom - govori nam bračni par Čubrić, koji je na obroncima Medvednice, nakon više od 25 godina rada u hortikulturi te 5 godina pčelarstva, uredio parcelu površine 200 četvornih hvati te sagradio kućicu za apiinhaliranje. Riječ je o udisanju zraka iz pčelinjih košnica, odnosno apiinhalaciji, koja se provodi u sklopu apiterapije za jačanje imunološkog sustava i pomaže kod mnogih bolesti respiratornih organa, poput astme, bronhitisa i laringitisa, zatim protiv migrena i drugih zdravstvenih tegoba.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

“Apikućica” je sagrađena od smrekovine, a najzanimljiviji detalj u njoj je staklena površina ugrađenih košnica

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Apiterapija je relativno nova grana zdravstvenog turizma na našem području, a bazira se na pravilnom korištenju pčelinjih proizvoda i njihovoj kombinaciji. U Hrvatskoj ukupno ima manje od deset apikomora, a Apiflora obitelji Čubrić prva je u Zagrebu.

Već samim ulaskom u apikućicu osjeti se relaksirajuća, slatkasto-drvenasta nota iz košnica, a taj je miris kroz maske koje dovode zrak iz košnice tijekom apiinhalacije nešto jači. Kućica je površine 14 kvadrata, sagrađena je po mjeri od drva smreke, a bojana i zaštićena ekološkim premazima na vodenoj bazi. Unutar nje nalaze se košnice, a najzanimljiviji je detalj gornja staklena površina košnica pa su pčele vidljive ljudima koji dolaze na apiinhalaciju.

- Na taj detalj smo se odlučili prvenstveno zbog djece, kako bi se educirali i kako bi im bilo zanimljivo za vrijeme apiinhalacije. Pčele košnicama pristupaju s vanjske, bočne strane kuće kroz leto, tako da nema opasnosti za ljude tijekom apiinhalacije - pojašnjava Dijana Čubrić, dodajući da je aerosol koji se nalazi u košnicama vrlo koristan za ljudsko zdravlje, a riječ je o mješavini meda, matične mliječi, cvjetnog praha, propolisa, voska i perge, odnosno fermentiranog peluda koji je teško izvaditi iz košnica.

image
Dijana i Tihomir imaju troje djece, a na fotografiji su sa sinom Lukom, koji je ocu pomagao pri uređenju zem- ljišta, i starijom kćeri, Petrom
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Sve je počelo prije dvije godine, kada ju je, kaže Dijana, zainteresirao članak o apiterapiji, a nakon što je malo proučila tematiku, odlučila je položiti tečaj koji se održavao u organizaciji Hrvatskog apiterapijskog društva te, uz poticaje HZZ-a za samozapošljavanje, otvoriti obrt za apiinhalaciju Apiflora.

- Suprug je naslijedio parcelu iznad Podsuseda, koja je blizu našeg doma na zapadnom dijelu grada, a dugo je bila obrasla. Prije sedam godina smo ju počeli uređivati, prvo su suprug i sin raskrčili šikaru, a zatim sam ja posadila maline, kupine, napravila povrtnjak te posadila cvijeće, voćke... Osim uređivanja vanjskih prostora, vrtova i svega što ide uz hortikulturno uređenje, i inače smo veliki zaljubljenici u prirodu, vodimo zdrav život, a uvijek smo pazili i za zdravu prehranu. Na moru imamo i maslinik, od kojeg radimo svoje maslinovo ulje. Odlučili smo se baviti pčelarstvom kako bismo, prije svega, imali svoj med za koji smo sigurni da je ekološki. To znači da se i protiv bolesti pčela borimo na ekološki način, prirodnim sredstvima - kaže Dijana Čubrić, dodajući da je brigu oko pčela preuzeo suprug Tihomir.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Apiterapija jača imunološki sustav i pomaže pri liječenju različitih tegoba, napose kod astme, bronhitisa, laringitisa...

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Pročitao sam nekoliko knjiga o pčelarstvu, bio sam učlanjen u Pčelarsko društvo Zagreb, a zamolio sam mišljenje i nekoliko starijih, iskusnijih pčelara, koji su mi potvrdili da je ovo dobra lokacija za stacionarni pčelinjak. Blizu je Park prirode Medvednica, ima bagremove šume, kestena, livada, voća... Krenuli smo zapravo od nule. Nismo htjeli kupiti gotove košnice, nego smo cijeli proces izrade htjeli sami proći - ožičavanje satne osnove na okviru, bojanje... - kaže Tihomir Čubrić, dodajući da su započeli s dvije, tri košnice, a danas ih imaju 10-ak.

Uz prirodni med, Dijana je počela raditi kozmetiku na bazi meda i propolisa, kao što su kreme za ruke i melemi za tijelo, prvenstveno za svoje potrebe. Danas ih nudi i na prodaju, ali u malim količinama, budući da se pčelama ostavljaju veće količine meda tijekom zime, kada miruju te ih se ne smije uznemiravati. U tom periodu nema ni udisanja zraka direktno iz košnica, već se nude inhalacije na bazi meda, propolisa i fiziološke otopine.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Na parceli je posađeno medonosno cvijeće koje privlači pčele. Uz med, Dijana radi i kozmetiku na bazi meda i propolisa

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Mnogi misle da pčelari samo uzimaju med pčelama, no pčelarstvo je mnogo kompleksnije. Potrebno je i redovito pregledavanje košnica kako pčele ne bi napala bolest. Najčešći je nametnik varroa, parazitska gnjida, za koju ne postoji dovoljno efikasno ekološko sredstvo, odnosno ono što postoji nije dozvoljeno u EU. Sve to odužuje i poskupljuje taj ekološki pristup - kaže Tihomir, dodajući da se košnice tretiraju mravljom i oksalnom kiselinom, dok se protiv varroe koristi preparat Bee vital hiveclean.

Na parceli je posađeno medonosno cvijeće koje privlači pčele, kao što je cvijeće iz porodice astera, cinije, facelija... a uređeni su i punktovi koji služe za odmor i relaksaciju, locirani ovisno o sunčevom kretanju na način da u bilo koje doba dana negdje uvijek ima hlada, ispod oraha, trešnje... Pločice i klupe kod kutka za okupljanje izradilo je suprug Tihomir sa sinom, tu je i punkt s ležaljkama, zatim klupa s koje se pruža predivan pogled na krošnje iznad kojih izvire grad...

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Zemljište smo zamislili kao oazu gdje ljudi mogu doći na apiinhalaciju ili jednostavno na antistres terapiju, sjesti na klupicu, uživati u pogledu, popiti kavu ili čaj napravljen od svježe ubranog začinskog bilja, pročitati knjigu.. U planu je uređenje natkrivene terase s vanjskim ložištem, punkta s ležaljkama... - najavljuju supružnici.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

STVARANJE NOVE ZAJEDNICE PRIRODNOM METODOM

Iako je teško procijeniti veličinu zajednice, u košnici na dva nastavka može biti od 50 do 60 tisuća pčela. Najduže žive pčele koje su se izlegle u ranu jesen, a njihova je uloga opstati skroz do proljeća kako bi, nakon što krajem siječnja matica počne zalijegati, odgojile mlade pčele. Životni vijek pčele radilice je oko dva i pol mjeseca, dok matica živi do pet godina. Mnogi pčelari mijenjaju maticu nakon dvije godine kako bi se zajednica dalje obnavljala, a ponekad pčele same naprave tu izmjenu ako primijete da je starija matica sve sporija. Nova se matica može i kupiti, no Tihomir Čubrić preferira prirodnu metodu kod stvaranja nove zajednice. Iz starijih košnica s jakim zajednicama uzima legla s okvirima i matičnjak iz kojeg će izići nova matica te ih stavlja u novu košnicu.

Više na www.apiflora.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 02:14