ISKORIŠTAVANJE PROSTORA

Uzgojite penjačice koje donose ukusne plodove, a ujedno si napravite ugodnu hladovinu

 AURALAURA/SHUTTERSTOCK
Koje god penjačice i vinovu lozu uvrstiti u svoj vrt ovisit će o tome gdje točno živite i uvjetima koji se tamo nalaze

Uvođenje okomitih elemenata u vaš vrt ili okućnicu može pomoći da maksimalno iskoristite prostor. Uzgoj jestivih penjačica i vinove loze jedan je od načina da iskoristite bilo koji okomiti prostor koji imate. U ovom ćemo članku podijeliti neke prijedloge o tome kako ih možete uključiti u svoj vrt.

image
FABIANO‘S_PHOTO/SHUTTERSTOCK

Jestive penjačice i vinove loze za razmatranje

Koje god penjačice i vinovu lozu uvrstiti u svoj vrt ovisit će o tome gdje točno živite i uvjetima koji se tamo nalaze. Ključan je odabir biljaka koje su autohtone ili koje odgovaraju ekološkim karakteristikama vašeg vrta. To mogu biti limuni, grožđe, tikve, kivi...

Prilikom odabira jestivih penjačica i vinove loze važno je razmisliti hoćete li na određenom mjestu uzgajati jednogodišnje ili višegodišnje penjačice ili vinovu lozu.

Uz razmatranje koje biste jestive penjačice i vinovu lozu željeli uzgajati, trebali biste dobro razmisliti i o tome kako ćete te biljke točno uklopiti u cjelokupni dizajn.

image
NADTOCHIY/SHUTTERSTOCK

Izrada sjenila i pokrova

Penjačice i vinova loza mogu se uzgajati u nizu različitih struktura, pružajući sjenu i razinu pokrova za područja ispod. Same strukture mogu biti izgrađene od niza različitih prirodnih ili obnovljenih materijala kako bi se smanjio trošak i utjecaj projekta na okoliš.

Uz razmatranje struktura kao što su pergole i sjenice, također možete pogledati praktična rješenja poput konstrukcija od bambusa ili vrbe, koji se mogu koristiti za uzgoj jednogodišnjih penjačica. Pristup "uradi sam" znači da možete stvoriti strukturu koja pruža sjenu po mjeri za širok raspon različitih prostora.

Biljke koje se penju po strukturama koje stvorite mogu pružiti sjenu prostorima za sjedenje, rekreaciju ili drugim biljkama koje želite uzgajati. Struktura rešetke s penjačicama također može pružiti vrijednu sjenu i zaštitu od zraka za kokoši ili drugu vrtnu stoku.

image
S. MAHANANTAKUL/SHUTTERSTOCK

Stvorite vizualne zaslone i particije

Penjačice i vinove loze koje uzgajate ne moraju nužno ići iznad glave. Mogu se uzgajati okomito uz rešetke, zidove, ograde ili rešetke.

Jestive penjačice i vinove loze mogu se koristiti za dodavanje vizualne privlačnosti zidu ili ogradi, koji su sami po sebi prilično ružni, a istovremeno pružaju korisne prinose. Oni mogu poboljšati pogled—bilo na susjedne posjede, zaštitu s obližnjih pločnika ili cesta.

Rešetka se može koristiti za odvajanje jedne vrtne prostorije od druge. Skrivanje dijelova vašeg vrta ponekad ga može učiniti većim, povećavajući osjećaj prostora. Također možete upotrijebiti ogradu ili rešetku s penjačicama kako biste zaštitili od pogleda neugledne elemente poput prilaza ili kanti za smeće.

Ograde se mogu koristiti za zaštitu područja vrtnih sadnica - na primjer, parcele s povrćem. Sadnja takve ograde s jestivim penjačicama pomaže da vaš vrt izgleda lijepo i da maksimalno iskoristite svaki centimetar dostupnog prostora.

image
AURALAURA/SHUTTERSTOCK

Stvorite prostore prilagođene djeci

Strukture koje izgradite za biljke penjačice u svom vrtu također mogu pružiti zabavne prostore za najmlađe članove vašeg kućanstva. Za djecu se mogu kreirati jazbine, tuneli za igru i "tajni" prostori kako bi im se pružila čarobna mjesta za igru i opuštanje.

Rešetke i druge strukture s biljkama penjačicama čine izvrsne prostore za igre skrivača. DIY projekt tipa teretane u džungli mogao bi se potencijalno koristiti za uzgoj hrane, a struktura ljuljačke mogla bi sa strane imati biljke penjačice.

Koristite sheme slojevite sadnje

Zapamtite, penjačice i vinove loze u vašem vrtu ne moraju nužno imati strukturu koju je napravio čovjek da bi se penjale. Nekima se može dopustiti da se penju na drveće ili da se zapetljaju u mješovitu živicu duž granice vašeg imanja.

Vinova loza i penjačice koje se probijaju prema gore i kroz druge slojeve sadnje mogu pomoći da vaš vrt dobije onaj gusti, bujni dojam. I oni će vam pomoći povećati biološku raznolikost i privući korisne divlje životinje unutar prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. ožujak 2024 20:18