Uradi sam

Doznajte kako sakupljene biljke osušiti prešanjem, izradit herbarij ili neodoljiv ukras za zid!

 MARIJANA BANKO/CROPIX
Evo kako uspješno do savršenog herbarija u 12 jednostavnih koraka, koji neće proći nezamijećeno

Nataša Kraljević, vlasnica istarske kuće za odmor Villa Covri u mjestu Kovri, osmislila je sa svojom sedmogodišnjom kćeri Analeom herbarij. Napravile su ga od maslačka. Evo kako uspješno do savršenog herbarija. Probajte i vi, garantiramo da nije teško uz ovaj naš tutorijal

image
MARIJANA BANKO/CROPIX

Potrebni materijal: obični bijeli papiri A4 formata (u ovom slučaju korištena je krem boja papira), prozirna plastična folija, škare, ljepljiva traka (selotejp), obična ili kemijska olovka, etiketa na koju će se napisati podaci o biljci te fascikl u koji će se na kraju složiti sve biljke

image
MARIJANA BANKO/CROPIX

1. SAKUPLJANJE BILJAKA

Kada se krene u potragu za biljkama koje će se sušiti i slagati u herbarij, korisno je ponijeti stare novine, lopaticu, nožić ili škare, običnu olovku te post-it papiriće. Lopatica će služiti kao pomoć pri vađenju cijele biljke ako je ona mala.

image
MARIJANA BANKO/CROPIX

2. ČIŠĆENJE KORIJENA

Kada biljku izvadite iz zemlje, na korijenu će ostati dosta zemlje koju treba pažljivo maknuti i paziti da se ne oštete korijen i biljka.

image
MARIJANA BANKO/CROPIX

3. PREGLED BILJKE

Dobro je imati pri ruci povećalo i pogledati da se negdje nije sklonio koji kukac ili druga mala životinja. Također, ako uočite nekakve sitne kuglice koje nisu dio biljke ili čak sitne kukce, takve primjerke je najbolje baciti. Naime, sitne kuglice su jajašca kukaca koji, kada se razviju, mogu pojesti biljke.

image
MARIJANA BANKO/CROPIX

4. “DOTJERIVANJE” BILJKE

Biljka može biti previše razgranata i neće stati na papir pa je treba malo skratiti te maknuti uvenule i pljesnive listiće.

image
MARIJANA BANKO/CROPIX

5. STAVLJANJE U PAPIRNATE SALVETE

Sakupljene biljke treba osušiti prešanjem. Za to postoji nekoliko metoda, ali ja sam se koristila najjednostavnijom. Primjerak biljke položi se između dvije salvete tako da svaki list i cvijet budu izravnani. Ako je biljka još uvijek vlažna, treba je prekriti papirnatom maramicom i obavezno “obući” u još jedan list novinskog papira kako se vlaga ne bi prenijela na biljke ispod i iznad nje.

image
MARIJANA BANKO/CROPIX

6. STAVLJANJE U NOVINSKI PAPIR

Sljedeći korak je sakupljene biljke osušiti prešanjem u novinama. Sušenje je svakako najbitniji proces izrade herbarija. U prosjeku se biljke moraju sušiti barem dvadesetak dana, a neke i mjesec i više dana. Obično vlažnije biljke “presvlačimo” (odnosno mijenjamo novinski papir) puno puta dok ne izgube svu vlagu.

image
MARIJANA BANKO/CROPIX

7. OBLAGANJE U NOVINSKI PAPIR

Biljke nikad nemojte slagati u knjige jer tako možete nepovratno uništiti njihove stranice. Zato prije stavljanja u knjigu obavezno koristite novinski papir.

image
MARIJANA BANKO/CROPIX

8. STAVLJANJE U KNJIGU

Zatim se sve umetne između stranica knjige koja se poslije dodatno optereti teškim knjigama ili sličnim predmetima.

image
MARIJANA BANKO/CROPIX

9. PREŠANJE

Težina tereta trebala bi biti ravnomjerno raspoređena na cijeli biljni materijal.

image
MARIJANA BANKO/CROPIX

10. SLAGANJE U HERBARIJ

Kada se biljke u potpunosti osuše (nakon nekoliko mijenjanja novina, otprilike poslije dva do tri tjedna), mogu se početi slagati u herbarij.

image
MARIJANA BANKO/CROPIX

11. IZRADA ETIKETA

Etiketa je svojevrsna osobna iskaznica svake biljke koja se nalazi u herbariju. Na njoj se moraju nalaziti osnovni podaci o svakoj biljci, a to su: ime vrste, nalazište gdje je biljka ubrana i stanište na kojem je ubrana, datum kada je ubrana te ime osobe koja ju je ubrala.

image
MARIJANA BANKO/CROPIX

12. ETIKETIRANJE

Ako se zna narodno ime biljke, uz pomoć online baze podataka Flora Croatica latinsko ime vrste se može otkriti na adresi http://hirc.botanic.hr/fcd/.

image
MARIJANA BANKO/CROPIX

13. UKRAS NA ZIDU

Osim u herbariju, prešane biljke mogu se izložiti i na zidu u okviru za slike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 18:24