Agrumi u zatvorenom

Uz vlažnost tla i dovoljno svjetlosti, citrusu u stanu će pomoći još jedna stvar

@ danitalondon

 Danita London
Unijeli ste stablo limuna s balkona u zatvoreni prostor? Evo kako održavati limun u stanu

Prije prvih ovosezonskih hladnoća unijeli ste stablo limuna s balkona u zatvoreni prostor, no čini vam se da je posljednjih dana drvo poprimilo lošiji izgled, odnosno da je lišće oštećeno? Danas ćemo vam ukratko pojasnite kako održavati limun u stanu ili nekom drugom zatvorenom prostoru.

image

Unsplash

Artur Aldyrkhanov

Agrumi za rast i razvoj trebaju svjetlo pa pripazite da ste ga postavili kraj prozora. Sada kad je dan kraći biljka se prilagođava manjem doprinosu svjetla, no postoji granica nakon koje stablo počinje odbacivati listove i biljka ulazi u stanje mirovanja. To se najčešće događa kada je biljka dulje razdoblje izložena tamnim ili polusvijetlim prostorijama.

image

Unsplash

Janko Ferlic

Također, nedostatak vode u tlu uzrokovat će kovrčenje, sušenje i otpadanje lišća, a to se često događa u prostoru sa suhim zrakom. Optimalna vlažnost tla trebala bi biti 60% apsolutne vlažnosti, što se odnosi i na vlagu u zraku. Uz vlažnost tla i dovoljno svjetlosti, Vašem citrusu pomoći će i redovito čišćenje listova mokrom krpom - to im omogućava bolje disanje i povećava količinu svjetlosti koju biljka dobiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 05:12