SAVJETI IZ PRVE RUKE

Uzgojem dobiva na stotine glavica luka svake godine: ‘Evo kako ga posijati već ovaj mjesec‘

Ilustracija

 LEONSBOX/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Novinar, vrtlar i bloger Drew Swainston kaže kako uzgoj iz sjemena u zatvorenom prostoru može zahtijevati dodatno vrijeme i trud, ali se isplati

Luk je nezaobilazna namirnica u gotovo svakom kućanstvu: nalazi se u većini jela, a može se jesti i sirov, kao prilog, u salatama... Novinar i vrtlar Drew Swainston, koji stoji iza bloga Perennial Nerd, tvrdi da je luk vrlo jednostavan za uzgoj, čak i za one koji tek počinju uzgajati povrće.

"Postoje različiti načini za uzgoj koji ne zahtijevaju mnogo održavanja, ali postoje stvarne prednosti koje sam otkrio iz sadnje sjemena luka. Uzgajao sam luk dugi niz godina za kuhare, u vrtovima u kojima sam radio, a nastavljam ga uzgajati na svojoj okućnici. Uvijek sam težio uzgoju luka iz sjemena, počevši od zatvorenog prostora u prvim mjesecima godine, iako možete posaditi sjeme luka i izravno u zemlju", napisao je Swainston za H&G, gdje je pojasnio kako se i kada luk uzgaja iz sjemena.

Zašto uzgajati luk iz sjemena?

"Uzgoj luka iz sjemena nije težak proces", smatra Swainston. Prema njegovom iskustvu, jedna od glavnih prednosti uzgoja luka iz sjemena je ta da dobivene lukovice obično budu veće, a ujedno je manja vjerojatnost da će propasti po vrućem vremenu. S druge trane, potrebno je malo više vremena i truda, ali vrijedi pokušati i vidjeti kakvi se rezultati mogu postići.

Kada sijati luk u zatvorenom prostoru?

@homesandgardensofficial If you want to grow onions this year, then growing them from seed is a fantastic way to do it - and it is really easy. Here are some simple tips for planting onion seeds indoors this month #growingonions #growingonionsfromseed #gardening #gardentok #howtogarden #howtogrowyourownfood #growyourownfood #growyourown #homesandgardens #homesandgardensofficial ♬ Cooking Time - Lux-Inspira

Sjetva sjemena luka u prosincu rezervirana je za one koji žele velike lukovice, a uključuje topli staklenik i adekvatno svjetlo.

"Sjeme luka može se sijati u zatvorenom prostoru od sredine do kasne zime, u siječnju ili veljači. Uvijek sam bio sretan što sam kao profesionalni vrtlar imao grijani staklenik, gdje sam počeo sijati sjeme luka u siječnju. Ako imate luksuz toplog okruženja i rasvjetu koja je upaljena 12 sati dnevno, sjeme luka možete posaditi u siječnju. Inače je možda najbolje pričekati veljaču te upotrijebiti propagator, specijalni uređaj za poticanje rasta i klijanja biljaka, ili iskoristiti toplinu sunčevih zraka na prozorskoj dasci. Sadnice luka trebale bi snažno klijati ako možete osigurati stalnu temperaturu od 10-15°C", savjetuje.

Kada saditi sjeme luka na otvorenom?

Sjeme luka može se sijati izravno na otvorenom nakon što se tlo zagrije i bude obradivo u proljeće. No, ne preporučuje se sijati sjeme u hladno ili mokro tlo. Korištenje pokrivača tla može pomoći u zagrijavanju tla prije sjetve.

Kada saditi luk iz sjemena?

image

Ilustracija

ROOTSTOCKS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Za presađivanje presadnica luka u povrtnjak najbolje je pričekati da prođu mrazevi. Idealno vrijeme za sadnju luka bilo bi u periodu od sredine do kasnog proljeća. Sadnice bi trebale biti visoke 15 do 20 centimetara. Neki uzgajivači orezuju korijen i stabljiku svojih sadnica prilikom presađivanja, smatrajući kako će time dobiti jače sadnice i veće lukovice.

"Da budem iskren, to je nešto što sam radio kada sam uzgajao poriluk, ali ne i kada sam uzgajao luk. I svejedno sam uspio dobiti bogatu žetvu i veliki luk. Međutim, možda bi se isplatilo isprobati s nekim sadnicama kako biste mogli usporediti rezultate", rekao je Drew Swainston.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 18:58