ZA BOLJI UROD

Uskoro treba orezati stabla trešanja. Evo kako to ispravno napraviti

 /SHUTTERSTOCK
Ukupno orezana masa ne bi trebala prijeći 30% ukupne mase krošnje

Krošnju stabla trešnje potrebno je samo povremeno prorjeđivati dok ne stupi u punu rodnost i skraćivati duge produžetke osnovnih grana, prenosi Agroklub. Kad stablo stupi u punu rodnost, grane koje se križaju, ili su blizu jedna drugoj moraju se odstraniti, da bi se umanjilo zasjenjivanje. Isto tako se i vodopije moraju pravovremeno odstranjivati, jer one mogu znatno pojačavati zasjenjenost krošnje, remeteći i njenu pravilnost.

Suvremena koncepcija rezidbe trešnje, posebno oblika s niskom krošnjom predviđa provođenje ove mjere u ljeto, točnije krajem srpnja i početkom kolovoza, što ovisi od stupnja vegetacije. Ljetna rezidba se obavlja poslije berbe, što znači zamjena i obnavljanje rodnog potencijala u vidu tanjih i srednje debelih grana, uklanjanje viška prirasta i vodopija, prevođenje grana u željenom pravcu i drugo.

image
/SHUTTERSTOCK

Ukupno orezana masa ne bi trebala prijeći 30% ukupne mase krošnje. Nakon izvedene rezidbe najbolje je obaviti dezinfekciju rezova premazivanjem s preparatom na bazi bakra, a uz to deblje presjeke premazati i kalem voskom kako bi se spriječilo prekomjerno gubljenje vlage.

Pored uklanjanja grana i grančica koje jedna drugoj smetaju rezidbom se potpuno ili djelomično uklanja jednogodišnji ili eventualno dvogodišnji prirast (pri većoj iscrpljenosti stabla rodom) i to povremeno nakon treće ili četvrte godine.

Cilj je prvenstveno u tome da se ubrza formiranje krune, dobiju prijevremene grančice okićene sa strane cvjetnim pupoljcima i time poveća prinos trešnje. S obzirom da trešnja ima rijetku krunu, a radi se o formirajućoj rezidbi, ova treba biti svedena na što manju mjeru.

image
/SHUTTERSTOCK

U periodu rodnosti, razvijaju se nerodni ljetorasti, mješovite rodne grančice i svibanjski buketići, koji čine osnovu rodnosti trešanja. Njihovo formiranje ubrzat će se skraćivanjem grana, čime se stvara osnova za izbijanje ljetorasta i mješovitih rodnih grančica na kojima će se stvarati u drugoj godini svibanjski buketići i koji će u trećoj cvjetati i donositi plodove. Ovakvom rezidbom sprječavamo i ogoljivanje grana, što se događa i poslije one neredovne, koja nakon više godina neorezivanja dovodi i do odumiranja svibanjskih kitica.

Također, potrebno je oboljele i ukrižene grančice i grane ovom mjerom ukloniti. Iz navedenog da se zaključiti da je rezidba trešnje neophodna u odgovarajućoj mjeri (najbolja je dužina ljetorasta od 30 do 40 cm), a kako bi se riješio problem smolotočine, rezidbu najbolje obaviti krajem srpnja i početkom kolovoza, kako je naprijed to navedeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 11:20