MADE IN GREEN

Umjetnost paperarta: Mali čudesni vrtovi kreativke i dramske pedagoginje u kazalištu Ive Milley

 Berislava Picek/ CROPIX
Iva ručno izrezuje listove u obliku palmi, monstera... i potom ih sastavlja u upečatljivu dekoraciju koja može krasiti i vaš zid

PROFIL

  • INFO: zidna dekoracija “Mali čudesni vrtovi”
  • DIZAJN: Iva Milley
  • CIJENA: 150 - 400 kn
  • GDJE KUPITI: Facebook @ifka.pifka, Instagram @pifkaifka

Ivu Milley smo kontaktirali odmah nakon njezine prve objave “čudesnog vrta” na Facebooku, a kad smo se upoznali, priznala nam je kako je mislila da se netko šali.

- Kad sam napokon završila svoj prvi čudesni vrt, podijelila sam ga s javnosti na svojoj Facebook stranici ifka.pifka. Poslije samo nekoliko minuta kontaktirala me vaša kolegica Berislava s idejom da ga objavimo i moram priznati kako sam mislila da se radi o pomalo neslanoj šali, ali, ipak, eto nas sada tu - veselo nam pri upoznavanju priznaje Iva.

image
Berislava Picek/ CROPIX

“Iza brenda ifka.pifka stoji jedna Iva koju cijeli život zovu sve samo ne Iva. Ivka, Ivče, Ivek, Ivuša, Iva Piva, Ifaaaa... i tako je nastala ifka.pifka. Da je superjunakinja, zvala bi se Nevidljiva Iva i ulazila bi u tuđe stanove gdje bi veselo razmještala namještaj, ali s obzirom da je to vjerojatno ilegalno, počela je izrađivati nakit. Omiljeni materijali su joj tkanine i fotografija te bi satima mogla surfati internetom i birati tkanine, kao što bi satima mogla hodati gradom i fotografirati svijet oko sebe. Nakit ifke.pifke podijeljen je u edicije koje nose zanimljiva imena poput: Dvolične ogrlice, Okrugljak, Reci to brošOm, Polumjeseci se smiju, Da zidu ne bi bilo dosadno, Galaxy not so far away...”, stoji u opisu Ivkina zanimljivog brenda kojem je sada još dodala svoje neodoljive male čarobne vrtove.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Proizvodnja jednog čudesnog vrta počinje, kaže Iva, trošenjem novca u papirnici na papire u svim mogućim bojama, a slijedi osmišljavanje različitih kombinacija boja i oblika. Zatim slijedi rezanje lišća koje traje danima, a sama izrada vrta također se sastoji od biranja boja i oblika koji će prevladavati u kolažu. Radi se radi baza od dvije, tri boje i jedan do dva oblika

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Zamolili smo je da nam opiše kako je došlo do tog razvoja.

- ‘Mali čudesni vrtovi’ nastali su početkom studenoga 2019. godine. Ideja se dugo kuhala, ali sama realizacija je potrajala više od pola godine. Naime, organiziram ‘Kištru’, mali pop-up u Zagrebu koji je poseban po tome što svaka ‘Kištra’ ima drugu temu, a time i novo ukrašavanje prostora. Temu proljetne ‘Kištre’ u ožujku 2019. bila je ‘Džungla na asfaltu’ pa sam željela da se ljudi osjećaju kao u džungli kada dođu na ‘Kištru’. Zato sam ručno izrezala više od 300 listova u obliku palmi, monstera i banana - priča nam Iva koja je inače dramska pedagoginja u kazalištu, ali u slobodno vrijeme izrađuje nakit i uokvirene vrtove koje možete ponijeti doma.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Kako je konačni dojam spominjane “Kištre”, kako kaže Iva, bio “džunglast”, tako su odlučili ostaviti te ukrase sve do sljedeće “Kištre”, i to je zapravo bio povod i ideja da takve ukrašene zidove omogući i u drugim prostorima.

- Prvo sam, naravno, ukrasila svoje zidove velikim listovima - naglašava Iva i nastavlja: - Tada sam pomislila da bi bilo dobro te listove smanjiti, pa napraviti neki manji kolaž. Tu je uskočio moj brat i njegov laser. Nakon višednevnog rezanja lišća laserom nastao je prvi vrt. I tu sam se nekako našla. I dalje radim nakit, ali osjećam da je paperart moja prva ljubav.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Iva nam objašnjava kroz smijeh kako proizvodni proces jednog čudesnog vrta počinje trošenjem novca u papirnici na papire u svim mogućim bojama, a slijedi osmišljavanje različitih kombinacija boja i oblika. Nakon toga slijedi rezanje lišća koje traje danima jer u tom procesu stvara zalihe materijala za rad. Sama izrada vrta također se sastoji od biranja boja i oblika koji će prevladavati u kolažu, a zatim radi bazu od dvije, tri boje i jedan do dva oblika. Iva ističe kako je sam posao lijepljenja i čišćenja poprilično zahtjevan i prljav, ali nasuprot općem mišljenju da je to nešto što frustrira, otkriva nam da je to ipak nešto što nju smiruje. Nakon što je djelo gotovo, ponekad nakon nekoliko sati, a ponekad nakon nekoliko dana, Iva voli pustiti ga da se “odmori” preko noći prije nego što zaključi da je rad na njemu završen.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

U ponudi trenutačno ima slike dimenzija 23 x 23 i 50 x 50 centimetara, a otkriva nam kako želi napraviti jedan baš veliki čudesni vrt otprilike metar na metar. U planu joj je raditi predimenzionirano lišće, ali zasad će sebi dopustiti da uživa u svojim čarobnim vrtovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 07:51