how to

Uradi sam ovog proljeća! Marija Martinović pokazuje kako izraditi pergolu u nekoliko koraka

U nekoliko koraka napravite konstrukciju od prirodnog materijala koju će popuniti loza

Osjećaj ispijanja omiljenog napitka dok ste okruženi ljetnim hladom ili mirisom proljeća uz zalazak sunca ispod pergole koju ispunjava vinova loza pripada u predivne opuštajuće trenutke. U nekoliko koraka pergolu možete napraviti i sami. Konstrukciju od prirodnog materijala vinova loza popunit će tek za nekoliko godina, ali već sad, ovako mlada, daje naznake da će to biti lijepa opuštajuća oaza.

POTREBNI MATERIJAL: građevinski štafli, vijci, čahure za drvene grede i kvalitetan zaštitni premaz za drvo.

1. Prilikom zabijanja čahura u zemlju dobro je koristiti drveni oslonac kako ne bi došlo do oštećenja - izvijanja metala od udarca čekića.

2. Osim što čahuru koristimo zbog brže montaže grede, koristi se kako bi se nivelirao teren, ali i zaštitilo drvo od izravnog doticaja s tlom.

3. Kako je konstrukcija samonosiva, vodite računa da čvrsto vijcima spojite sve štafle.

4. Samonosiva konstrukcija s potpornjima daje najveću čvrstoću, a prije završnog bojanja silikonom ispunite nepravilnosti kod spojeva. Za čvrstoću koristite samozatezajuće vijce od 100 mm.

5. Izbojke loze potrebno je vrlo oprezno povezati uz pergolu, a s obzirom na to da se radi o relativno mladoj lozi, kao pripomoć za širenje između štafli koristite letve.

6. Konstrukcija je sastavljena. Potrebno ju je još zaštititi premazom te pričekati sljedeću sezonu kada će doći do punog izražaja s lozom na okućnici.

7. Još jedna ideja provedena je u djelo. Sumrak uz čašu hladnog vina samo je početak nekih novih ideja... Uživajte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 23:12