Jelove daske

Uradi sam ovaj fantastičan stol: u proljeće plastenik, a ostatak godine radni stol

 Berislava Picek/CROPIX
Ivan Juratek premakulturalni vrtlar pokazuje kako izraditi plastenik, drvenu posudu za uzgoj biljaka

Otkrivamo odličan način kako izraditi multifunkcionalni stol koji u proljeće služi kao plastenik, a u ostalim dijelovima godine kao radni stol ili klijalište za klice i mikro povrće. Za ovu priliku predstavljen je način jednostavne izvedbe koji svatko može izvesti u kućnoj radinosti s minimumom alata te za vrlo malo novca

Uzeli smo materijal koji smo imali u blizini, a to su jelove daske sa starog krovišta debljine 2.5 cm i nekoliko poprečnih ‘štafli’. Iako su prije rezanja bile izblanjane daske nisu potpuno ravne, ali zbog jednstavne izvedbe to neće predstavljati veliki problem.

Od ostalog materijala potrebni su vijci za drvo dužine 5 ili 6 cm, kratki vijci od 3.5 cm i mali vijci do 2 cm, pet kutnika i oko 2 m² najlona, preporučeno UV otpornog.

image
Berislava Picek/CROPIX

Potrebne su daske dimenzija:

  • ZA BOČNE STRANICE: 40 x 17 x 2.5 cm
  • ZA ZADNJU STRANICU: 123 x 17 x 2.5 cm
  • ZA DNO STOLA: 118 x 40 x x 2.5 cm
  • ZA NOGE STOLA: 88 X 8 X 5 cm
  • ZA ‘KROV’ - PLASTENIK: oko 400 X 2 X 3 cm

Od alata je potrebna ručna ili električna pila, ručna blanja (ako nemate onda možete koristiti brusni papir), klamerica ili sitni čavlići te električna ili akumulatorska bušilica.

image
Berislava Picek/CROPIX

1. Kako bi sačuvali daske od pucanja prije provrtanja vijaka probušite rupe svrdlom. Rupa neka bude barem za 2 mm tanja od promjera vijka kako bi dobili čvrst spoj.

image
Berislava Picek/CROPIX

2. Prvo se izrađuju bočne stranice. Bočne daske pričvrstite na širi dio nogice s po dva vijka 5 cm dužine na svaku nogicu. Pripazite da sve bude pod pravim kutom. Također obratite pažnju na to da vrh bočne daske mora biti barem 2 cm (kao mjera može poslužiti debljina daske) iznad vrha nogice. Taj će napust služiti kao graničnik za tijelo plastenika.

image
Berislava Picek/CROPIX

3. Na završene bočne stranice montirajte stražnju dasku koju učvrstite s dva vijka na svaku nogicu. Na prednju stranu vijcima učvrstite letvicu koja će služiti kao privremeno učvršćenje stola.

image
Berislava Picek/CROPIX

4. Kao nosač podloge poslužili su kutnici od starog kreveta prerezani po pola. Ukupno se radi o 4 nosača, dva na bočne stranice i dva na zaleđe stola. Nosači se montiraju vijcima na samo dno stranica. Ovi nosači odnosno kutnici će, osim za pridržavanje dna stola, služiti i za učvrščivanje cijele konstrukcije.

image
Berislava Picek/CROPIX

5. Montaža dna stola. Ukoliko nemate široku dasku, spojite dvije daske koje na dnu učvršćujete s tri poprečne tanke letvice. Pilom izrežite rubove daske tako da se mogu uklopiti oko nogica stola. Dno stola se učršćuje vijcima na postavljene nosače. Uklonite prednju letvicu koja je služila kao privremeno učvršćenje. Prednja strana stola ostaje otvorena i osigurava prozračivanje plastenika.

image
Berislava Picek/CROPIX

6. Vrijeme je za izradu ‘krova’ plastenika. Izrađuje se od tankih letvica dimenzije 3x2 cm ili sličnih. Učvršćuje se tankim vijcima, a dobro je koristiti i ljepilo za drvo. Dno plastenika plošnim dimenzijama odogovara unutrašnjosti stola, a kao osigurač od ispadanja služe napusti na bočnim i stražnjim stranicama stola. Donja ploha ima vanjske mjere 118 x 40 cm i na nju se veže vertikalna konstrukcija.

image
Berislava Picek/CROPIX

7. Konstrukcija krova ima dvije strehe i visnu zabata 35 cm što je teško za preciznu izradu. Alternativa može biti pravokutnog oblika ili u obliku jednostrešnog krova. Važno je da visina bude dovoljna da omogući nesmetan rast biljaka i lagano korištenje. Najlon se pričvršćuje klamericom ili sitnim čavlićima. Ako želite urednije, prvo pričvrtite bočne stranice, a zatim gornji pokrov.

image
Berislava Picek/CROPIX

8. Gornji pokrov se također pričvršćuje klamericama, a moguće ga je učvrstiti i letvicama s gornje strane kako bi se spriječilo lomljenje najlona. Prednja strana se ostavlja slobodna i na donji kraj se klamericom pričvršćuje letvica koja služi kao uteg i osnova za namatanje.

image
Berislava Picek/CROPIX

9. Umetnite ‘krov’ u stol i imate mali plastenik. Ako izvadite krov imate mali radni stol. Krov plastenika također možete položiti u povrtnjak kako bi služio kao zaštita za gredicu u hladnijim danima. Stol dimenzijama odgovara za polaganje dva klasična stiropora za presadnice (2 X 52 cm i dubine 35 cm) ili niza manjih posudica. Visina stola je slična onoj kuhinjske radne plohe i predstavlja optimalnu visinu za rad.

image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX

Zauzima malo mjesta i pruža optimalnu visinu za rad. Odvajanjem gornjeg dijela dobivate mali plastenik za gredicu i radni stol za vrt ili balkon

image
Berislava Picek/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 01:09