Cool ukras

Uradi sam “čovjeka od slame”: Od predmeta koji bi završili u smeću napravite strašilo

 BERISLAVA PICEK/CROPIX/
Naše suradnice, Neda i Nola Dečak, same su izradile “čovjeka od slame”, a pritom su se dotakle i jedne važne teme - recikliranja

Strašilo se može napuniti slamom ili spužvom, a za izradu se mogu koristiti i limenke, čepovi, papir ili vrećice od jute, drvene letvice, palete, odjeća i mnogi drugi predmeti koji bi inače završili u otpadu.

Kad nam proljeće i ljeto pokucaju na vrata, želimo zaštititi vrt od ptica koje zanimaju biljke i drveće. Strašilo je zanimljiv način koji nam pomaže otjerati neželjene goste, ali i napraviti divan ukras. Ova ideja o stvaranju strašila pomalo je nostalgična i vraća me u djetinjstvo o kojem pričam Noli.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Odlučile smo izraditi “čovjeka od slame”, a pritom smo se dotakle i jedne važne teme - recikliranja. Svakodnevno bacamo predmete koji ostaju neiskorišteni - limenke, čepove, papir ili vrećice od jute, drvene letvice, palete, odjeću i mnoge druge predmete koje možemo još iskoristiti. Slijedi receptura za izradu naše verzije klasičnog, velikog strašila koje će otjerati ptice i dodati rustikalni šarm vašem vrtu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Mogu se dodati i neki viseći predmeti koji će na vjetru stvarati buku i njome tjerati ptice iz vrta

Potreban materijal: obični drveni štapovi, tanje šibe, stara bratova košulja i hlače koje više nitko neće nositi, mali slamnati šešir, jutena vreća, savitljiva žica i slama ili spužva za punjenje.

1. Kostur čovjeka od slame izrađen je s dva štapa s kojima se oblikuje križ.

2. Odjeća se stavlja na konstrukciju tako da oblikujemo tijelo čovjeka.

3. Sljedeći je korak vezati košulju i hlače i napuniti ih.

4. Za izradu glave imate nekoliko varijacija: limenku, jastuk, kuglu, napuniti jutenu vreću ili, naravno, bundevu. Naš čovjek od slame je dobio jutenu vreću za glavu.

5. Sve što još trebate je nacrtati lice, mi smo našem strašilu akrilnim bojama naglasile krupne oči i velika, strašna usta.

6. Na glavu smo mu stavile i slamnati šešir.

7. Da bi priča bila kompletna, možete dodati i neke viseće predmete koji će na vjetru stvarati buku i njome tjerati ptice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 15:17