UBERI SAM

Uštedite novce i pomozite svojim biljkama da budu snažne s ovim prirodnim gnojivima

 /SHUTTERSTOCK
Istrunuli stajski gnoj, koji vam dostavlja lokalni farmer ili konjušnica, jedan je od najboljih prijatelja svakog uzgajivača biljaka

Većina biljaka cijeni dodatke za opskrbu osnovnim hranjivim tvarima za snažan, zdrav rast i vjerujemo da je prirodna prehrana najbolja. Svatko bi trebao biti svjestan prednosti domaćeg komposta, ali postoje i druge prirodne mogućnosti. Evo pet najboljih…

image
/SHUTTERSTOCK

Kopriva

Toliko klevetana kopriva zapravo je jedna od zvijezda u vrtu. Ne samo da se može jesti i napraviti čaj ili pivo, nego se od nje može napraviti i besplatna biljna hrana.

Jednostavno naberite hrpu mladog proljetnog lišća i stavite u kantu s poklopcem, trljajući ih prije toga (napomena – rukavice obavezne u ovom procesu). Prelijte vodom, stavite poklopac na kantu i pričekajte nekoliko tjedana.

Nakon tog vremena tekućina će početi prilično neugodno mirisati, ali to je znak da je spremna za kantu za zalijevanje (razrijeđena s do 10 dijelova vode na jedan dio soka od koprive) i posipanje po tlu uz biljke.

Morska trava

Dobrobiti morske trave za vrt toliko su velike da je mnoge tvrtke pune u spremnike i prodaju kao prirodno gnojivo. Ali svatko tko živi u blizini obale može se besplatno poslužiti.

Najbolji način korištenja morske trave je malč za biljke: biljkama će osigurati trenutačnu vlagu i polagano obogaćivati tlo nizom hranjivih tvari. Napravite slojeve i ne samo da ćete suzbiti vrtni korov, nego će sol pomoći u obrani od puževa.

image
/SHUTTERSTOCK

Jame za tikvice i grah

Među najpohlepnijim i najžednijim biljkama u povrtnjaku su tikve, tikvice i grah. Kako njihovi plodovi počnu rasti, bit će u stalnoj potražnji za vodom i žudjeti će što više dobrih tari koje im možete pružiti.

Sjajan način da se unaprijed pripremite za njihove divlje apetite je iskopati jamu ili rov i napuniti ih ostacima povrća.

Da biste to učinili, jednostavno iskopajte rupu nekoliko mjeseci prije mjesta gdje ćete posaditi svoje povrće i tijekom sljedećih tjedana je napunite neželjenim ostacima povrća - bilo čime, od kore krumpira i mrkve do stabljika cvijeća i povrća izvađenih s vaše parcele. Usitnite ostatke i kada se vaša rupa počne lijepo puniti, dopunite je mješavinom zemlje i komposta.

Nastojte dovršiti ovaj zadatak mjesec dana prije sadnje, ostaci će se početi raspadati, polako otpuštajući vodu zajedno sa svojim hranjivim tvarima za dobrobit vaših tikvica i graha.

Alapakin izmet

Dobro istrunuli stajski gnoj, koji vam dostavlja lokalni farmer ili konjušnica, jedan je od najboljih prijatelja svakog uzgajivača biljaka. A svatko tko drži kokoši znat će da njihov uzgoj i bez jaja pruža posebnu vrstu dobrobiti za vrt. Ali postoji još jedan oblik izmeta koji se pokazao kao hit za vrt: a dolazi od alpaka.

Kako je malo vjerojatno da sami držite alpaku, možete kupiti osušen i zapakiran gnoj (ne brinite, gotovo je bez mirisa). Kada se doda u tlo, polako će otpuštati dobitnu kombinaciju dušika, fosfora i kalija.

image
/SHUTTERSTOCK

Drveni pepel

Svatko tko ima vatru na drva imat će izvor hranjivih tvari, a iako su razine hranjivih tvari niske, sve je besplatno pa se isplati reciklirati.

Glavna kapljica dobrote koja se ispire iz pepela je kalij, koji biljke vole, pa ćete ga miješanjem s kompostom obogatiti hranjivim tvarima. Također se može koristiti kao malč (ali izbjegavajte ga koristiti na biljkama koje vole kiselinu, kao što su maline).

Plašljivi puževi često dvaput promisle o prelaženju preko njegove suhe površine, a također će polako pomoći stanju tla dok se probija u zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 02:34