Pravo dijete sunca

Uljepšajte životni prostor ovom mediteranskom ljepoticom: Uzgojite lavandu u posudi ove jeseni

 Anna Rosa
Tražite kućnu biljku koja će vam vratiti uloženi trud? Zašto ne probati lavandu (Lavandula angustifolia)?

Lavanda je izuzetno graciozna biljka - lijepa je, lako se uzgaja i može se koristiti na više načina. Ako nemate vrt, a želite uzgojiti lavandu u posudi, slijedite naše savjete, lavanda će vas nagraditi savršenim izgledom i mirisom!

Lavanda je mediteranska biljka i jedna je od popularnijih biljaka u vrtovima. Boja cvijeća je očaravajuća, miris opojan, privlači pčele i šarene leptire u vrt, tjera komarce i lisne uši. Dakle, postoji mnoštvo razloga zašto je dobro posaditi lavandu u svom vrtu. Ali ako nemate vrt, lavandu možete uzgojiti i na osunčanoj prozorskoj dasci u domu ili na balkonu.

image
Anna Rosa

Najbolje je kupiti već zdrave biljke od uzgajivača. Sadnja lavande započinje pripremom posude, koja bi trebala biti prilično velika i duboka jer lavanda čini opsežni korijenov sustav. Na dno joj ne stavljajte drenažni sloj, jer je ova biljka osjetljiva na vlagu, ne voli jako vlažno korijene i brzo može dobiti sivu plijesan.

Također imajte na umu da odabrana posuda na dnu ima dovoljno rupa kroz koje može odvoditi višak vode. Tlo za lavandu bi trebalo biti plodno, lagano i propusno, neutralno ili blago alkalno, s visokim udjelom kalcija. Stavite sadnicu u posudu, prekrijte korijenje slojem supstrata i pažljivo je nabijte. Nakon sadnje biljku zalijevajte - pažljivo, tako da malo navlažite zemlju.

image
Anna Rosa

PRAVO JE DIJETE SUNCA

Pokušajte posudu s lavandom postaviti pored prozora okrenutih prema jugu ili u najsvjetliji dio kuće, bilo na balkonu, kuhinjskom pragu ili na stoliću u dnevnoj sobi tako da ima barem tri ili četiri sata izravne svjetlosti. Zakrenite lonac tako da biljka ravnomjerno raste i često provjetravajte sobu u kojoj je lavanda, jer voli strujanje zraka.

Biljka dolazi iz mediteranske klime. Ljeti ju stavite na sunčanu prozorsku dasku ili balkon. U jesen i zimi treba joj osigurati malo nižu temperaturu okoline (maksimalno 18 ° C), puno svjetla i dobru ventilaciju.

image
Taylor Simpson/Unsplash

S VODOM OPREZNO!

Kao što je već spomenuto, lavanda ne voli previše vode, ali primjerci uzgajani u posudama trebaju više vlage nego njihovi vrtni srodnici. Biljku treba zalijevati kad se tlo malo osuši, ali ne smije se dopustiti da se jako stvrdne. Mladim sadnicama treba najviše vlage, dok je povremeno zalijevanje dovoljno za nekoliko godina stare sadnice.

image
Heather Ford/Unsplash

LAVANDU U POSUDI TAKOĐER TREBA OREZATI

Poput lavande zasađene u vrtu, i onu u posudama treba redovito orezivati ​​- po mogućnosti dva puta godišnje. Proljeće je vrijeme prve rezidbe tijekom koje prvenstveno uklanjamo drvenaste ili zimi oštećene izbojke. Biljku bez straha može obrezati do polovice visine. Zahvaljujući tome, grm će se brže zgusnuti i zazeleniti.

Drugo orezivanje obično se odvija krajem ljeta, krajem kolovoza ili početkom rujna. Nježno skratite grm odsijecite mrtve cvatove - ovaj put nemojte rezati drvenaste stabljike. Također, izbjegavajte rezanje lavande u kasnu jesen, jer svježi izdanci koje pušta neće imati vremena da se odrvene prije zime i biljka može biti oštećena. Dio suhog cvijeća treba sakupljati i koristiti kod kuće.

NAJČEŠĆE BOLESTI

Iako lavandu nije teško uzgajati, događa se da ljudi koji je uzgajaju kod kuće imaju problema s održavanjem zdravlja i estetskog izgleda biljke.

Pitanje je često zašto lavanda vene. Obično zbog tzv. sive plijesni, koja se očituje smeđim lišćem i izbojima, koji se postupno počinju savijati prema dolje. Napad ove bolesti događa se kada su korijeni lavande natopljeni, kada je vlaga zraka previsoka ili kada je premalo prostora između grmlja biljaka, što sprječava učinkovito prozračivanje. U takvom slučaju najbolje je bolesne izbojke pažljivo izrezati i nekoliko puta poprskati cijelu biljku protugljivičnom tvari.

Druga je bolest tzv. fiziološka suša - lavanda se suši jer nije u stanju apsorbirati vodu iz podloge, iako je u njoj prisutna. U slučaju biljaka uzgajanih u vrtovima, to se događa kao rezultat smrzavanja vode tijekom dugotrajnih mrazova, u kombinaciji sa sunčanim, vjetrovitim vremenom. Što se tiče lavande uzgajane u posudi, veća je vjerojatnost da će uzrokovati sušu nepravilnom gnojidbom - opskrbljujući biljku s previše ili premalo kalija ili dopuštajući da se tlo za slani. U tom je slučaju poželjno što prije zamijeniti podlogu.

Događa se i da lavanda u loncu ne cvjeta. Razlozi za to mogu biti zanemarivanje sezonske rezidbe ili pretjerana gnojidba dušikom, što uglavnom potiče rast zelenih dijelova biljke. Drugi razlog može biti postavljanje lonca na previše zasjenjeno mjesto - slabo osvijetljena lavanda neće uspjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. ožujak 2024 17:09