VALENTINOVO

Umjesto očekivanih i sveprisutnih crvenih ruža, svoje bolje polovice razveselite ovim cvijećem

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Kaže se da svaki mjesec ima svoje cvijeće. Veljača, mjesec ljubavi, ima ljubičicu, iris i jaglac. Iako ove proljetnice ne nose tako snažnu ljubavnu poruku poput sveprisutnih crvenih ruža, njihova je simbolika također moćna, pa mogu poslužiti kao divan, neočekivan dar za Valentinovo.

Ljubičice

image
/SHUTTERSTOCK

Ljubičica je simbol skromnosti, trajne ljubavi i - hrabrosti, jer se taj cvijet prvi ima hrabrosti suprotstaviti hladnoj zimi. U kršćanstvu simbolizira poniznost.

Mit o nastanku ljubičice priča je o tragičnoj ljubavi. Prema mitu, prve su ljubičice nastale iz krvi Atisa, kojeg je pogubila moćna božica Kibela. Prema legendi ta se božica zaljubila u prekrasnog mladića Atisa te ga je, kako bi ga obavezala na celibat, odabrala za svog svećenika. No, Atis se ipak zaljubio, i to u prelijepu kćer boga Sangarija. Kibela ga je kaznila smrću, a iz njegove krvi koja se prolila po zemlji nikli su cvjetovi, koji su svojom bojom podsjećali na zgrušane kapljice krvi.

Afrička ljubičica koja ima nježne i svilenkaste cvjetove u bijeloj, ružičastoj, žutoj i ljubičastoj boji, spada među najpopularnije sobne biljke.

Iris

image
/SHUTTERSTOCK

Ovaj cvijet je bio omiljen još u starom Egiptu, a legenda kaže da je dobio ime po božici Iris koja je u svijetu grčkih mitova bila glasnica bogova te je dugom šarala s visina prenoseći poruku na Zemlju. Tamo gdje bi duga dotakla tlo, kao i munja boga groma i munje Peruna, izrastala je perunika. Možda svaki put i druge boje.

Naime, ovaj ukrasni cvijet cvate u nekoliko boja, uključujući plavu, ljubičastu, žutu, bijelu, narančastu, crvenu, ružičastu.... Svaka od njih ima svoju simboliku. Primjerice, ljubičasti iris simbolizira kraljevsku vlast, mudrost i cijenjeno prijateljstvo, plavi predstavljaju vjeru i nadu, žuti strast, a bijeli čistoću.

Jaglac

image
/SHUTTERSTOCK

Budući da je jaglac također jedan od cvjetova koji među prvima procvjetaju u proljeće, smatra se da simbolizira mladost i mladu ljubav. Simbol jaglaca veže se i uz poklone: ako nekome poklonite jaglac, pokazujete privrženost toj osobi i poručujete joj da ne možete živjeti bez nje.

Nekoliko je legendi o njegovom nastanku. Prva kaže kako je Sveti Petar, čuvar neba, spavao kad je čuo budu koja ga je probudila. Buka je dopirala s nebeskih vrata jer je netko pokušavao ući u raj, a pospani Sveti Petar ispustio je ključeve iz ruku. Na mjestu gdje su ključevi pali počeli su rasti cvjetovi jaglaca. Zato se jaglac ponekad naziva i Petrova biljka ili Petrov ključ.

Prema drugoj legendi, jaglac je bio sveti cvijet boginje ljubavi Freye, jer su poklonici tijekom rituala polagali cvijeće na oltar posvećeno upravo njoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:44