RECIKLIRANJE U DOMU

Ne bacajte stare plahte, imamo 7 ideja kako ih pametno iskoristiti u domu i vrtu

 /SHUTTERSTOCK

Ako su se vaše plahte istrošile, poderale, poprimile mrlje koje se više ne mogu ukloniti ili vam se jednostavno više ne sviđaju pa ste ih prestali koristiti, nemojte ih baciti. Radije im potražite novu svrhu u domu. Kao dodatan motiv za recikliranje neka vam posluži jedan podatak Agencije za zaštitu okoliša Sjedinjenih Američkih Država, prema kojemu je u 2018. godini reklicirano samo 15,8 posto tekstila poput plahti i jastučnica. Velik dio onoga što se ne reciklira završava u mješanom otpadu, na odlagalištu, a možda čak i u prirodi. Međutim, postoji mnogo jednostavnih načina za prenamjenu stare posteljine, a samim time i smanjenje ugljičnog otiska. Potrebno je malo kreativnosti i truda. Donosimo nekoliko ideja kako pametno prenamijeniti stare plahte u domu i vrtu.

Izrežite krpe za čišćenje

image

Close up of dressmaker at work making patterns of fabric

/SHUTTERSTOCK

Ako je posteljina već poderana ili zamrljana, izradite od nje krpe za čišćenje. Jednostavno izrežite materijal na male kvadrate i pohranite ih s drugim sredstvima za čišćenje. Mekana tkanina neće izgrebati niti oštetiti bilo koju površinu, a može se prati u perilici nakon svake upotrebe, što ih čini boljom opcijom u odnosu na papirnate ubruse ili vlažne maramice za jednokratnu upotrebu.

Pretvorite ih u patchwork poplun

image

process of quilting on patchwork blanket

/SHUTTERSTOCK

Ako je posteljina još u dobrom stanju, patchwork popluni jedan su od najboljih načina za njezino kolektivno iskorištavanje. Time ćete ujedno dobiti personalizirani komad za dom i uspomenu u jednom, pod uvjetom da ste vješti sa šivaćom mašinom - "samo" trebate odabrati punjenje, materijal za uvez i dimenzije kvadrata.

Napravite vrećice za namirnice

image

Reusable grocery bags with bread, zero waste shopping.

INDRE PAU/SHUTTERSTOCK

Umjesto papirnatih i plastičnih vrećica, reciklirana stara posteljina može biti dobra alternativa. Izrežite dva pravokutnika željenih dimenzija, zašijte ih na dnu i sa strane, a zatim zašijte i preklop na vrhu gdje ćete provući vezicu - dobili ste vrećicu za namirnice.

Uradi sam salvete za večeru

image

White linen napkin and silver napkin ring with cutlery

/SHUTTERSTOCK

Želite li impresionirati svoje goste, izradite salvete! No, kako na svečano postavljen stol ne biste samo postavili neuredno izrezane komadiće plahte, morate biti spremni na izazov, inače nećete uspješno savladati ovaj zadatak: odaberite tkaninu koja odgovara vašem stolnjaku i priboru za jelo, izrežete željene dimenzije, a rubove savijte i prošijte sa svih strana.

‘Sagradite‘ utvrdu za djecu

image

Cute little children reading book in hovel at home

/SHUTTERSTOCK

Dječje utvrde mogu biti uzbudljiv dodatak vašem domu. Mogu se "sagraditi" između dva komada namještaja, ispod stepenica ili stola... pa čak i u vrtu između dva stabla. Dodajte jastuke, deke, lampice ili nešto drugo kako bi djeci bilo udobnije i zabavnije.

Zaštitite svoj vrt

image

Reliable and comfortable shelter for a rose flower with breathable material from severe northern frosts

/SHUTTERSTOCK

Staru plahtu možete iskoristiti u vrtu kao pokrov improviziranog plastenika ili kao, razrezanu na više manjih dijelova, pokrivalo za svaku biljku koje će ju tijekom zime zaštititi od hladnoće, kiše, snijega, mraza... A pritom nećete potrošiti ni centa! Isto tako, može poslužiti i kao sjenilo za one biljke koje u toplom dijelu godine ne podnose dobro jako sunce ili, pak, zaštita u slučaju vremenskih neprilika poput tuče.

Filmska večer

image

Parents and son sitting on blanket with pillows and watching movie projected on cloth in summer evening in yard

/SHUTTERSTOCK

Spremni za filmsku večer? Uljepšajte doživljaj koristeći staru posteljinu kao platno za projektor. Dovoljno je dugu, tanku i jednobojnu (naravno, bijelu) plahtu pričvrstiti duž praznog zida (unutra ili vani), a to možete i pomoću kvačica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 09:51